Notes de premsa

L’Ajuntament impulsa una actuació global al Passeig de la Boca de la Mina, pressupostada en 3,1 milions

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 29/05/2017
Foto de la visita al Passeig de la Boca de la Mina
Foto de la visita a la Boca de la Mina
Imatge de l'àmbit d'actuació del projecte

El projecte de l’Ajuntament de Reus per a la Millora i Recuperació del Passeig de la Boca de la Mina ha estat inclòs en la nova convocatòria de subvencions del Fons FEDER de Catalunya per als anys 2014-2020, tal com ha anunciat el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya que gestiona els ajuts.

L’actuació al passeig de la Boca de la Mina es planteja condicionar i dignificar un espai de gran valor natural, patrimonial i sentimental de la ciutat i afavorir-ne tots aquells usos que contribueixin a mantenir-ne la identitat. Això passa per consolidar el seu caràcter com a espai d’esbarjo i per a les activitats de pràctica esportiva i de salut respectuoses amb el medi, per promocionar els seus valors culturals i històrics, i per preservar els usos agrícoles associats, i convertir-lo en una peça central de les actuacions de preservació del medi natural.

Pressupost i calendari
El projecte està pressupostat en 3,1 milions d’euros, que finançaran a parts iguals l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya a través dels fons FEDER, amb actuacions que es desplegaran en un termini de quatre anys, fins al 2020.

Objectius
L’estratègia global del projecte es concreta en diferents objectius:

  1. Millorar la qualitat ambiental i paisatgística de l’entorn del passeig.
  2. Desenvolupar la xarxa d’espais lliures del municipi en connectivitat amb la xarxa d’espais naturals del Camp de Tarragona.
  3. Potenciar-ne els usos socials, esportius i lúdics, fomentant les pràctiques esportives i de salut i el coneixement i la protecció del medi natural.
  4. Promocionar el patrimoni cultural i històric associat.
  5. Desenvolupar recursos i programes de foment de l’ocupabilitat i l’emprenedoria en l’àmbit del turisme cultural i natural. 
  6. Millorar la integració del barri Gaudí en el conjunt de la ciutat.
  7. Potenciar l’ús de les noves tecnologies dins del projecte Reus Smart City.

El projecte inclou una actuació urbanística troncal de condicionament del passeig, que mantindrà el caràcter natural de l’espai però que millorarà les condicions de drenatge, il·luminació, i recuperarà elements de valor històric. Aquesta actuació també transforma dues zones verdes, ara no urbanitzades, en dos nous espais: el Jardí Agrari del Camp i el Parc de les Olors. Més enllà de la intervenció urbanística, algunes de les actuacions que es perfilen són rutes teatralizades, rutes de l’aigua, itineraris saludables i la implementació de tecnologies al servei de la difusió i el coneixement, en el marc de les smart cities.

L’eix troncal del projecte: el condicionament del passeig
L’estat de conservació del passeig és deficient, ja que no disposa d’un sistema de drenatge de l’aigua adequat, cosa que fa que en els episodis de pluja es produeixin escorrenties que provoquen esvorancs. La il·luminació no és contínua ni suficient en tot el seu recorregut. Hi ha elements històrics com bancs, fonts, tanques, amb cert valor que caldria recuperar.

Al llarg del temps s’hi han realitzat intervencions municipals puntuals i disperses però sense una visió i un objectiu de funcionament de conjunt.

El projecte d’urbanització té com a objectiu el condicionament i adequació del passeig com a pas previ per acollir altres actuacions que en permetin un major aprofitament i gaudi per a la població, aixi com facilitar-ne el manteniment futur.

La millora es planteja amb una intervenció global des d’una visió de conjunt de tots els elements, per la qual cosa es preveu:

  • Fixació del ferm amb una intervenció de caràcter natural i no amb una pavimentació contínua de caràcter urbà.
  • Drenatge de l’aigua de pluja.
  • Millora de la seguretat amb enllumenat al llarg del passeig.
  • Recuperació d’elements històrics de valor (fonts, bancs, tanques).
  • Recuperació puntual de l’arbrat.

Jardí Agrari del Camp
Es projecta una zona verda, situada al nord de la cruïlla del passeig de la Boca de la Mina i el carrer Saragossa, que pel nord-oest limita amb el barranc de la Mina. Té una superfície de 9.893m2. Aquest gran espai lliure, qualificat de zona verda pública, es troba en un extrem del teixit urbà del barri Gaudí i, a la vegada, físicament molt encaixat dins la trama històrica dels masos modernistes.

Parc de les Olors
En els terrenys de 8.620 m2 situats al sud de la cruïlla del passeig i el carrer Saragossa, qualificats de zona verda i no urbanitzats actualment, es projecta una zona verda amb dues àrees diferenciades. Una, més relacionada amb el passeig, com a zona d’aturada i repòs al llarg del recorregut, i l’altra que actuarà com a principal connexió del barri amb el paseig.

En la seva qualitat d’espai de transició entre la ciutat i el camp, es preveu ubicar-hi un parc on el fil conductor siguin les olors, amb varietats d’espècies adaptades a l’entorn i amb diferents períodes de floració al llarg de l’any.

Al voltant del projecte d’urbanització del passeig, el projecte global d’intervenció planteja actuacions complementàries ubicades al seu entorn per potenciar-ne el valor natural, patrimonial i sentimental i afavorir-ne tots els usos que contribueixin a mantenir-ne la identitat.

Un projecte que relliga diferents directrius d’actuació municipal
El projecte s’emmarca en les directius d’actuació municipal definides en nombrosos documents i plans de treball (PGOUM vigent i avanç del POUM que s’està elaborant, Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, historicoartístic i natural, Pla especial del catàleg de masos, Pla de manteniment i millora de camins, etc.).

