Notes de premsa

L’Ajuntament de Reus aborda la prevenció i lluita contra la sida a través d’una nova comissió de treball

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 3/12/2018
Imatge amb membres de la Comissió de Reus pel virus VIH-Sida i les ITS
Imatge de Noemí Llauradó (dreta) i el tècnic de l'Espai Jove de Salut i membre d'H2O Lluís Romero Puigdengoles

La Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus impulsa la posada en marxa de la Comissió de Reus pel virus d’immunodeficiència humana (VIH) - Sida i les infeccions de transmissió sexual (ITS) en un format renovat respecte de l’antiga comissió de treball de la Sida que entre els anys 2005 i 2015 va tractar aquestes malalties. Aquesta reestructuració i represa de la comissió, que passa a anomenar-se CoRe i incorpora una orientació multidisciplinària, s’ha plantejat davant el repunt que s’ha viscut en els darrers anys en el nombre d’infeccions de transmissió sexual.

L’Ajuntament es fa ressò d’aquesta manera de les indicacions que marca el Pla de Salut de Reus i també segueix les directrius del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya 2016-2020, per poder aplicar-lo al municipi de Reus.

La nova comissió és un instrument ambiciós que vol aprofitar el coneixement i experiència d’un gran nombre d’actors per fomentar la prevenció davant les malalties infeccioses de transmissió sexual. Els integrants són:

  • Ajuntament de Reus: Salut Pública, Serveis Socials, Joventut i Igualtat
  • Servei de Vigilància Epidemiològica i Salut Pública de la Generalitat de Catalunya
  • Medicina interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  • Servei d'Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  • ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva)
  • Col·legi oficial de farmacèutics de Tarragona
  • ARSU (Associació Reus Som Útils)
  • H2O (Col·lectiu de LGTBI)
  • Creu Roja (Programa de VIH-sida)
  • Fundació privada AEC GRIS

La Comissió, oberta a tothom que hi vulgui participar, vol assolir una millor diagnosi de la situació per impulsar tasques preventives, d’atenció i tractament que millorin la situació del diagnòstic del VIH i de les ITS. La comissió també enfocarà les seves accions a la prevenció d’altres malalties de transmissió sexual i l’hepatitis.

Augment de les ITS
En els darrers anys s’ha constatat que la millora en el servei de vigilància epidemiològica,  la millora en la detecció de casos i, al mateix temps, un relaxament en les mesures de prevenció en les conductes sexuals s’han traduït en un augment del nombre de casos notificats d’ITS. 

El 2017 es van notificar 12.633 casos d’ITS a Catalunya, un augment del 33% respecte del nombre notificat el 2016. Reus també segueix aquesta tendència i s’han comunicat 56 casos durant l’any 2017. 

Les dades indiquen que l’impacte de les ITS és elevat en la població jove d’entre 15 i 24 anys, en la població estrangera i en homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH).

Aquests indicadors suggereixen la necessitat de reforçar els recursos destinats a la prevenció, promovent hàbits més segurs. En aquest sentit, és essencial millorar la conscienciació del risc i promoure els comportaments sexuals més segurs, així com garantir l’accés a la detecció de les ITS en les poblacions amb més risc d’adquisició d’una infecció d’aquesta tipologia.

El diagnòstic precoç del VIH encara es manté en una xifra elevada de diagnòstic tardà i això també s’ha vist en algunes infeccions asimptomàtiques.

Informació necessària
Tal i com recorda la regidora de Salut, Noemí Llauradó, la desinformació condueix a la discriminació, a l’empitjorament de la salut i la dels altres i a un empobriment com a societat. “El dret a viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH”, recorda Llauradó, “va acompanyat del deure de treballar per a aconseguir-lo”.

Prevenció
Les proves del VIH són bàsiques per tenir més coneixement de l’estat de salut i en aquests moments existeixen canals d’accés a la població més a l’abast que fa uns anys que permeten disposar de diagnòstic més ràpidament i, evidentment, de manera confidencial. A Reus diferents farmàcies fan la prova ràpida, concretament les farmàcies Bello, Caelles, Brufau, Maduell, Ornosa i Sans Benet.

També a l’ASSIR del CAP Sant Pere, en concret a la Unitat d’estudis de contactes, i a H2O col·lectiu LGTBI faciliten consultes i proves addicionals sobre l’VIH i les ITS.

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que s’ha commemorat l’1 de desembre, la ciutat de Reus ha viscut un programa d’activitats coordinats per la Regidoria de Salut que es desenvolupen entre el 30 de novembre i el 4 de desembre.

Imatge amb membres de la Comissió de Reus pel virus VIH-Sida i les ITS
Imatge de Noemí Llauradó (dreta) i el tècnic de l'Espai Jove de Salut i membre d'H2O Lluís Romero Puigdengoles

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.