Notes de premsa

Els cavalls i el Bou de Reus, protagonistes de la Fira de Sant Jaume

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 18/07/2018
Roda de premsa presentació Fira de Sant Jaume de Reus 2018

Els propers dies 27, 28 i 29 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l'Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona.

La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i un dels certamen firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens l’any 1343, quan el rei Pere III va concedir a la ciutat el dret per organitzar-la. En aquest sentit, cal destacar que la fira de Sant Jaume commemora aquest any el seu 675 aniversari, sent una de les fires més antigues de Catalunya. La inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume tindrà lloc aquest divendres a les 21:00 h i anirà a càrrec l'alcalde de Reus, Carles pellicer.

La Fira ha evolucionat amb el temps, canviant el seu format tradicional i consolidant un model lúdic i festiu, que manté el seu caràcter de “Fira de nit a Reus”. En horari de tarda vespre, de 19:00 h a 24:00 h, l'edició d'aquest any presenta un programa orientat especialment als aficionats als cavalls i al públic familiar. Per facilitar l'accés al públic, cal recordar que l'entrada a la fira és gratuïta i que disposa d'una extensa zona de pàrquing.

Un any més, els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume són sense dubte els cavalls, ja que en el marc de la fira s’organitza la 23a Fira del Cavall. Altres activitats destacades són els Sopars tradicionals a la fresca, elaborats amb productes de proximitat, i la tradicional Cursa de portadors de sacs d'avellanes. Les activitats de la zona infantil, amb les atraccions de fira i les passejades en poni, complementa el ventall d'activitats de la Fira de Sant Jaume.

Presència del Bou de Reus
Amb motiu de la celebració del 675 aniversari de la Fira de Sant Jaume, aquest any es comptarà amb la presència especial del Bou de Reus, que realitzarà una ballada a les 20:30 h del divendres, just abans de la inauguració oficial de la Fira, en record de la presència d’un bou durant la primera Fira de Sant Jaume que es va realitzar l’any 1343.

L’historiador Ezequiel Gort explica al seu llibre El treball i la festa que a la primera fira de Sant Jaume de Reus va haver-hi festa grossa, i que l’única demostració festiva que s’explica és: «…als juglàs que tocaren com los merçés balaren lo bou per vila e per la fira» (Els mercers, els venedors de fils i betes, van ballar el bou...), fet que s’ha d’entendre, com una mena de correbou.

Gort també explica que aquest bou va ser pagat per la vila i també es pregunta quin tipus de bou va ser el de 1343, si fou capllaçat, embolat o enflocat, i respon la pregunta optant per la possibilitat de bou embolat, ja que el municipi també va comprar dues lliures de candeles «que presaren de cera al bou». 

Finalment el municipi també va fer una altra despesa pel bou: «una lliura de pebre ops del bou que.n preseren». I s’ha d’entendre que aquest pebre era per condimentar el bou que després del correbou seria sacrificat, cuinat i menjat pels reusencs com es feia habitualment a la ciutat per les grans solemnitats.

23a Fira del Cavall
És l’apartat més destacat de la Fira de Sant Jaume, i cal destacar que en aquests moments és l'única fira de cavalls que es realitza a Catalunya. Organitzat per l'Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona, aquest any es segueix potenciant el seu protagonisme i es realitzen diferents concursos els dies previs al cap de setmana.

El 24 i 25 de juliol, tindrà lloc el Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola, organitzat per l'Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona i l'ANCCE. Aquest campionat compta amb una excel·lent participació, ja que està previst que finalment s'arribi al centenar de cavalls inscrits. Aquest tipus de campionats valoren la morfologia dels animals de pura raça espanyola, la seva «bellesa», i la perfecció dels seus moviments.

En total, es lliuraran 90 trofeus en 15 categories, dividits entre mascles i femelles. La majoria dels cavalls participants provenen de Catalunya, però també hi ha exemplars de les Illes Balears, País Valencià, Madrid, Andalusia, França i Suïssa.

A destacar també que aquest any el campionat de «Horse ball» (basquet a cavall) s’amplia, i tindrà lloc el dijous 26 de juliol, de 19:00 h a 22:00 h i el divendres 27 a les 18:00 h. El Concurs de Salt d’Obstacles el dissabte, prova que per la seva espectacularitat compta amb gran èxit de públic,es realitzarà el dissabte a les 19:00 h.

