Notes de premsa

El Gaudí Centre es renova amb tecnologia puntera i única a tot l’estat per continuar sent un equipament de referència

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 27/10/2014
Imatge virtual del projecte de reforma del Gaudí Centre
Imatge virtual del projecte de reforma del Gaudí Centre
Imatge virtual del projecte de reforma del Gaudí Centre
Plànol de la reforma de la primera planta del Gaudí Centre
Planta de la zona 1 de la reforma del Gaudí Centre
Planta de la zona 3 de la reforma del Gaudí Centre
Foto de la roda de premsa

El Gaudí Centre el Gaudí Centre serà el primer equipament museístic d’Espanya que comptarà amb un espectacle audiovisual permanent basat en una innovadora tecnologia mapping indoor. L’Ajuntament de Reus i l’Agència de Promoció de Ciutat inicien les obres de renovació de la primera planta del centre per obrir l’«Espai Gaudí i el Modernisme de Reus».

El projecte posa en valor a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, una de les figures més importants de l’Art Nouveau europeu, i peça clau per entendre el Modernisme a Reus. Amb aquest apropament a la seva figura i la seva obra, es fomentarà la posterior visita al patrimoni modernista de la ciutat.

El projecte de renovació respon als suggeriments i inquietuds manifestats pels visitants a les seves enquestes, què el que més valora és l’audiovisual d’introducció i que també vol més informació sobre el patrimoni modernista de Reus i Lluís Domènech i Montaner. Fruït d’aquests valuosos comentaris i de la reflexió de l’equip professional del Gaudí Centre, es va decidir que seria molt important que el final de la visita al Gaudí Centre fos una immersió al Modernisme de Reus en format d’espectacle audiovisual, perquè és el que més agrada als visitants.

El Gaudí Centre ha estat des de la seva inauguració un veritable pol d’atracció de ciutat, que ha permès consolidar el posicionament de Reus com a destinació de turisme cultural, situant la ciutat en el primer nivell de Catalunya, i alhora, ha permès que la ciutat sigui un referent en el món Gaudí. L’objectiu és que aquesta important renovació sigui un salt qualitatiu per al Gaudí Centre, que permeti continuar amb aquest posicionament durant molts anys.

Introducció històrica
El Gaudí Centre Reus es va inaugurar el dia 25 de juny de 2007. Des de la seva obertura i fins al passat 30 de setembre, més de mig milió de persones (concretament 500.973) l’han visitat.

Durant aquest temps, el Gaudí Centre ha estat reconegut tant a nivell públic, amb el Diploma Turístic de la Generalitat (per la seva contribució al foment del Turisme a Catalunya), com a novell del sector privat, amb el premi Alimara que atorga el CETT (Centre d’Estudis Turístics) de Barcelona i també pels seus visitants, amb els Certificats d’Excel·lència del portal turístic Trip Advisor dels anys 2013 i 2014.

El Gaudí Centre també ha estat referent per a altres centres d’interpretació que s’han posat en marxa posteriorment (tant com a exemple d’equipament com pel seu model de gestió) com el Museu de Montserrat, el Centre d’interpretació del Cava de Sant Sadurní d’Anoia, l’Espai Macià de les Borges Blanques o el Museu d’art Noveau i Decó a Salamanca, entre d’altres.
Atenent les opinions i suggeriments que es recullen a les enquestes realitzades pels visitants, per conèixer el nivell de satisfacció el Gaudí Centre, durant aquest temps s’han realitzat algunes millores, com l’espai «Gaudí i la Natura», la incorporació d’un àmbit dedicat a la Basílica de la Sagrada Família (Sagrada Família 1882 - 2026?), i el canvi en el sistema d’audioguies, subtituint-les per terminals de telèfon mòbil.

L’any passat, i sempre amb aquesta voluntat de millora contínua, es va constatar la conveniència de realitzar un replantejament de l’espai dedicat al patrimoni modernista de Reus, ubicat a la primera planta. Per aquest motiu, es va presentar a la Generalitat una sol·licitud per demanar l’ajut econòmic dels Fons Feder, pel projecte «Gaudí i el Modernisme de Reus», què finalment va ser concedit el 18 de juny de 2013. Gràcies a aquesta resolució, la reforma serà cofinançada amb el percentatge màxim (que és el 50% del pressupost total del projecte), fins a un import total de 250.000 euros.
Al concurs públic que es va realitzar per a la seva adjudicació, es van presentar 3 empreses, i el passat mes d’abril, es va adjudicar el projecte a l’empresa SONO per ser la millor proposta tant a nivell tècnic com conceptual. El pressupost final d’aquesta actuació és de 439.762 euros, i està previst que les obres finalitzin a mitjans de desembre de 2014.

