Notes de premsa

L’Ajuntament crea Rutes Reus, una xarxa d’itineraris per fer salut i descobrir els valors del terme

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 27/04/2015
Foto de la roda de premsa

L’Ajuntament de Reus ha creat Rutes Reus, una xarxa d’itineraris de salut i paisatge que amplia les opcions de lleure a la ciutat, promou la pràctica esportiva saludable i destaca els valors de Reus i el seu terme. S'hi pot accedir a través de www.reus.cat/rutesreus.

Emmarcades dins del nucli urbà o resseguint camins i rieres pels límits del terme municipals, les diferents rutes proposen recorreguts per les diferents ciutats que conviuen dins de la ciutat: la ciutat del passat, amb les empremtes de la història en edificis i carrers, i la ciutat del present, amb les grans transformacions urbanes i la realitat d’un entorn agrícola i rural viu que ens connecta amb el territori i expressa la nostra identitat en el paisatge.

D’acord amb l’objectiu de promoure l’activitat física entre el conjunt de la població i definir nous productes turístics per a diferents segments de públic (ecoturisme, cicloturisme, turisme de running, etc.), s’han definit 7 rutes inicials amb diferents nivells de dificultat. Totes es poden fer a peu o corrent i 2 són també practicables amb bicicleta.  

Les primeres 7 rutes s’han definit al voltant de dos punts d’inici:

  • Parc del Trenet: d’aquest punt parteixen les rutes 1, 2, 3, 4 i 5
  • C/ Carrasco i Formiguera: d’aquest punt parteixen les rutes 6 i 7

Aquestes primeres 7 rutes formen part d’un projecte més ampli que s’anirà concretant en el futur, integrant també algunes rutes ja existents, fins completar una xarxa senyalitzada que connecti els diferents espais de la ciutat i faci encara més accessible i propera la pràctica esportiva habitual. 

Cada itinerari compta amb una fitxa amb informació detallada, tant de l’itinerari com dels elements d’interès que s’hi poden trobar, així com informació pràctica sobre distàncies, zones d’esbarjo o parcs propers, dificultats d’accés o serveis (fonts d’aigua, WC, equipaments públics, etc.). També s’hi inclouen consells de salut adreçats al conjunt de la població i algunes propostes per completar la ruta amb alguns exercicis complementaris. 

A partir d’aquesta informació de base, a la qual es pot accedir des del reus.cat, s’han definit diferents elements de difusió, com ara un plànol general de la xarxa i díptics específics per a cada ruta, així com plafons explicatius ubicats als punts d’inici. Així mateix, tota la informació és accessible des de l’app Reus, que recentment s’ha posat en marxa.

El projecte ha consistit en la definició dels traçats, tenint en compte els criteris que s’expliquen més endavant, la identificaicó i documentació dels punts d’interès, l’arranjament dels espais de pas, la senyalització del recorregut i la producció de materials de difusió.

Criteris per a la definició de les rutes

  • Àmplia cobertura territorial. S’ha intentat que els itineraris donin accés totes les parts del terme municipal, especialment aquelles amb més interès paisatgístic, natural i cultural.
  • Seguretat. Les rutes s’han traçat buscant els espais més segurs per als vianants i corredors i, en el seu cas, els ciclistes. Els trams urbans passen sempre per voreres, carrils bici i parcs, i els recorreguts rurals, majoritàriament per camins de carro o llits de riera transitables en vehicle. Puntualment hi pot haver trams curts de barranc o senderó més estret on no sigui possible la circulació rodada.
  • Salut. Les rutes urbans busquen traçats plans i amb recorreguts circulars i algun punt de pas per algun espai públic on poder fer exercicis abans i després d’iniciar l’activitat. Sempre que ha estat possible s’han buscat vials amb prou amplitud per a vianants i ciclistes i amb zones arbrades i amb ombra. També s’ha fet atenció a que els itineraris passin a la vora d’algun equipament públic. 
  • Connexió. S’ha buscat l’encreuament de les diferents rutes de manera que se’n puguin derivar itineraris nous a partir de la combinaicó de circuits i trams. L’objectiu és que es pugui anar des de qualsevol part de la ciutat a una altra seguint la xarxa senyalitzada.
  • Valors naturals. En els recorreguts exteriors s’han prioritzat els trams de major valor agrícola, ecològic i paisatgístic. 

