Notes de premsa

Inici del període de preinscripció per al curs 2015-2016

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 5/03/2015
Imatge de la regidora d'Ensenyament i Política Lingüística, Dolors Sardà, aquest dijous

El període de preinscripció escolar per al curs 2015-2016 per a l’educació infantil, l’educació primària i l’educació secundària obligatòria s’inicia els pròxims dies 10 i 17 de març, segons les previsions de calendari del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Enguany el termini és més curt que en altres períodes de preinscripció, fet que s’ha remarcat a les cartes que han rebut els futurs alumnes de P3 i de 1r. D’ESO, perquè les famílies puguin realitzar la seva sol.licitud dintre del termini establert.

Estan cridats a fer una sol·licitud de preinscripció els nens i nenes nascudes l’any 2012 que són els que faran P3 el proper mes de setembre (1.170 segons el padró), i els nascuts l’any 2003 que són el que faran 1r d’ESO (1.214 alumnes), que actualment estan cursant 6è de primària i són susceptibles de sol.licitar una plaça de 1r d’ESO).

Per abordar la preinscripció de P3 es fa una oferta inicial de 49 grups de P3, que representen 1.192 places escolars. Tanmateix, igual que la preinscripció anterior, hi ha escoles a la ciutat que surten amb una ràtio reduïda de P3, mentre que per a la preinscripció de 1r d’ESO, l’oferta és de 27 grups als instituts i 16 grups a l’escola concertada, que representen 1290 places.

Dates de preinscripció
Segons la previsió de calendari del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, les dates de preinscripció del curs 2015-2016 són les següents:

  • De l’10 al 17 de març de 2015, ambdós inclosos: Educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria
  • Del 4 al 15 de maig de 2015, ambdós inclosos: escola bressol
  • Del 12 al 19 de maig de 2015, ambdós inclosos: batxillerat, cicles formatius de grau mitjà de formació professional i cicles de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny.
  • Del 26 de maig al 3 de juny de 2015, ambdós inclosos: cicles formatius de grau superior de formació professional i d’arts plàstiques i disseny.

Zonificació escolar
La proximitat de l’escola al domicili familiar dóna 30 punts. El sistema de zonificació per a infantil i primària funciona ja fa tres cursos i aquesta preinscripció serà la quarta, amb el model d’àrees escolars de proximitat 3+2. Les famílies poden optar a 3 escoles públiques i 2 concertades amb la màxima puntuació; poden escollir, com a mínim, entre 5 escoles amb opció de tenir 30 punts per proximitat.

Les àrees escolars de proximitat es calculen de manera personalitzada. A partir de cadascuna de les illes de cases de la ciutat es defineix una àrea geogràfica delimitada per la ubicació dels 3 centres públics i 2 concertats més pròxims. Els 5 centres inclosos són els que puntuen amb el criteri de proximitat en el procés de preinscripció.

L’aplicatiu de recerca de la zonificació escolar, tant la de primària com la de secundària, ja està a disposició de les consultes de les famílies al web de l’Ajuntament de Reus www.reus.cat/serveis/ensenyament. Amb aquesta eina, les famílies tenen informació complementària sobre els centres educatius mitjançant fotografies i un enllaç a la seva web i a la de les AMPA. Les famílies també poden conèixer la previsió de places vacants que hi ha a cada centre educatiu un cop s’han descomptat els germans dels alumnes que ja hi estan escolaritzats.

Guia de centres educatius i un cercador de centres i ensenyaments
La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística ha enviat cartes personalitzades a les famílies amb fills i filles nascuts entre 2012 i 2003 (P3 i 1r d’ESO, respectivament) amb documentació que inclou una carta de la regidora, el certificat d’empadronament, un plànol de la zona d’influència escolar i la relació de centres que pertanyen a la zona.

Aquest curs, igual que els tres anteriors, com a mesura d’estalvi, la guia de centres solament s’ha enviat a aquelles famílies amb fills de 3 anys i que no tenen altres fills escolaritzats, per posar justament al seu abast una informació més completa i ampliada que segurament els serà d’ajuda a l’hora de decidir-se per un centre educatiu. Tanmateix, aquesta guia amb tota l’oferta educativa de la ciutat es podrà consultar al web de l’Ajuntament, complementada amb un cercador de centres i d’ensenyaments. Així, es disposarà d’informació actualitzada permanentment.

El web de l’Ajuntament de Reus també ha afegit un bàner amb el calendari de les jornades de portes obertes que es fan als centres educatius amb motiu de la preinscripció.

Període de matrícula diferenciat pels alumnes de l’ESO
Enguany es mantenen els períodes de matrícula diferenciats pels alumnes de 1r, 2n, 3r i 4rt d’ESO fixats ara ja tres cursos, amb la posada en marxa dels exàmens de setembre.

  • Els alumnes de 1r d’ESO s’hauran de matricular entre el 8 i el 12 de juny, amb els alumnes d’Educació infantil i primària.
  • Els alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO faran la matrícula o confirmació de plaça entre el 25 i el 30 de juny i al setembre s’obre un nou període extraordinari de matrícula per als alumnes pendents d’exàmens de setembre entre el 8 i el 10 de setembre.

