Notes de premsa

L’Ajuntament de Reus aprova definitivament el nou Reglament de Participació Ciutadana

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 20/09/2019
Guia pràctica del nou Reglament de Participació Ciutadana

El Ple d el’Ajuntament de Reus ha aprovat definitivament aquest divendres, 20 de setembre, el nou Reglament de Participació Ciutadana, el document elaborat per la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència a partir de les aportacions que va fer la ciutadania durant el procés participatiu dut a terme fa poc més de dos anys i mig.

El nou text actualitza l'anterior reglament, que era de l'any 1986, per tal d’adaptar-lo a les noves formes de participació ciutadana d'acord amb un aprofundiment en l'exercici de la democràcia.

El Reglament té un vessan pedagògic amb la voluntat de donar a conèixer el conjunt de mecanismes i recursos de participació ciutadana de què disposa la ciutat. Al mateix temps, comporta una regulació de nous mecanismes per fer efectiva la participació ciutadana en el debat i presa de decisions en molts àmbits que fins ara no preveien canalitzar l'opinió ciutadana.

Continguts
El nou reglament inclou un primer àmbit de disposicions generals en què es defineix la vinculació de l'Ajuntament, els organismes autònoms i els seus ens dependents amb el document i la participació. En aquest apartat s'estableix que els actors legitimats per participar són les persones empadronades a Reus, les entitats i col·lectius amb o sense personalitat jurídica, inscrits en el Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes, amb domicili a Reus i, finalment, qualsevol persona física o jurídica que tingui un interès legítim en una matèria o procediment administratiu concret, amb independència de la seva condició política o on estigui empadronada.

Principis generals
Els principis generals que han inspirat la nova eina de participació ciutadana són la transparència, la publicitat, la claredat, l'accés a la informació, la neutralitat institucional, la primacia de l’interès col·lectiu, la diversitat, el debat públic, la igualtat i la no discriminació, la inclusió, l'eficiència, l'accessibilitat universal, la protecció de dades i la rendició de comptes.

Pel que fa als drets, el nou Reglament aborda especialment el dret a la informació, el dret d'audiència, el dret de participació i el sistema de defensa dels drets de la ciutadania.

Qualitat democràtica

El Reglament de Participació Ciutadana, finalment, inclou tres grans blocs de mesures i canals de participació que incideixen en la millora de la qualitat democràtica:

-       Transparència, publicitat activa i accés a la informació

-       Bon govern i bona administració

-       Govern obert

Tots aquests temes estan relacionats amb la transparència i el rendiment de comptes de les actuacions municipals.

Instruments de participació
Precisament, el nou Reglament preveu tot un seguit de nous instruments de participació ciutadana que podran facilitar l'accés dels veïns i veïnes de Reus als mecanismes de governança i aproximaran la gestió diària municipal a la ciutadania.

Els nous instruments de participació que s'introdueixen són múltiples i ben diversos i s'hi inclouen el dret de petició i la iniciativa popular, que pot consistir a proposar la realització d’un procés de participació; la realització d’una audiència pública; la introducció d’un o diversos punts per tractar a l’ordre del dia dels plens; la creació d’un òrgan de participació; la demanda d’una proposta d’acord d’un òrgan diferent del Ple; l’aprovació d’una disposició normativa de caràcter general i la celebració d’una consulta ciutadana. També se’ls pot donar participació a les Comissions Informatives.

El nou Reglament, a més, es fa ressò de les consultes populars per via referèndum i de les consultes populars no referendàries, així com dels efectes de les consultes populars no referendàries.

D'altra banda, s'estableixen el concepte i les modalitats d'audiències públiques que es poden posar en funcionament per escoltar i donar veu a la ciutadania.

Properament, s’elaborarà un Pla Estratègic de Participació Ciutadana que definirà el desplegament del Reglament a curt i mig termini.

Participació col·lectiva
Per tal de fomentar la dimensió col·lectiva de la participació, el Reglament de Participació Ciutadana preveu accions de suport a la xarxa associativa, ja siguin entitats o col·lectius. Un dels aspectes més innovadors en aquest sentit és el reconeixement dels col·lectius, no constituïts en entitat. Es posen en valor les seves aportacions a la vida col·lectiva, donant-los veu per tal de garantir la pluralitat i diversitat. Es fomentarà la participació dels col·lectius en la definició i execució de les polítiques públiques i podran rebre, quan així ho necessitin, el suport de l'Ajuntament per al desenvolupament de les seves activitats, de la mateixa manera que podran optar a l'ús dels equipaments de proximitat i a l'espai públic.

Guia pràctica del nou Reglament de Participació Ciutadana

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.