Objectius del projecte
A l’hora de plantejar aquesta renovació de la primera planta es va tenir en compte els següents objectius:

  • Millorar el contingut expositiu i gaudir d’una experiència de visita més atractiva
  • Millorar la capacitat d’atracció per incrementar el número de visitants al Gaudí Centre i a la ciutat
  • Posar en valor la figura de Domènech i Montaner i la seva relació amb el Modernisme de Reus.
  • Fomentar la visita posterior al patrimoni modernista i altres atractius de la ciutat

Descripció del projecte
El projecte de reforma està dividits en 3 àmbits que tindran els següents continguts:

Àmbit 1 : «De Gaudí al Modernisme»
L’objectiu d’aquest espai és apropar al visitant al Gaudí més personal. Es modificaran les tres vitrines actuals per fer una nova presentació expositiva per mostrar objectes i continguts relacionats amb l’arquitecte i es crea una nova part per introduir el moviment modernista.

L’àmbit estarà subdividit en quatre apartats:

  • «De Reus a l’eternitat»: presentació d’objectes relacionats amb Gaudí i Reus
  • «Un pensament arrelat a Reus»: dedicat a elements o aspectes que van fer que la seva relació amb Reus fos present a la seva obra.
  • «L’entorn humà de Gaudí»: la relació de Gaudí amb els nombrosos professionals de la nostra zona que van col·laborar amb ell.
  • «Arriba el Modernisme»: es presenta amb un audiovisual que ens porta la transició de la figura de Gaudí al fenomen del Modernisme a Europa. 

Àmbit 2 : «Els somnis del Modernisme».
Aquest serà l’àmbit més impactant i ambiciós de la reforma

  • Contingut expositiu: Aquest àmbit disposarà d’un espai preparat per la projecció d’un espectacle audiovisual que transportarà a l’espectador al moment del naixement de l’Art Nouveau a Europa, i el conduirà del panorama global europeu, al Modernisme català, centrant-se en la figura i l’obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i fent una especial referència al patrimoni modernista de Reus. En aquest audiovisual es podran veure, entre d’altres, filmacions inèdites actuals de l’interior de la Casa Navàs i del pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata.
  • Muntatge expositiu: Es tracta d’un espectacle multimèdia immersiu i envolvent. Basat en una instal·lació multisensorial que combina les tècniques de mapping indoor (a partir de diferents efectes especials la projecció es converteix en un espectacle que ultrapassa el pla real de la pantalla) sincronitzat amb efectes d’il·luminació i de so surround multicanal (els seients incorporen altaveus que simulen moviment durant la projecció). L’espai comptarà amb una gran pantalla de 3 trams, de 15 m d’amplada i 3 d’alçada, de forma envolvent i que tindrà una trama física superposada a la pantalla, inspirada en el model de Gaudí per la porta principal de La Pedrera, i un espai escenogràfic retroiluminat. L’espai està condicionat per acollir 55 persones assegudes. La sala també incorpora tres projectors de làser d’última generació i un sistema d’audio 5.1 amb 10 altaveus. 

L’audiovisual tindrà una durada de 6 minuts i disposarà d’ un total de 16 versions d’audio diferents, ja que a banda dels 6 idiomes en que es podrà seguir l’espectacle (català, castellà, francès, anglès, alemany i rus), tant amb l’audioguia com amb so directe, disposarà d’una versió especial per a públic infantil (en català), una versió subtitulada per a persones amb discapacitat auditiva (català i castellà), i una versió audiodescripció per a discapacitats visuals.

Aquesta sala també serà polivalent, i es podrà utilitzar per realitzar-hi altres activitats, com xerrades o presentacions, i també estarà adaptada per a discapacitats.

L’audiovisual finalitza introduint al visitant a l’àmbit 3, «Reus, ciutat modernista».

Àmbit 3 : «Reus, ciutat modernista».
L’àmbit final de la reforma de la primera planta, és l’espai més participatiu pels visitants, i té com a objectiu fomentar la interacció del visitant. Està orientada a divulgar l’oferta modernista actual de Reus, i constarà de quatre muntatges expositius:

  • «El Portal social»: un interactiu que convida a participar a través de les xarxes socials (Instagram, Pinterest...) i compartir les fotografies dels visitants sobre el Modernisme de Reus i el Gaudí Centre i divulgar-les en aquest espai.
  • «Passejades per Reus»: un interactiu que permetrà als usuaris conèixer la «Ruta del Modernisme» i la Ruta «Gaudí&Reus». A través de plànols virtuals de la ciutat, es podran consultar les fitxes amb informació i imatges de cada un dels edificis que pertanyen a cada ruta.
  • «Les cases modernistes»: Es tracta d’un gran mural/skyline d’algunes de les façanes modernistes més emblemàtiques del centre de la ciutat que convidarà a la seva visita.
  • «L’estudi fotogràfic d’època»: es tracta d’un plató virtual interactiu que permetrà als visitants fer-se una foto de record amb un fons «modernista». Els visitants podran escollir entre diferents escenaris virtuals que reproduiran alguns interiors destacats del patrimoni modernista de la ciutat. Després, els visitants podran compartir aquestes fotos “singulars” a través de les xarxes socials.
Imatge virtual del projecte de reforma del Gaudí Centre
Imatge virtual del projecte de reforma del Gaudí Centre
Imatge virtual del projecte de reforma del Gaudí Centre
Plànol de la reforma de la primera planta del Gaudí Centre
Planta de la zona 1 de la reforma del Gaudí Centre
Planta de la zona 3 de la reforma del Gaudí Centre
Foto de la roda de premsa

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.