Notes de premsa

La diagnosi posa la primera pedra del Pla Municipal de la Gent Gran, que vol abordar l’envelliment actiu

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 13/11/2018
Imatge de la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència durant la presentació del Pla Municipal de Gent Gran

La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència inicia aquesta setmana el procés d’elaboració del Pla Municipal de la Gent Gran posant en marxa la fase de diagnosi que inclou la recollida de dades a través d’entrevistes personals, la recerca documental i enquestes on-line. Des de la Regidoria es convida el conjunt de la ciutadania i el teixit social a construir les polítiques que han de guiar l’acció municipal adreçada a les persones grans a partir d’un nou enfocament de la vellesa centrat en la diversitat de situacions que viu la població reusenca de més de 60 anys i la consideració de la ciutadania de més edat com a persones capaces de participar activament en la comunitat.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, explica que “el nou Pla Municipal de la Gent Gran s’articularà al voltant de cinc idees: la participació, la diversitat, la igualtat efectiva de drets, l’autonomia i l’aportació social de la gent gran”.

La necessitat d’un nou Pla Municipal de Gent Gran sorgeix davant la constatació de les transformacions socials que obliguen a replantejar i reorientar la relació amb la població més gran de 60 anys, amb la introducció de l’envelliment actiu com a nou concepte adoptat per l’Organització Mundial de la Salut. Un envelliment actiu que arrenca de la bona gestió de les fases vitals anteriors i que contempla tot tipus d’activitats que es poden seguir desenvolupant (o incorporant-se a la vida diària) d’acord amb l’interès de les persones grans, a partir d’una actitud activa.

Fase de diagnosi
La fase de diagnosi del Pla inclourà dues parts: recollida de dades i anàlisi.

La recollida de dades implicarà tant persones individuals com entitats de l’àmbit de la gent gran i, com és natural, el Consell Municipal de la Gent Gran, que és l’òrgan participatiu del col·lectiu a nivell de ciutat. Intentarà arribar al màxim ventall possible de perfils: tant persones grans com familiars que s’hi relacionen i, també, les persones adultes, ja que l’envelliment actiu i saludable ha de començar precisament en les fases vitals anteriors. Tot plegat, en situacions socials diverses.

Per això es recollirà l’opinió a espais com casals municipals de gent gran, centres sanitaris i centres educatius. A més, s’habilitarà un espai web on es portarà a terme una enquesta online que permetrà recollir opinions més personals de persones concretes a través d’entrevistes individuals.

Durant aquesta fase de diagnosi també hi haurà un diàleg amb els professionals tècnics dels diferents departaments municipals, com ara Benestar Social, Salut, Esports, IMFE-Mas Carandell... per conèixer la realitat de la gent gran a la ciutat i també les necessitats d’aquest col·lectiu.

El calendari i accions previstes en aquesta fase de diagnosi del Pla inclou la recollida d’informació en espais freqüentats per persones grans:

  • Fase d'enquestes per recollir propostes concretes: es realitzarà durant la primera quinzena de novembre al Casal del Centre Cívic Mas Abelló, l’ABS Horts Miró i un altre centre sanitari, el Pavelló Olímpic Municipal, el Casal del Centre Cívic Migjorn i el Casal del Centre Cívic Ponent.
  • Fase de validació de propostes, amb un volum de persones semblant: es realitzarà durant la segona quinzena de novembre al Casal del Centre Cívic Migjorn, el Casal del Centre Cívic Ponent, el Casal del Centre Cívic Mas Abelló, l’ABS Sant Pere i un altre centre sanitari, el Pavelló Olímpic Municipal i un centre escolar. 

D'altra banda, també es faran:

  • Enquestes on-line amb l'ajuda de les directores dels centres cívics que els passaran l'enllaç als seus usuaris (setmana del 19 de novembre fins a principis de desembre). Els usuaris dels centres cívics, en una part molt gran, són majors de 55 anys.
  • Obertura d’un espai a la web participa.cat perquè la gent que vulgui pugui participar en l'enquesta (del 19 de novembre fins a principis de desembre)
  • 8 entrevistes individuals (entre el 14 de novembre i el 30 de novembre). S'han escollit persones de diferents àmbits que són representatives pel que fa a la gent gran.
  • Final de fase diagnosi: 21 de desembre
  • Extracció de resultats i redacció de línies de treball: durant el mes de gener
  • Inici de redacció del Pla Municipal de la gent Gran: febrer  

Gent gran, gent activa
Des de fa mesos la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència treballa sota el nou paradigma de la diversitat, amb el focus en la potenciació de l’envelliment actiu.

Les actuals polítiques municipals adreçades a la gent gran inclouen tot un seguit de línies de treball que impliquen diversos departaments i regidories municipals. Aquesta orientació transversal, explica Montserrat Flores, es mantindrà com un dels punts forts de l’acció municipal que ha de recollir en el Pla Municipal de la Gent Gran.

Imatge de la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència durant la presentació del Pla Municipal de Gent Gran

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.