Notes de premsa

Inici del període de preinscripció per al curs 2017-2018

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 22/03/2017
Foto de la roda de premsa

El període de preinscripció escolar del curs 2017-2018 per a l’educació infantil, l’educació primària i l’educació secundària obligatòria s’obre del 23 de març al 4 d’abril. Hi estan cridats els nens i les nenes nascuts l’any 2014, que són els que començaran P3 el proper mes de setembre (1.092 segons el padró, a 9 de març de 2017); i els nascuts l’any 2005, que són el que faran 1r d’ESO i que actualment cursen 6è de primària a Reus i a Castellvell (1.275 i 49 alumnes, respectivament)  els quals són susceptibles de sol·licitar una plaça de 1r d’ESO.

Per abordar la preinscripció de P3 es fa una oferta inicial de 47 grups de P3, que representen 1.142 places. Es parteix d’una ràtio general de 25 alumnes a l’escola pública, de 22 als centres considerats d’atenció educativa preferent i de 25 a l’escola concertada. Mentre que per a la preinscripció de 1r d’ESO, l’oferta és de 45 grups, distribuïts en  27 grups als instituts, 2 grups a l’institut-escola  i 16 grups a l’escola concertada, que representen 1.350 places.  

Dates de preinscripció
Les dates de preinscripció del curs 2017-2018 són les següents:

  • Del 23 de març al 4 d’abril de 2017, ambdós inclosos: educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria
  • Del 2 al 12 de maig de 2017, ambdós inclosos, escola bressol.

Les dates previstes per a la preinscripció a batxillerat i els cicles formatius són del 16 al 24 de maig, tot i que encara s’està pendent de la resolució definitiva del Departament.

Novetats 
Les novetats d’aquesta preinscripció estan relacionades amb els criteris d’admissió:

  • Les famílies tindran més opcions d’accedir a un dels centres sol·licitats en cas de vacant. A les llistes d’espera hi constaran els centres sol·licitats en qualsevol opció, no només en la primera com fins ara, i sempre que siguin preferents a les opcions assignades.
  • El 15 de setembre, un cop iniciat el curs, es publicarà una llista amb tots els alumnes matriculats al centre procedents del procés de preinscripció i admissió.
  • Les Comissions de Garantia d’admissió seran més actives per detectar fraus, i podran sol·licitar als centres que els trametin documentació acreditativa dels criteris al·legats.

Zonificació escolar
La proximitat de l’escola al domicili familiar dóna 30 punts. Aquesta preinscripció serà la sisena amb el model d’àrees escolars de proximitat 3+2. Les famílies poden optar a 3 escoles públiques i 2 concertades amb la màxima puntuació; poden escollir, com a mínim, entre 5 escoles amb opció de tenir 30 punts per proximitat.

Les àrees escolars de proximitat es calculen de manera personalitzada. A partir de cada illa de cases de la ciutat es defineix una àrea geogràfica que inclou 3 centres públics i 2 concertats més propers. Els 5 centres inclosos puntuen amb el criteri de proximitat.

L’aplicació de recerca de la zonificació escolar, tant la de primària com la de secundària, ja es troba a disposició de les famílies www.reus.cat. S’ofereix informació complementària sobre els centres educatius, fotografies i un enllaç a la seva web i a la de les AMPA. També es pot conèixer la previsió de places vacants que hi ha a cada centre, un cop s’han descomptat la previsió dels germans dels alumnes que ja hi estan escolaritzats.

Guia de centres educatius i un cercador de centres i ensenyaments

La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística està enviant cartes personalitzades a les famílies amb fills i filles nascuts el 2014 i el 2005, amb un plànol de la zona d’influència escolar i la relació de centres inclosos. Com a mesura d’estalvi, la Guia només s’ha enviat a les famílies amb fills de 3 anys que no tenen altres fills escolaritzats. Aquesta Guia, amb tota l’oferta educativa de la ciutat, es pot consultar al web de l’Ajuntament i està complementada amb un cercador de centres i d’ensenyaments. Així, es disposarà d’informació actualitzada permanentment.

Període de matrícula diferenciat per a l’alumnat de l’ESO:

Enguany es mantenen els períodes de matrícula diferenciats per als alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO fixats, ara ja, en alguns cursos, amb la posada en marxa dels exàmens de setembre.

  • Els alumnes de 1r d’ESO s’hauran de matricular del 12 al 16 de juny, amb els alumnes d’educació infantil i primària.
  • Els alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO faran la matrícula o confirmació de plaça entre el 26 i 30 de juny; i al setembre s’obre un nou període extraordinari de matrícula per als alumnes pendents d’exàmens de setembre, entre el 6 i el 8 de setembre.

Criteris i barems 
Pel que fa als criteris de puntuació, es manté com a criteri general el fet que l’alumne  tingui germans escolaritzats al centre demanat en primera opció en el moment de presentar la sol·licitud de preinscripció (40 punts).

