Any Frias

Foto Alexandre Frias RoigL’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i d’altres entitats i institucions i en el marc dels actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, dedica aquest any una àmplia programació a recordar i difondre la vida i l’obra del doctor Alexandre Frias i Roig (Reus, 1878-1963).

L’Any Frias reivindicarà la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’estat.

La seva curiositat, esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Catalunya amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, institut que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, és avui dia la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.

Alletament matern
El seu convenciment que cal fer pedagogia entre mares, famílies i escoles el porta a desenvolupar de manera permanent campanyes de sensibilització i informació a les mares sobre la importància de l’alletament matern en els primers mesos de vida dels nadons. També porta a terme accions de difusió gairebé de creació pròpia (elaborant cartells, fullets informatius i falques de ràdio) en què subratlla la importància de la higiene i la bona alimentació en els nens. Frias és el primer a estudiar una patologia aleshores freqüent a la zona que encara no es diagnosticava correctament, la leishmaniosi.

La faceta de divulgador també l’aplica al terreny científic i promou la creació de la primera revista especialitzada en puericultura de l’estat, la revista “Puericultura”, en la qual convida a escriure metges i especialistes d’arreu del món i s’hi publiquen articles en català, castellà i anglès. L’impuls d’aquestes iniciatives (creació de l’Institut de Puericultura i de la revista “Puericultura”) és possible pel suport desinteressat d’un dels mecenes de la cultura de l’època, Evarist Fàbregas, que en aquells anys també és l’ànima i el puntal que impulsa i consolida projectes com el del Centre de Lectura de Reus.

També és el fundador del Laboratori Municipal i implanta la Inspecció Mèdica Escolar i l’Educació Física a l’Escola. Promou les colònies infantils i el contacte dels nens i nenes amb la natura i la llum solar, al mateix temps que fomenta l’exercici físic i la vida saludable entre la població infantil. Després de la Guerra Civil Frias impulsa la creació d’un Departament de Pediatria a l’Hosptial Sant Joan de Reus, del qual és nomenat director el 1945.

Les idees avançades i les iniciatives realitzades pel doctor Frias al llarg de la seva vida amb la medicina anticipativa com a eix vertebrador van col·locar Reus com una capital mèdica molt avançada al seu temps. La seva tasca, i la d’altres intel·lectuals i professionals de la ciutat, van posar les bases dels serveis públics de salut que amb els anys van cristal·litzar en un lideratge sanitari de la ciutat de Reus, del qual avui són hereus l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, la Facultat de Ciències de la Salut i el conjunt dels serveis i professionals sanitaris de la ciutat.

L’Institut de Puericultura: un segle d’atenció a la infància
Els orígens dels “Consultoris de Nens de Pit i Gota de Llet” es remunten al segle XIX a França. La primera consulta de maternitat que es coneix és la de l’Hospital de la Caritat de París, oberta en 1892 pel francès Pierre Budin. S’examinava i pesava als lactants i es distribuïa llet nutritiva a les mares que no podien alletar als seus fills. El Dr. León Dufour, de Fecamps (França) organitza la primera “Gota de Llet”. Aquesta denominació de “Gota de Llet” se li atribueix a una poesia del poeta romàntic Alfred de Musset (1810-1857). A Reus funciona la Gota de Llet (Institut Municipal de Puericultura Doctor Frias) des de 1917 (inaugurada el 1919). La idea principal va ser reduir la mortalitat infantil i ajudar a la població infantil més vulnerable i desfavorida, a través d’afavorir la lactància materna i informar sobre la cura del nen. A més de l’atenció pròpia de la institució de consultori i dispensari; es crea l’escola per a mares i pares en la qual s’ensenyava com cuidar al nen (higiene, activitats bàsiques salubres i alimentació); el laboratori pediàtric i els departaments amb tècniques de “maternització” de la llet de vaca per mitjà de desnatadora, centrifugadora i esterilizadora. La Gota de Llet és un consultori gratuït per a nens de pit, als quals dispensava llet esterilitzada i farina, i altres aliments nutritius als menors de 13 anys. La divulgació de les seves accions estan presents en la revista “Puericultura”, en les conferències i en els articles i fullets que el propi metge i director del centre, A. Frias Roig, escrivia i dirigia.

La coordinació general de l'Any Frias va a càrrec del doctor Eduard Prats i la comissària de l'esdeveniment és Marga Gonzalvo.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.