Notes de premsa

Exposició “La festa sota el foc” i cicle musical "Vermusic", dins la Capital de la Cultura Catalana 2017

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 15/06/2017
Cartell exposició
Detall d'un vestit històric dels Diables de Reus que s'exposa al Museu de Reus
Detall d'un vestit històric dels Diables de Reus que s'exposa al Museu de Reus
Detall d'un vestit històric dels Diables de Reus que s'exposa al Museu de Reus

En el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 el Museu de Reus (pl. de la Llibertat, 13) inaugura aquest divendres 16 de juny (19:00 h) l'exposició “La festa sota el foc”, a partir d’una excepcional col·lecció de vestits antics de diables que permet conèixer el model històric del Ball de Diables a Reus, una col·lecció donada per l'entitat Bravium Teatre al museu de la ciutat. Fins al 28 d'octubre es podran veure una cinquantena de vestits històrics que abasten un període des de principis del segle XIX fins a mitjan segle XX. També aquest divendres i dins la Capital de la Cultura Catalana es porta a terme una nova sessió del cicle musical Vermusic al pati de l'Institut Salvador Vilaseca.

A partir de la col·lecció de vestits antics que conserva el museu i havent rebut recentment una important donació d'indumentària per part de Bravium Teatre, aquesta exposició vol ser un mostra d'aquest patrimoni excepcional pel que fa a la singularitat dels vestits, però també de les festes en què s'han emprat.

L’exposició mostra una cinquantena de vestits, quatre de fora vila, per il·lustrar el model penedesenc de ball amb parlaments. Dos són del segle XX, de l’Arboç i Vilafranca del Penedès; i dos del segle XIX –dels pocs vestits conservats– de Vilanova i la Geltrú.

Una col·lecció excepcional
Quant als vestits reusencs, la col·lecció que ha rebut el museu correspon en la seva majoria al segle XIX, des dels més antics, a l’entorn de 1800 als que es van fer en els primer anys del segle XX. També es mostren 2 vestits de mitjan segle XX, donats per particulars (l’últim va ser lliurat formalment al museu el passat 20 de maig, en el marc dels actes del Dia Internacional dels Museus). I finalment, dos vestits emprats en l’actualitat. D’aquesta forma es pot dir que es mostra la indumentària del ball durant dos segles.

Les colles de diables han esdevingut, a l'actualitat, un referent de les festes catalanes, presents arreu del territori, a partir de la celebració de correfocs. El Ball de Diables —que es caracteritza per l'ús de la pirotècnia, evolucionant sota el foc de les carretilles— és històricament la representació de la lluita del bé contra el mal, que en diverses comarques es presenta com una representació de teatre popular de carrer.

Reus, model específic
A Reus es desenvolupà, a partir del segon terç del segle XIX, un model específic, basat en la participació individual: en festes assenyalades, el ball era integrat per tota aquella persona que, amb el vestit adequat —de propietat, cedit o llogat— sortia a tirar carretilles. La ciutat fou, sens dubte, el centre des d'on es va generar aquesta pràctica, pel fet de disposar d'una important indústria i comerç de la pirotècnia, que fomentava les sortides de diables a canvi de cedir l'equipament necessari. I també per l'existència, fins al darrer terç del segle XX, d'establiments de lloguer d'indumentària teatral i de festa.

Aquest fet ha possibilitat la conservació d'una gran quantitat de vestits antics, tots diferents i elaborats seguint una tècnica decorativa consistent a cosir o brodar figures o elements geomètrics sobre la base. Un fet que els diferencia dels vestits d'altres comarques, que són pintats.

Nova sessió del cicle Vermusic
També en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 aquest divendres arriba una nova sessió del cicle musical Vermusic. A partir de les 20:30 h al pati de l'Institut Salvador Vilaseca el saxofonista Xavier Pié amb el guitarrista Miguel Alberto Cruz Carmona presenten el seu treball discogràfic «Connexions» amb temes propis. La ciutadania pot participar a les sessions de "Vermusic" fent reserva prèvia de l'entrada gratuïta, a través del telèfon 977 010 200 o bé al correu electrònic de l'oficina de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 [email protected].

La resta de sessions de Vermusic previstes són les següents:

  • 13 de JULIOL 21:00 h, Dijous. (PATI INSTITUT PERE MATA). Quintet AGARTHA (Flamenc Mediterrani): Aleix Bové (guitarra), Sara Sambola (veu), Gerard Marsal (saxo/flauta travessera), David Carnicer (baixista), Curro Linares (percussió). «Quintet d’estil Flamenc amb influències de països i músiques mediterrànees, cantat amb veu suau i suggerent per la Sara Sambola en diferents idiomes»
  • 28 DE SETEMBRE 20:30 h, Dijous (INTERIOR INSTITUT PERE MATA). Quartet de Guitarres: 22 Strings Quartet . Pili Ramón, Miriam Paretas, Farid bechara (guitarres), Óscar Laso (contrabaix). «Atractiu programa el que ens oferirà el Quartet de guitarres i conrrabaix 22 strings Quartet, passejant-se entre la música espanyola i els tangos i milongas propis de la múscia d’ultramar»
  • 26 D’OCTUBRE 20:30 h, Dijous (INTERIOR INSTITUT PERE MATA).Duo Becerra (duet de guitarres): Juan Becerra i Carmen Becerra. «Concert del Duet de germans Becerra amb un original programa amb repertori arranjat per a aquesta formació i obres originals. Entre tots dos arrepleguen una vintena de premis»
  • 17 DE NOVEMBRE 20:30 h, Divendres (EL CÍRCOL) Concert de Cloenda. La pianista María Parra presenta el seu CD «Mouvement». «La pianista Maria Parra ens presenta el seu darrer treball discogràfic «Mouvement» el qual ha tingut un gran ressò i reconneixement tant a la premsa especialitzada espanyola, RTVE així com a l’estranger. Obres de Debussy, Granados i Falla».

Vermusic és una iniciativa promoguda i patrocinada per Vermuts Miró -mecenes de la Capital de la Cultura Catalana- en col·laboració amb l’Ajuntament de Reus. Vermuts Miró s’ha implicat en l’organització de la Capital de la Cultura Catalana 2017 en qualitat de mecenes amb un suport de 65.000 euros. A més, Vermuts Miró oferirà com a promoció i amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 un Vermut Miró Reserva i un Vermut Miró en format petit.

L’empresa ha explicat que vol compartir aquest gran esdeveniment de l’any 2017 amb tota la ciutadania i desitja que es participi a les moltes activitats que s’han programat. També ha expressat la voluntat que moltes d’aquestes activitats puguin tenir continuïtat en un futur.


Cartell exposició
Detall d'un vestit històric dels Diables de Reus que s'exposa al Museu de Reus
Detall d'un vestit històric dels Diables de Reus que s'exposa al Museu de Reus
Detall d'un vestit històric dels Diables de Reus que s'exposa al Museu de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.