Notes de premsa

El nou «El Roser», un projecte social des del disseny als serveis al ciutadà

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 29/11/2018
Foto de la roda de premsa

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, han presentat aquest dijous, 29 de novembre el projecte arquitectònic del futur Centre Social «El Roser», l’equipament que donarà un impuls a les polítiques municipals d’atenció a les persones amb la creació de nous serveis i l’aposta per programes existents com la gestió alimentària, l’allotjament per a persones en situació de vulnerabilitat social i el Pla Local d’Inclusió Social.

Un cop completat, el centre inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments; dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns dels Xalets Quintana; a més d’aules i sales de reunions.

Visió social des del disseny
El projecte incorpora la visió social en totes les fases. A més de la prestació de serveis eminentment socials d’atenció a les persones, el caràcter social també s’ha plasmat en la definició arquitectònica. El projecte dibuixa un equipament integrat i obert al barri, amb espais que també podran ser utilitzats pels veïns de l’entorn.

Amb voluntat d’obrir l’equipament a la ciutat, es generarà una nova plaça pública amb l’enderroc del mur exterior del recinte que dona al carrer de Josep Caixés.

Projecte arquitectònic
Es projecta una rehabilitació d’edifici, format per tres blocs diferenciats, i cadascun d’ells amb un programa totalment diferent: un inclou la zona de cafeteria/menjador social, cuina i emmagatzematge d’aliments de la cuina; el segon, el rebost solidari, el punt de gestió di distribució d’aliments i el servei acollida de les persones sense sostre; i el tercer, les oficines d’administració i de l’associació de veïns del barri.

El projecte s’executarà en dues fases:

Fase 1: Menjador social/cafeteria i cuina

  • Menjador social/cafeteria. La sala donarà servei tant a la ciutadania en general com a persones derivades dels Serveis Socials. L’espai s’entèn com un gran vestíbul, amb accés des del carrer Josep Caixés. Tot el bloc es tracta com un únic espai, enmig del qual es generen dues caixes, on hi ha els banys, vestuaris i espais d’emmagatzematge i serveis per a la cuina.
  • Cuina. Entre les dues caixes s’hi ubica la cuina. L’espai conté les peces que donen servitud tant a la cuina com al moll de càrrega i descàrrega de productres: zona de rentat de vaixella, magatzem de begudes, cambra de residus, habitació de neteja,  dues cambres fredes, magatzem de verdures, cambra de producte cru, cambra de producte acabat, congelador i l’economat.

Fase 1: Rebost solidari i punt de gestió i distribució d’aliments

  • Zona d’espera i recepció. La primera de les sales del conjunt que inclou el rebost solidari és la recepció, amb un espai d’espera per a les persones que han d’accedir al rebost. L’espai es compartit amb dues peces més: el despatx de la recepció i un bany per donar servei a les persones usuàries i treballadors del rebost.
  • Rebost solidari. Aquest espai és similar a un supermercat. Consta d’una sala diàfana amb armaris amb aliments destinats per a persones derivades de Serveis Socials. L’espai connecta amb la cuina —per recollir fàcilment elements cuinats, com les carmanyoles solidàries, sense haver de pasar per l’exterior de l’edifici—.  El rebost també connecta amb el vestíbul de l’espai d’acollida de persones sense sostre.
  • Magatzem/espai per a mercaderies. La sala és similar a la sala del rebost solidari, però serveix per descarregar i ordenar els aliments donats. Té accés directe des del moll de descàrrega i un accés que el connecta amb el rebost solidari.

Fase 2. Acollida/estada temporal de persones sense sostre

  • Accés i altres serveis del servei d’acollida per a persones sense sostre. L’accés es fa a tavés del pati exterior. La primera de les sales consta d’una recepció per a les persones sense sostre. Aquesta sala està articulada per un pati interior i un bany per als usuaris i treballadors. Posteriorment, s’hi troba sala office per als usuaris i els espais d’higiene de roba. Al fons hi ha  una sala polifuncionals.
  • Dormitoris d’homes i dones, i patis. A la part central hi ha dos dormitoris per a persones amb necessitat social, separats per a homes i dones. Les dos habitacions s’obren a dos patis interiors. Les cambres higièniques tenen accés directe des de les habitacions dormitori costan de pica dutxa i bany adaptat.

Fase 2. Espai administratiu i polifuncional; i espai entitats

  • Accés espai administratiu. L’accés es fa des de l’avinguda de Montblanc. El vestíbul connecta amb la zona d’acollida; i a dreta i esquerra s’ordena la zona d’oficines: les sales comuns de treball per a usos administratius, un despatx, un magatzem, un office i les cambres higièniques.
  • Sala polifuncional/ associació de veïns. Permet l’ús i l’accés des de l’exterior, sense necessitat de passar per l’entrada principal del edifici. La sala donarà servei al barri, permetent així un accés independent a la resta d’usos del centre.

Recuperar el patrimoni
El nou servei recuperarà i posarà en valor el patrimoni arquitectònic d’un edifici inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural de la ciutat de Reus, i forma part del Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunuya. L’immoble va ser construït l’any 1929 per acollir l’antiga presó preventiva de Reus i, més recentment ha estat la seu de l’escola bressol El Roser, entre 1979 i 2013.

Pressupost
La inversió és el principal exemple que impulsa el Govern de Reus amb el 3% Social, el fons econòmic que vincula el creixement de les inversions municipals a la major dotació pressupostària de les polítiques socials de l’Ajuntament. El pressupost total del projecte és d’1,4 milions d’euros, i inclou tant el cost de les obres de les diferents fases com la redacció dels projectes, la direcció d’obres i l’equipament. La primera fase està prevista al Pressupost de 2018, amb una partida total de 541.370 euros. L’Ajuntament té converses obertes amb altres administracions pel finançament del projecte.

Equip d’arquitectes
L’Ajuntament va adjudicar el contracte d’assistència tècnica per a la redacció del projecte bàsic i executiu del centre social a la UTE formada per Josep Ferrando Bramona, David Recio Muniesa, Xavier Gallego Seuba i Toledo-Villareal AT SLP.

El contracte per a la posterior direcció d’obres es va adjudicar a la UTE formada per Aleix Sanz Capdevila & C&C Sygati SLP.

Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.