El diumenge a la tarda tindrà lloc el Concurs de Pole Bending i Barrel Racing. El dissabte al matí, el recinte firal acollirà el Concurs d'Alta Escola a les 9 h i el Concurs de Doma Vaquera a les 10 h, i el diumenge, a partir de 2/4 de 9 h, el concurs de Doma clàssica. La Fira comptarà un any més amb la participació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibicions de disciplines eqüestres el divendres i el diumenge a la tarda.

Finalment, afegir que cada nit es podrà veure l’espectacle eqüestre, que aquest any anirà a càrrec dels genet francès Christophe Chaussy i «Les voltigeurs de Provence» que realitzaran diferents números d’acrobàcies i cavalls en llibertat. Es podrà veure divendres i dissabte a les 23:00 h i diumenge a les 22:30 h, i serà una actuació en que els genets realitzaran doma en llibertat i diverses especialitats acrobàtiques.

Sopar de la Fira de Sant Jaume
Aquest sopar tradicional vol posar en valor els productes de km 0 de qualitat i és, des de fa uns anys, una de les activitats amb més èxit de la Fira de Sant Jaume, ja que permet als visitants degustar a l’aire lliure un menú de productes de proximitat.

La proposta per aquest any inclou una amanida de tomàquet del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa compost per xai, llonganissa i cansalada, conill «a l'ajillo» i les postres, a escollir entre mel i mató de Colldejou o codonyat clàssic Glady de Vinyols, tot acompanyat pel vi del Celler Masroig. El preu del tiquet del menú és d’11 € i es podrà adquirir a la mateixa fira. També es podran comprar degustacions individuals. Totes les amanides i els plats de carn estaran amanits o cuinats amb oli d'oliva verge extra DOP Siurana.

Productors: Embotit Bondrià – Carnisseries Bonet i fills, Codonyat natural Glady, Formatges Colldejou, Celler Masroig.

22a Cursa de portadors de sacs d’avellanes, Gran premi “Unió”. XXI Trofeu “Xola”
Un dels actes més singulars i emblemàtics de la Fira de Sant Jaume de Reus, on els participants es carreguen un sac d’avellanes de 58 quilos a l’esquena per completar un itinerari d’uns 900 metres aproximadament.

La cursa es desenvoluparà el dissabte dia 28 a les 20:15 h en un circuit establert a prop de la Fira. La cursa de portadors de sacs d’avellanes és la primera de les tres curses que es realitzen cada any a Reus, Riudoms i Valls, i forma part del gran premi UNIÓ.
Prèviament, a les 19:45 h, es realitzarà l'exhibició de portadors de sacs d'avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.

Espectacles de ball i espai de Reus Promoció
Amb l'objectiu de potenciar els actes lúdics, en aquesta edició també es comptarà amb els espectacles de ball a la nit, que comptaran amb la participació de diferents grups i entitats de Reus.

El divendres serà la companyia Souldance qui oferirà l’espectacle «Golden Divas», homenatge a les grans cantants de la música popular contemporània (Aretha Franklin, Madonna, Beyoncé...). El dissabte alumnes i professors de la Sala New York, oferiran un extens programa de ball de diferents estils (salsa, hip-hop, samba, bachata...) i el diumenge els grups Reus Country Line Dance, Country Line Dance Rose i Dance Country participaran amb una exhibició de balls country. Totes les actuacions tindran lloc a l'escenari de la zona de sopars a les 21:30 h.

Reus Promoció comptarà amb un espai propi a l’entrada del recinte, i a més de la seva funció de promoció turística de ciutat i punt d'informació de la Fira, serà l’espai on es realitzarà durant tot el cap de setmana la promoció de productes gastronòmics vinculats a la ciutat: «vermut de Reus i oli DOP Siurana. En aquest sentit, cada dia de la Fira es realitzaran degustació de producte, de 19:00 h a 20:00 h, vinculat a la DOP Siurana, i de 20:00 h a 21:00 h, de Vermut de Reus.

Zona infantil
Pensant especialment en el públic familiar i els visitants més joves, la Fira compta amb una zona infantil diferenciada, en la que s'ubiquen les tradicionals atraccions de fira, així com el circuït de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada.

Roda de premsa presentació Fira de Sant Jaume de Reus 2018

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.