Descripció de les rutes
1. Passeig de ronda
Recorregut circular al voltant de les rondes que delimiten el perímetre urbà del Reus del s. XXI.  Ens permet resseguir el creixement de la ciutat de les darreres dècades, la configuració de nous espais residencials i de lleure com Mas Iglesias o la zona d’Horts de Miró, i les noves connexions del centre urbà amb els barris, com el barri Gaudí. Hi trobarem restes del passat industrial, antics masos d’estiueig reconvertits en equipaments i àmplies avingudes. La ruta ens acosta també al paisatge de la Boca de la Mina, un dels espais de lleure més estimats per la gent de Reus on a l’ombra dels plataners centenaris el temps sembla aturar-se.

  • Recorregut: parc del Trenet — av. Països Catalans — av. del Comerç — passeig de la Boca de la Mina — pl. d’Almoster — c/ General Moragas — av. Onze de Setembre — pl. de Pompeu Fabra — av. Marià Fortuny — av. President Macià — pl. Pau Picasso — parc de Mas Iglesias — pl. Canal — av. Sant Bernat Calbó — Santuari de Misericòrdia
  • Alguns punts d’interès: av. dels Països Catalans, parc Gandhi, pl. del Nucli, av. del Comerç, pg. de la Boca de la Mina, fumera del forn del Llevat, antiga estació del Nord, Mas Miarnau, Mas lLevat, Mas Sabater, antiga ermita del Roser, fumera del Gas Reusense, av. Sant Bernat Calbó, Mas de Llopard, santuari de Misericòrdia.

2. De Misericòrdia a Castellvell
Un itinerari que segueix la ruta dels grans passejos de Reus i que ens acosta fins a la carretera de Castellvell. Pel camí trobem empremtes remarcables del passat agrícola i industrial de la ciutat, quan al s. XIX Reus va esdevenir segona ciutat de Catalunya en nombre d’habitants, i hi descobrirem edificis i elements arquitectònics d’interès. Recorregut bàsicament urbà, aquesta ruta ressegueix de sud a nord la ciutat més àmplia i airejada, sobretot si bufa mestral.

  • Recorregut: parc del Trenet — Santuari de Misericòrdia — pg. Misericòrdia — pl. Pastoreta —pg. Prim — pg. Sunyer — pg. Mata — av. 11 de Setembre — c/ General Moragas — pl. Almoster — av. Castellvell — ctra. de Reus a Castellvell
  • Alguns punts d’interès: santuari de Misericòrdia, Mas Vilanova, pl. Pastoreta, pg. Prim, Estació Enològica, pl. de les Oques i nen de les Oques, escoles Prat de la Riba, Mercat Central, pg. Mata, fumera Weger, Mas de l’Espinós, Xaler Serra.

3. Parc dels Capellans i 4. La Pastoreta
Dues rutes complementàries i circulars amb punt de sortida al parc del Trenet que recorren part de la façana sud-oest de la ciutat: el primer entre el Santuari de Misericòrdia i la plaça de la Pastoreta, seguint el fil de la llegenda d’Isabel Besora, que ens porta fins al s. XVI, i el segon, una mica més llarg, fins al parc dels Capellans, tot descobrint l’evolució urbana d’aquesta part de la ciutat on trobem les traces dels barrancs del Pedret i de l’Escorial i d’espais singulars com l’antic Velòdrom.

  • Recorregut Parc dels Capellans: parc del Trenet — C/ Cèlia Artiga — Pl. Celdoni Vilà — C/ Immaculada — C/ del Migdia — av. Riudoms — Parc dels Capellans — Av. Països Catalans — parc Gandhi — parc Ricard Artiga — pl. Velòdrom — c/ Pare Manyanet 
  • Alguns punts d’interès: parc del Ferrocarril, santuari de Misericòrdia, Cèlia Artiga, pl. de Celdoni Vilà, Mas Anglès, els barrancs i l’antic Velòdrom, el barri Immaculada, els parc dels Capellans
  • Recorregut La Pastoreta: parc del Trenet — Santuari de Misericòrdia — pg. Misericòrdia — pl. Pastoreta — pg. Prim — c/ Joan Bertran — pl. Pedrol Rius — c/ Xavier Gambús — Pl. Velòdrom — c/ Pare Manyanet — c/ Castellers — pg. Misericòrdia
  • Alguns punts d’interès: CC Ponent (antiga Coromina Industrial), pl. Pastoreta, pg. Misericòrdia, Mas Vilanova, parc del Centenari

