Notes de premsa

El COS 2017 arrenca el 20 d’octubre amb un espectacle al Mercadal a càrrec dels ballarins protagonistes de "Timecode"

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 6/10/2017
Imatge de la presentació de la programació del COS 2017, amb Montserrat Caelles (esq.), Marta Arjona (centre) i Carlota Moragas
Cartell del Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus COS 2017

El COS 2017 – Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus arrenca el 20 d’octubre a la plaça del Mercadal a les 18:00 h amb l’espectacle de dansa Incógnito, a càrrec de la companyia Lali Ayguadé, en què participen la mateixa Lali Ayguadé i el ballarí Nicolas Ricchini. Es tracta dels artistes que han protagonitzat el curtmetratge Timecode, produït per l’Escola de Cinema de Reus, guardonat a importants festivals internacionals i nominat als premis Oscar de Hollywood. Tot i no considerar-se un espectacle inaugural, serà el primer espectacle de la programació, que s’inclou a la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

La dansa, doncs, torna a tenir un paper molt rellevant dins la programació d’aquest festival COS, que vol ser una plataforma de difusió dels diferents llenguatges artístics que s’expressen a través del moviment corporal. En aquest sentit, en aquesta edició la programació ha tornat a tenir l’assessorament de l’equip format per Carlota Moragas, Ariadna Llussà, Marta Arjona i Anna Borràs.

Aquest divendres s'ha presentat la programació del COS 2017 i la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha agraït la col·laboració de les institucions i empreses que el fan possible, amb un esment especial a la companyia Reale i a la Generalitat de Catalunya. Caelles ha remarcat l'equilibri que ha aconseguit la programació entre continguts de teatre gestual d'alta qualitat i propostes relacionades amb la dansa. En aquest sentit, destaca el fet que l'espectacle que obre el festival sigui de dansa i el que el tanqui sigui de teatre gestual. 

A la presentació del COS hi han intervingut també Marta Arjona i Carlota Moragas, membres de l'equip assessor de la programació. Moragas s'ha referit a l'"afany de crear nous públics" que impregna el conjunt de la programació, mentre Arjona ha subratllat la importància de l'espectacle Incógnito i el prestigi internacional dels seus protagonistes, a més de donar-se la circumstància que es pugui veure a la ciutat bressol del curtmetratge Timecode

Producció Nacional de Dansa, al Fortuny
Un dels plats forts d’aquest COS arriba dissabte 21 d’octubre al Teatre Fortuny (21:30 h) amb el programa doble integrat per L’estol, de Roser López Espinosa, i Many, de Thomas Noone, que constiuteix la primera Producció Nacional de Dansa en el marc del Pla d’Impuls a la Dansa de la Generalitat. Són dos muntatges acabats d’estrenar al Mercat de les Flors de Barcelona el passat 28 de setembre i que només s’ha pogut veure en aquest espai escènic barceloní i a la ciutat d’Olot. Es tracta de peces de gran format escènic. L’Estol agafa com a punt de partida estètic i argumental el fascinant viatge de migració de les aus i el desig de volar, mentre Many es concep com una peça abstracta que té com a fil conductor el moviment i la música per abordar la relació entre l’individu i el grup. Many és un espectacle originalment creat i produït per l’Opéra National du Rhin.

Amb l’objectiu de fomentar el gust per la dansa entre les generacions més joves i fomentar l’aparició de nous públics, aquesta producció tindrà un assaig general previ el dimarts 17 d’octubre al migdia al Teatre Fortuny, al qual assistiran alumnes de Batxillerat i de Cicles Formatius de diferents centres de la ciutat.

Gestualitat amb humor divendres al Bartrina
Divendres, 21 d’octubre s’ha programat al Teatre Bartrina (21:00 h) l’espectacle Solfatara, a càrrec de la companyia Atresbandes. Es tracta d’un col·lectiu creatiu jove amb un gran domini de la tècnica gestual. En aquest espectacle són pocs els diàlegs i molts els jocs de mirades, l’expressivitat, les insinuacions, les dosis d’humor i diverses acotacions de guió que apareixen subtitulades. La proposta va ser primer premi del jurat i premi del públic al BE Festival de Birmingham 2012, premi al millor actor (Albert Pérez) i a la millor direcció (creació col·lectiva) a l’Skena Up Festival Pristina de Kosova.

D’altra banda, el Teatre Bartrina també és escenari diumenge 22 a les 18:00 h de l’espectacle de dansa Shy Blue, inclòs a la programació del teatre per aquesta temporada, una proposta de la companyia Elías Aguirre.

Espectacles familiars
El COS ha previst diferents espectacles familiars de sala i de carrer. Cal destacar la companyia basca Marie de Jongh amb l’espectacle ¿Por qué lloras Marie?, que es realitza dissabte a la tarda a la plaça de la Patacada. Un treball sense text, que combina el teatre gestual amb la utilització de titelles. L’obra, amb una forta càrrega emocional, està magníficament matisada amb tocs d’humor i de gran tendresa.

Itineraris de dansa al carrer
La tarda de dissabte 21 d’octubre es realitzarà un itinerari de dansa per diferents espais de la ciutat amb tres peces curtes, dues de les quals són companyies madrilenyes (Babirusa i Lucio Baglivo) una de catalana (companyia Diego Sinniger). Un itinerari que permetrà al públic gaudir de tres maneres diferents d’entendre la dansa.

Humanhood i Concerto a Tempo d’Umore
Durant l’última jornada del festival destaca la proposta Orbis, el darrer treball de la companyia catalanoanglesa Humanhood, que es podrà veure per primera vegada a Catalunya. El muntatge es realitzarà a la plaça del Mercadal i hi actuarà un duet visualment impactant que explora la relació entre la humanitat i el satèl·lit natural i permanent del planeta Terra: la Lluna. Estructurat en un espai circular, Orbis és acompanyat per 360º d’instal·lació sonora.

El darrer dels espectacles que oferirà el COS 2017 es representarà al Teatre Fortuny el diumenge 22 a les 19:30 h, titulat Concerto a Tempo d’Umore, on Jordi Purtí i l’Orquestra de l’Empordà presenten un projecte concebut per celebrar el 25è aniversari d’aquest conjunt orquestral. Un espectacle còmic de gest i musical amb una banda sonora formada per les peces més conegudes dels autors més reconeguts de la música clàssica.

Altres activitats
Com en altres edicions del COS, també hi haurà activitats complementàries. Per un costat s’ha previst l’espectacle Emociona’t, de la companyia Souldance, adreçat a l’alumnat de primària i que es podrà veure en diferents sessions a diversos centres educatius. D’altra banda, s’ha convocat un curs de fotografia adreçat a afeccionats a la fotografia amb un nivell de coneixements mig en fotografia i serà impartit per Elías Aguirre.

Imatge de la presentació de la programació del COS 2017, amb Montserrat Caelles (esq.), Marta Arjona (centre) i Carlota Moragas
Cartell del Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus COS 2017

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.