Notes de premsa

El 9è Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català premia el treball sobre teatre «1,2,3...provant»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 13/12/2012
L'acte es va produir a la Biblioteca Central Xavier Amorós.

El treball «1, 2, 3... provant», de Jordi Pujol-Nadal i Oriol Lladó i Esteller, de Badalona, ha guanyat el 9è Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català, que convoquen biennalment l’àrea d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.

Aquest projecte proposa que durant un curs professorat, voluntariat i alumnat dels cursos de català per a adults participin conjuntament en la confecció i representació d’una obra de teatre que tracta sobre viure a Catalunya i aprendre el català. Els objectius són practicar la llengua, crear sinergies, aprendre dels altres, intercanviar experiències i poder oferir el producte final a la ciutat.

El jurat ha considerat oportú distingir amb una menció honorífica un projecte de l’Institut reusenc Josep Tapiró, de Claustre Bofarull Bertran, Sònia Escribano Tapiolés, Núria Ivern Moretó, Carme Matas Jaime i Joan Massana Cabré. «Versos sentits» és un projecte interdisciplinar que ja s’està desenvolupant en aquest centre per treballar la pronunciació en català.

L’acte de lliurament va tenir lloc a la Biblioteca Central Xavier Amorós el dimecres 12 de desembre al vespre. A més de fer-se públic el veredicte del jurat, va consistir en una xerrada, titulada «Llums i ombres de la normalitat lingüística», a càrrec del sociolingüista i professor de la URV Miquel Àngel Pradilla, que va presentar les fortaleses i les febleses sociolingüístiques de la llengua catalana en els diferents territoris que l’acullen, on de vegades les polítiques lingüístiques poden arribar a tenir objectius contraposats.

S’han presentat a la 9a convocatòria del premi, que vol promoure idees i projectes encaminats a potenciar l’ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit i que està dotat amb 2.000 euros, una quinzena de treballs, cinc més que en l’anterior edició. D’aquests quinze, sis procedien de les comarques del Camp de Tarragona, tres de la resta de Catalunya, un del País València i quatre de fora de l’Estat, un dels quals l’ha presentat una resident al Quebec.

Molts projectes presentats que tenen com a protagonistes els estudiants de secundària i els joves, tot i que n’hi ha adreçats també a pares i mares, a adults, a nouvinguts, a la població d’origen xinès o a la població en general. Quant a àmbits que es treballen, n’hi ha que pretenen incidir més en aspectes normatius (retolació comercial, senyalització viària) i d’altres que busquen promoure l’ús del català en el món comercial, en les discoteques o entre la població nouvinguda, o convèncer tota la societat de per què cal parlar en català.

L'acte es va produir a la Biblioteca Central Xavier Amorós.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.