Notes de premsa

Inici del Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva aquest dijous en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 11/10/2017

En el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2017, Reus és escenari des d'aquest dijous i fins diumenge 15 d'octubre del Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva. L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, la Colla Gegantera de Reus i l'Ajuntament de Reus organitzen plegats aquests actes, que portaran a Reus un bon nombre d'experts mundials i locals per debatre sobre el fet geganter. També es reuniran a la ciutat un bon nombre de gegants d'arreu d'Europa, de Catalunya i de l'estat espanyol.

Durant quatre dies, del dijous 12 al diumenge 15 d’octubre, Reus es convertirà en l’epicentre del món festiu català i europeu, amb la celebració del primer congrés internacional de gegants i imatgeria festiva que s'organitza en terres catalanes.

El congrés que es portarà a terme a Reus en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana es basa en dos pilars: un de caràcter acadèmic, amb exposicions, xerrades i ponències a càrrec dels experts més destacats en la matèria, i un altre de caràcter més festiu, amb mostres de gegants i imatgeria festiva.

Congrés
El congrés es portarà a terme a la Sala Santa Llúcia i s’iniciarà el dijous 12 d’octubre al matí; des d’aquell moment i fins al dissabte 14 d’octubre, es duran a terme més d’una vintena de xerrades a càrrec de ponents del màxim nivell, tant nacionals com internacionals, per contextualitzar aquest àmbit de la cultura popular en diversos països i moments, i per definir el paper del fet geganter català a escala europea i mundial, amb noms tan destacats com ara Jan Grau (Catalunya), Íñigo Castellano (Navarra), Jean-Pierre Ducastelle (Bèlgica), Martin Lienhart (Àustria) o Nina Kammerer (EUA).

Tal com recorda el president de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Valentí Serra, després del gran parèntesi viscut des del darrer Congrés Internacional de Gegants (Ath, Bèlgica, 1999), la cita ha generat una gran expectació entre els amants i estudiosos del fet geganter. Per la seva part, la presidenta de la Colla Gegantera de Reus, Astrid Martín, explica que la programació prevista per la trobada de colles començarà dissabte dia 14 a les 10.00 h a la plaça de la Llibertat i finalitzarà diumenge dia 15 a la mateixa plaça. La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, creu que el fet de poder aplegar en la mateixa festa algunes de les figures més destacades de les seves respectives regions ajudarà a convertir Catalunya en el centre d'atenció del món de la imatgeria festiva i, de manera més general, de la cultura popular.

Aquests dos àmbits, acadèmic i festiu, coincidiran en un mateix cap de setmana a Reus, que servirà per explorar les semblances i diferències dels diversos models de festa amb imatgeria festiva i, alhora, mostrar el punt diferencial de la festa catalana als visitants locals i internacionals.

Al vestíbul de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (raval de Robuster, 34) es podrà veure del 12 al 27 d'octubre l'exposició “Gegants del món”, mentre que el divendres 13 a la tarda i el dissabte 14 es projectarà al Castell del Cambrer l'audiovisual El fet geganter, patrimoni cultural mundial.

Nou vestit de la Vitxeta
En clau local, coincidint amb el congrés i la trobada internacional de gegants, es viurà un esdeveniment molt significatiu per al món geganter de Reus: dissabte 14 al migdia és previst l'acte de presentació del nou vestit de la Vitxeta a la plaça del Mercadal, una indumentària que ha anat a càrrec de l'establiment El Barato de Reus d'acord amb la Colla Gegantera i la Regidoria de Cultura.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.