La puntuació també s’aplica per accedir a un centre públic quan el germà o la germana està escolaritzat en un altre centre púbic que té la consideració de centre únic (dos centres públics adscrits en què l’escola de primària només està adscrita a un sòl centre de secundària). Segons l’estudi realitzat per l’Ajuntament, aproximadament un 40% dels alumnes que iniciaran l’escolarització a P3 tenen germans ja escolaritzats.

Altres criteris generals a tenir en compte després del factor germà:

  • Que el pare, mare o tutor/a treballi al centre demanat en primera opció: 40 punts.
  • Proximitat del domicili: 30 punts (adreça de treball: 20 punts o viure al municipi de Reus: 10 punts, els punts no són acumulables). 
  • La renda familiar: si el pare o la mare o tutor/a són beneficiaris de l’ajut de renda mínima d’inserció o acrediten recursos per càpita inferiors a la 3a part d’aquesta: 10 punts
  • Discapacitat en l’alumne/a, el pare, la mare o germans: 10 punts

Criteris complementaris:

  • Formar part de família nombrosa o monoparental:15 punts 
  • Malaltia crònica de l’alumne/a que afecti el sistema digestiu, endocrí o metabòlic, inclosos els celíacs: 10 punts.
  • Si el pare, la mare, el tutor/a o un germà/ana de l’alumne/a han estat escolaritzats en ensenyaments declarats actualment gratuïts i universals en el centre per al qual es presenta la sol·licitud: 5 punts.

La documentació que acompanyarà la sol·licitud és la següent: 

  • Original i fotocòpia del llibre de família o altres documents relatius a la filiació. 
  • Original i fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant o de la targeta de residència on consta el NIE en el cas de persones estrangeres.
  • Original i fotocòpia del DNI de l’alumne en el cas que sigui major de 14 anys o tingui DNI tot i ésser menor de 14 anys.
  • Original i fotocòpia de la TSI (targeta sanitària individual) del nen, si en disposa.
  • Cal presentar la documentació acreditativa dels criteris al·legats a la sol·licitud.

Només es pot presentar una sol·licitud de preinscripció per alumne. S’hi poden indicar diverses peticions d’admissió en centres ordenats per ordre de preferència. La presentació de més d’una sol·licitud comporta duplicitat i la invalidació dels drets de prioritat.

La puntuació obtinguda per la primera petició es manté per a la resta de peticions realitzades en la sol·licitud; no es baremen de forma diferencial i específica.

Per resoldre els empats s’aplica el número de sorteig que es farà el 4 de maig.

Zonificació a secundària
Com a criteri específic es fixa el fet que tingui preferència l’alumnat que procedeixi de centres de primària  adscrits.  Les adscripcions entre centres no han patit modificacions, i per tant, són les mateixes que les de cursos anteriors. El sistema de zonificació per a l’etapa de secundària estableix els mecanismes següents:

  • L’adscripció. Els alumnes són considerats preferents i no preferents depenent si l’escola on cursen 6è de primària està adscrita o no a l’institut demanat. 
  • La proximitat. Dóna punts per ordenar les sol·licituds adscrites en el supòsit que no puguin ser ateses totes per un determinat institut. Quan l’escola té dos instituts adscrits, la puntuació per proximitat es concedeix a l’institut adscrit més proper al domicili de l’alumne/a. Si se sol·licita un institut no adscrit a l’escola, la puntuació per proximitat es concedeix a l’institut més proper al domicili. En aquest cas, s’atendrà la sol·licitud un cop resoltes les sol·licituds adscrites, atès que tenen prioritat.

Les famílies podran consultar l’adscripció per proximitat als centres que els pertoquen a través de l’aplicació del web www.reus.cat/serveis/ensenyament o a través de l’OME. L’OME ha enviat carta personalitzada a les famílies perquè tinguin tota la informació sobre la zonificació.

Oficina Municipal d’Escolarització
L’OME és l’instrument de col·laboració entre l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament en el procés d’escolarització de l’alumnat als centres docents finançats amb fons públics. Ofereix atenció personal i individualitzada; informació i assessorament sobre el procés de preinscripció i matrícula de les llars d’infants, educació infantil, primària i ESO; gestió de la preinscripció de les llars d’infants; informació i assessorament en la tramitació de la sol·licitud de plaça escolar; informació sobre la zonificació escolar i adscripcions de les escoles als instituts; informació sobre els nous equipaments educatius; informació sobre l’oferta educativa; i gestió amb el Departament d’Ensenyament de l’escolarització al llarg del curs.

L’horari de l’OME per a l’atenció de les famílies i els centres és de dilluns a divendres de 9 a 14 h. A les tardes també es farà atenció al públic per mitjà la concertació de cita prèvia, amb la qual cosa es dóna resposta a les diferents disponibilitats de la ciutadania.

Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.