5. La Gran Volta
Un recorregut circular al voltant de Reus que combina diferents paisatges: trams urbans i industrials i trams per camins fondos, rieres i camins mil·lenaris. Hi descobrireu alguns racons sorprenents que tenim ben a l’abast, com el barranc dels Cinc Ponts, un arbre emblemàtic a tocar de l’aeroport o alguns camins històrics que uneixen Reus amb els pobles dels voltants. El Santuari de Misericòrdia és una de les parades obligades. Aprofitant una de les petites incursions fora del terme, podreu gaudir també d’una magnífica panoràmica sobre la ciutat des de l’ermita de Santa Anna, a Castellvell.

  • Recorregut: Santuari de Misericòrdia – Roquís — barranc dels Cinc Camins – Camí dels Cinc Camins — Crta. de Castellvell i ermita de Santa Anna (terme de Castellvell) — Camí dels Cinc Ponts — riera de l’Abeurada — camí de la Selva — riera de la Quadra — camí de la Creu — Bellissens — Mas de la Plana — camí de Reus a Vila-seca pel costat del ferrocarril — Urbanització La Plana (terme de Vila-seca) — Camí dels Morts — Mas de Valls — Camí de la Pedra Estela.
  • Alguns punts d’interès: camí dels Morts, riera de la Quadra, pi de Bofarull, riera de l’Abeurada, els Cinc Camins, el parc del Roquís, barranc de Castellets, ermita de Santa Anna.

6. Parc de Sant Jordi i 7. Mas Iglesias
Dues propostes de recorregut per la part est de la ciutat que tenen com a punt de partida el carrer de Modest Gené i l’avinguda de Marià Fortuny. La primera proposta va camí de Salou, fins al parc de Mas Iglesias, els nous espais urbanitzats al seu voltant i la plaça del Canal, des d’on tornem al punt d’inici passant per la fumera del Gas Reusense i els jardins de Pau Picasso. La segona proposta, en direcció nord, ens porta riera de Miró amunt fins als terrenys de la Munta i Baixa, amb el parc de Sant Jordi a una banda i els masos Miarnau, Sabater i Llevat a l’altra, i des d’aquí cap al camí de Valls i el barri de Jardins de Reus. 

  • Recorregut parc de Sant Jordi: c/ Modest Gené — c/ Pere de Lluna — c/ Carrasco i Formiguera — pl. Abat Oliva — c/ Sant Antoni Maria Claret — c/ de l’Aigua Nova — c/ M. Antònia París — pl. Canal — av. de Salou — c/ Maria Aurèlia Capmany — av. Josep Pla — c/ Carles Riba — c/ Sol i Ortega — av. President Macià — av. Marià Fortuny.
  • Alguns punts d’interès: Fumera del Gas Reusense, pl. Pau Picasso, Parc de Mas Iglesias, pl. Canal, av. president Macià, Horts Miró.
  • Recorregut Mas Iglesias: c/ Modest Gené — c/ Pere de Lluna — c/ Carrasco i Formiguera — pl. Abat Oliva — c/ Cels Gomis i Mestre —  pl. Hort dels Canonges — c/ de la Riba — c/ President Josep Irla — c/ Cels Gomis i Mestre — c/ Sant Llibori — c/ Roser — riera Miró — av. Sant Jordi — parc de Sant Jordi — c/ Antoni Gaudí — av. Onze de Setembre — c/ Ceferí Olivé — c/ Ventura Gassol — av. Marià Fortuny — c/ Camí de Valls — c/ Mataró — pl. Ganxets — c/ Manresa — c/ Maria Cortina — av. Marià Fortuny.
  • Alguns punts d’interès: Hort dels Canonges, Pere de Lluna, riera Miró, Escoles Pompeu Fabra, parc de Sant Jordi, Mas Miarnau, Mas Llevat, Mas Sabater, av. Marià Fortuny, c. Roser, antiga ermita del Roser, pl. Ganxets
Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.