L’actuació ha de contribuir a cohesionar i consolidar l’actual oferta turística del territori, centrada en el reclam del patrimoni modernista amb referents com Gaudí i Lluís Domènech i Montaner i l’Institut Pere Mata com una de les seves obres emblemàtiques. També hi afegeix diferents opcions de lleure associades a la pràctica esportiva de salut i a la descoberta de l’entorn i del paisatge. D’aquesta manera, el territori afegirà com a arguments sòlids de la seva oferta el fet de ser una destinació especiament indicada per al turisme cultural actiu i per a diferents segments de públic familiar.

La dignificació de l’entorn del barri Gaudí
L’actuació al passeig, la dignificació de l’entorn i la dignificació d’una gran àrea de referència per als usuaris permetrà també relligar aquest espai amb el barri Gaudí. Convertirà els dos grans espais lliures, avui camps oberts, que limiten el passeig amb el barri en dues zones verdes, una amb vocació d’oci que facilita i relaciona l’usuari del passeig amb l’habitant del barri, i l’altra més dirigida a difondre l’agricultura del camp, que inclou programes de formació i ocupació oberts als veïns i que tindrà una clara incidència en la dinàmica del barri.

Foment de la igualtat d’oportunitats
El projecte incorpora accions de millora destinades a fomentar la igualtat d’oportunitats perquè dóna visibilitat a la contribució de les dones al llarg de la història i assumeix criteris d’accessibilitat adreçats als col·lectius amb necessitats especials.

Les teconologies al servei del coneixement i de la sostenibilitat
El projecte planteja l’ús intensiu de les tecnologies de la informació i les smart cities, d’acord amb el pla Reus Smart City, com a element d’innovació diferencial per garantir un entorn respectuós i de sostenibilitat mediambiental, proporcionant als vianants així com a l’entorn integral al barri Gaudí un alt nivell de qualitat del passeig amb la capacitat de gaudir d’una vivència innovadora.

La participació ciutadana
El projecte preveu diferents actuacions obertes a la participació ciutadana que permetin posar en valor el valor sentimental i patrimonial del passeig i el seu paper històric com a escenari d’històries de vida dels ciutadans de Reus.

El passeig de la Boca de la Mina
El passeig Briansó o de la Boca de la Mina és un espai arbrat situat a la banda nord del municipi de Reus, entre l’avinguda del Comerç i la Boca de la Mina, al nord de la línia del ferrocarril i de l’estació de tren. Té 1.240 m de llargada i una amplada variable. Els límits del camí estan definits per tanques de gran magnitud i qualitat formal.

El passeig ha estat i és un important espai d’esbarjo per als habitants de la ciutat. La seva disposició en relació al nucli, la morfologia, el suau pendent, l’arbrat i l’especial entorn natural el fan òptim per a les passejades, i especialment els caps de setmana, com a indret d’esbarjo i per a pràctiques de salut i oci, actualitzant la funció social que ha tingut des dels seus inicis.

Actualment s’utilitza per accedir a peu als equipaments de l’escola Mowgli, l’Institut Pere Mata i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Ressenya històrica
El passeig, amb inici al carrer Ample, es va construir el s. XIX seguint el camí ja existent que conduïa fins als molins de la vila, a la partida de Monterols i, més amunt, a la Boca de la Mina.

Els antics molins ubicats en aquest indret van ser vitals per a la dinàmica preindustrial de la ciutat ja que aprofitaven la força de l’aigua que hi havia per produir diferents matèries primeres, sobretot farina. En resta com a testimoni l’anomenat molí nou o molí de la vila, avui reconvertit en habitatge particular, que compta amb una fumera helicoïdal que s’hi va construir entre 1863 i 1864, quan l’antic molí va ser substituït per una màquina de vapor.

El passeig de la Boca de la Mina, que va ser també denominat passeig Briansó en homenatge al Dr. Emili Briansó, impulsor de l’Institut Pere Mata, formava part de la xarxa de passejos, de gairebé 4 km d’extensió, que al final del s. XVIII delimitava el perímetre urbà de Reus per la banda de ponent, des del santuari de Misericòrdia fins a la Boca de la Mina. Aquest llarg entramat de passejos arbrats, pensats per al gaudi i l’esbarjo, va anar acollint equipaments singulars al tombant dels segles XIX i XX, com l’Estació Enològica, el grup escolar Prat de la Riba o el Manicomi de Reus, i es va convertir en un gran aparador de la nova ciutat burgesa.

A final del s. XIX la construcció de l’estació de trens va desviar el recorregut original del passeig, i a la dècada dels anys 50 del s. XX, amb l’ampliació i l’electrificació de l’estació i la construcció de l’actual avinguda del Comerç, es va desfer la connexió del passeig de la Boca de la Mina amb la trama general dels passejos. En dècades posteriors la urbanització de l’entorn en va retallar l’extensió.

L’actual passeig conserva l’arbrat original de 1834, amb grans plataners a banda i banda, i al llarg del seu traçat s’hi troben antics masos senyorials construïts a final del segle XIX per la burgesia reusenca, molts dels quals duen la signatura de l’arquitecte modernista Pere Caselles.

El passeig de la Boca de la Mina està estretament vinculat al calendari festiu de la ciutat i als costums tradicionals de lleure familiar i de festeig. Anar-hi d’excursió, a menjar la mona per Pasqua, a veure sortir el sol per Sant Joan o en dies de festa assenyalada forma part de la memòria col·lectiva de la gent de Reus. També era costum anar a la font del Lleó, coneguda antigament com dels Capellans, i a la Bassa Nova.

Foto de la visita al Passeig de la Boca de la Mina
Foto de la visita a la Boca de la Mina
Imatge de l'àmbit d'actuació del projecte

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.