Criteris i barems
Pel que fa a criteris de puntuació, es manté com a criteri general el fet que l’alumne tingui germans escolaritzats al centre (40 punts). Segons l’estudi realitzat per l’Ajuntament, el 47% dels alumnes que iniciaran l’escolarització a P3 tenen germans ja escolaritzats.

Altres criteris generals a tenir en compte:

  • Que el pare, mare o tutor/a treballi al centre educatiu que es demana en primera opció: 40 punts
  • Proximitat del domicili: 30 punts (adreça de treball: 20 punts; viure al municipi de Reus: 10 punts).
  • La renda familiar: si el pare o la mare o tutor/a són beneficiaris de l’ajut de renda mínima d’inserció o acrediten recursos totals per càpita inferiors a la tercera part d’aquesta: 10 punts
  • Discapacitat en l’alumne/a, el pare, la mare o germans: 10 punts

Criteris complementaris:

  • Formar part de família nombrosa o monoparental:15 punts 
  • Malaltia crònica de l’alumne/a que afecti el sistema digestiu, endocrí o metabòlic, inclosos els celíacs: 10 punts.
  • Si el pare, la mare, el tutor/a o un germà/ana de l’alumne/a han estat escolaritzats en ensenyaments declarats actualment gratuïts i universals en el centre per al qual es presenta la sol·licitud: 5 punts

En darrer terme, per resoldre els empats s’aplica el número de sorteig que es farà el dia 7 d’abril de 2015.

Documentació per acreditar la proximitat
Per acord dels centres educatius de la ciutat i a proposta de la Comissió de Garanties d’Admissió d’Educació infantil i primària, (és a dir que no s’aplica a les sol•licituds de l’ESO) es demana una documentació més extensa per acreditar el domicili familiar habitual amb dret a 30 punts.

Enguany, es mantenen els mateixos criteris i cal presentar:

  • Original i fotocòpia del DNI de la persona sol•licitant o de la targeta de residència on consta el NIE en el cas de persones estrangeres
  • Certificat o volant d’empadronament del domicili de referència
  • Rebut de l’IBI o contracte d’arrendament del domicili de referència a nom de la persona sol•licitant
  • Rebut de subministrament (aigua o gas o llum) del domicili de referència a nom de la persona sol•licitant
  • Declaració jurada sobre les dades del domicili familiar habitual

Zonificació a secundària
Com a criteri específic es fixa el fet que, per cursar ensenyaments en el primer curs d’Educació secundària obligatòria, tingui preferència l’alumnat que procedeixi de centres de primària que hi són adscrits. Les adscripcions entre centres no han patit modificacions, per tant, són les mateixes de cursos anteriors.

El sistema de zonificació per a l’etapa de secundària estableix els mecanismes següents:

  • L’adscripció. El criteri d’adscripció és preferent i els alumnes són considerats preferents i no preferents depenent que l’escola on estan cursant 6è de primària estigui adscrita o no a l’institut que demanen en primera opció. 
  • La proximitat. El criteri de proximitat dóna punts per ordenar les sol•licituds adscrites en el supòsit que no puguin ser ateses totes per un determinat institut. Quan l’escola té dos instituts adscrits, la puntuació per proximitat es concedeix a l’institut adscrit més proper al domicili de l’alumne/a. Si se sol•licita un institut no adscrit a l’escola, la puntuació per proximitat es concedeix a l’institut més proper al domicili. En aquest cas, s’atendrà la sol·licitud un cop resoltes les sol•licituds adscrites, atès que tenen prioritat.

Les famílies podran consultar l’adscripció per proximitat als centres que els pertoquen a través de l’aplicatiu del web www.reus.cat/serveis/ensenyament o a través de l’OME.

L’OME ha enviat una carta personalitzada a les famílies perquè tinguin tota la informació sobre la zonificació de secundària que els correspon.

Oficina Municipal d’Escolarització
L’oficina és l’instrument de col·laboració entre l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament en el procés d’escolarització de l’alumnat als centres docents finançats amb fons públics. Ofereix atenció personal i individualitzada; informació i assessorament sobre el procés de preinscripció i matrícula de les llars d’infants, educació infantil, primària i ESO; gestió de la preinscripció de les llars d’infants; informació i assessorament en la tramitació de la sol·licitud de plaça escolar; informació sobre la zonificació escolar i adscripcions de les escoles als instituts; informació sobre els nous equipaments educatius; informació sobre l’oferta educativa; i gestió amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya de l’escolarització al llarg del curs.

L’horari de l’OME per atendre a les famílies i als centres és de dilluns a divendres de 9:00 a 14:00 h. A les tardes també es farà atenció al públic mitjançant la concertació de cita prèvia, amb la qual cosa es dóna resposta a les diferents disponibilitats de la ciutadania.

L’OME es troba al carrer de Rosselló 2-8, entre la plaça del Baluard i la plaça del Teatre. Per contactar-hi: al 010 per trucar des de Reus o al 977 010 046 per trucar des de fora; per correu electrònic, a [email protected], o des de www.reus.cat/serveis/ensenyament.

Es recomana demanar cita prèvia a l’OME per tal d’agilitzar la tramitació de plaça escolar i evitar les possibles cues que es generen en aquest període, per la qual cosa s’ha de trucar al 977 010 046.

Imatge de la regidora d'Ensenyament i Política Lingüística, Dolors Sardà, aquest dijous

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.