Notes de premsa

La Biblioteca Pere Anguera completa l'obertura total dels espais d'ús públic

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dissabte, 17/12/2016
Imatge de l'artista Salvador Juanpere, l'alcalde i la vídua de Pere Anguera Mercè Costafreda
Imatge de la visita d'aquest dissabte a la Biblioteca Pere Anguera
Imatge dels nous espais de la Biblioteca Pere Anguera

L'Ajuntament de Reus ha culminat aquest dissabte la segona fase de l'obertura de la Biblioteca Pere Anguera amb l'entrada en servei de la sala general de la primera planta. L'obertura dels nous espais s'ha portat a terme aquest dissabte al migdia i ha coincidit amb la inauguració d'una exposició d'obres de l'artista vilaplanenc Salvador Juanpere pertanyents al fons d'art de l'historiador Pere Anguera i que han estat cedides per la seva família.

L'alcalde, Carles Pellicer, ha presidit la presentació de la mostra d'obres d'art del fons Pere Anguera i l'estrena dels nous espais d'ús públic de la biblioteca municipal i ha recordat que amb l'entrada en servei d'aquests espais es dóna compliment a un dels principals compromisos del Govern en matèria de cultura, com és el de fer possible la finalització de les obres, l'equipament i l'obertura al públic de la Biblioteca Pere Anguera. Durant l'acte, a més de l'alcalde, han intervingut la vídua de Pere Anguera, Mercè Costafreda, i l'artista i amic personal de l'historiador reusenc, Salvador Juanpere, així com el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs. 

Entre les peces que la família d'Anguera ha cedit perquè s'exposin a la Biblioteca Pere Anguera hi ha l'escultura "Fulles", que es pot veure als espais de la primera planta de la biblioteca que aquest dissabte s'han obert al públic. A més, s'ha presentat el retrat ampliat de Pere Anguera realitzat per Salvador Juanpere que es pot veure a la recepció de l'equipament i també un text biogràfic que es pot llegir a l'espai de l'altell on es troba el Fons Pere Anguera. 

Des que el novembre de 2015 es va posar en marxa la primera fase de la biblioteca ubicada al Mas Iglesias un total de 15.617 visitants han utilitzat els serveis d'aquest equipament. S'han registrat un total de 1.849 usuaris d'Internet, s'han organitzat 67 activitats (incloent contacontes, xerrades, tallers, sessions musicals i exposicions), 3 jornades per a professionals de biblioteques de la demarcació i 16 visites guiades per a escoles i entitats.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha fet una valoració molt positiva de l'acollida que ha tingut la Biblioteca Pere Anguera durant aquests primers mesos de funcionament i ha comentat que ha estat una acollida “molt bona per part de la zona sud de la ciutat i també pel conjunt de la ciutadania, que ha descobert en aquesta biblioteca un espai de fàcil aparcament amb un bon fons de material de lectura i de consulta nou”. En aquest sentit, gent gran, centres educatius, entitats, estudiosos i estudiants, lectors i lectores de totes les edats són usuaris regulars dels serveis de la biblioteca que ha esdevingut la segona biblioteca municipal en obrir-se després de la Biblioteca Central Xavier Amorós.

Una de les campanyes més exitoses ha estat el programa d'activitats de les tardes d'estiu, una proposta que ha fomentat el coneixement i ús de la biblioteca. Més de 400 persones han gaudit dels programes “Biblioteques Chill out amb els nostres cantautors”, “Un estiu de faula”, “Viatjant amb Eduard Toda” i “Joc de lectura de l'Estiu”, a més dels serveis habituals d'Internet, lectura i préstec.

Activitats innovadores
La Biblioteca Pere Anguera ha fet en aquest temps una aposta per activitats innovadores, com el taller “Llegir i dibuixar” o “Llegir i pensar”, que es va organitzar en col·laboració amb el Casal de Joves i el programa Altersuer. Aquest curs s'han tornat a obrir inscripcions pel taller “Llegir i pensar”. Una altra de les activitats innovadores recents ha estat l'exposició “Autòmat Llull”, una instal·lació adreçada als infants que ha permès conèixer la vida i l'obra d'aquesta figura del pensament medieval català a través del joc.

La segona biblioteca municipal
La Biblioteca Pere Anguera (cr. de Joan Salvat Papasseit, 14) va obrir portes al públic el 18 de novembre de 2015 com la segona de les biblioteques municipals de Reus, adherida també a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya.

La nova biblioteca pública impulsada per l’Ajuntament de Reus deu el seu nom a qui va ser doctor en Història Contemporània, professor de la Universitat Rovira i Virgili i president del Centre de Lectura, Pere Anguera Nolla (Reus, 18 de novembre de 1953 - 4 de gener de 2010). L’important arxiu de l’historiador reusenc es preserva des d'aleshores en un espai específic del nou equipament i està a disposició dels investigadors que desitgin consultar-lo. Entre els documents que s’hi poden trobar hi ha un important fons historiogràfic sobre el període del segle XIX i l’època contemporània, especialitats del doctor Anguera.

La biblioteca va néixer amb l’objectiu d’apropar els serveis bibliotecaris a la zona sud de la ciutat i fomentar la lectura i l’accés a la informació com a eines de creixement personal i de transformació social, en estreta col·laboració amb les entitats de la zona.

La nova biblioteca té una superfície total de 1.500 metres quadrats i una capacitat per a 35.000 documents, 100 títols de diaris i revistes i 180 punts de lectura. Està pensada i dimensionada com a biblioteca local i el funcionament i organització tècnica i logística aprofita l’experiència dels 12 anys de funcionament de l’altra biblioteca del Servei Municipal de Biblioteques de Reus, la Biblioteca Central Xavier Amorós. La Biblioteca Pere Anguera disposa dels següents espais a disposició del públic i dels investigadors:

  • Taulell d’informació i préstec
  • Espai infantil i de lectura informal
  • Taller
  • Sala general (inclou els serveis informàtics i el fons àudiovisual)
  • Servei de diaris i revistes
  • Sala d’actes
  • Fons Pere Anguera

L’edifici
L'edifici, situat a la zona de Mas Iglesias de la ciutat, és obra de l’arquitecte Joan Tous, en col·laboració amb els Serveis Tècnics Municipals d’Arquitectura, i combina les necessitats del programa funcional amb les característiques del territori, sense renunciar als principals elements de l’arquitectura contemporània. Destaca el contrast assolit entre la visió exterior de l’edifici i l’amplitud, la lluminositat i la calidesa dels espais interiors i sobretot el gran finestral de la primera planta que ara entra en funcionament, des d’on es pot admirar una insòlita visió de la ciutat. El projecte es va dissenyar en coordinació entre el Servei Municipal de Biblioteques i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

La biblioteca dóna servei a una àmplia zona del sud de la ciutat i s’afegeix a l’existència d’un altre equipament cultural municipal en aquesta mateixa àrea urbana, el Centre de la Imatge Mas Iglesias. Aquest nou edifici s’ubica a més en un entorn amb equipaments educatius molt propers, com són la zona universitària de Bellissens, l’Institut Roseta Mauri i l’Escola Eduard Toda.

Amb l'entrada en funcionament al complet de la Biblioteca Pere Anguera el Govern de la ciutat ha fet realitat el compromís de finalitzar i obrir aquest equipament.

Imatge de l'artista Salvador Juanpere, l'alcalde i la vídua de Pere Anguera Mercè Costafreda
Imatge de la visita d'aquest dissabte a la Biblioteca Pere Anguera
Imatge dels nous espais de la Biblioteca Pere Anguera

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.