Notes de premsa

Més de 15.700 persones han participat a les 41 accions de foment de la salut promogudes per l’Ajuntament de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 18/02/2019
Imatge regidora Salut Noemí Llauradó aquest dilluns

Les 41 accions de foment i promoció de la salut organitzades des de la Regidoria de Salut durant l’any 2018 han arribat a un total de 15.762 usuaris. Les activitats programades s’han adreçat a tot tipus de públic i s’han distribuït al llarg de tot l’any. La regidora, Noemí Llauradó, ha destacat la importància d’aquestes accions per fomentar la salut individual i col·lectiva i impulsar l’adopció d’estils de vida saludables.

Els programes que s’han portat a terme durant el 2018 han estat els següents:

  • Pla sobre drogues
  • Salut sexual i reproductiva
  • Escola Oberta de Salut
  • Activitat física
    • Pas a pas
    • Setmana de la gent gran
  • Salut a les escoles
    • Salut personal
    • Nutrició
    • Salut bucodental
    • Prevenció de drogues
    • Salut sexual i reproductiva

Escola Oberta de Salut
L’Escola Oberta de Salut Doctor Frias ha estat un dels programes nous que s’han engegat durant l’any 2018. Es tracta d’una iniciativa posada en marxa durant la tardor amb l’objectiu de fer arribar coneixements, informació i formació orientats a la millora de la salut adreçats al conjunt de la ciutadania. L’Escola Oberta aplega totes les activitats a l’agenda trimestral “A Reus fem Salut”.

La regidora de Salut, Noemí Llauradó, ha recordat que aquesta iniciativa vol ser un “espai de referència per a la ciutadania on obtenir formació, informació i en què poder compartir experiències i coneixements per a la millora de la seva salut”. En aquest sentit, l’Escola és un espai obert i mòbil, relacionat amb altres àmbits i serveis municipals que busca el diàleg en salut en les diferents esferes d’acció de la comunitat.

L’espai també facilita un punt de trobada per a professionals, entitats i comunitats que ofereixen cursos, serveis o intervencions de caràcter didàctic, informatiu o experimental per promoure l’aprenentatge, la col·laboració i la socialització al voltant d’aspectes que tenen a veure amb la millora dels hàbits quotidians a la recerca d’una millor qualitat de vida.

Educació i salut
Un altre dels programes rellevants i amb ampli impacte per la quantitat d’escolars que hi participen és el de salut a les escoles (programa anomenat Educació i Salut) en el qual s’intervé a través d’accions que incideixen en àmbits com la salut postural, la nutrició, la salut bucodental (que per exemple inclou una iniciativa específica durant el Parc de Nadal), prevenció de drogues i salut sexual i reproductiva.

La Regidoria de Salut i la Universitat Rovira i Virgili han renovat aquest curs el conveni de col·laboració a través del qual 70 alumnes dels graus d'Educació Social, de Nutrició Humana i Dietètica i de Fisioteràpia desenvolupen com a formadors aquest programa de salut a les escoles, a través de la modalitat d'Aprenentatge i Servei. Els estudiants universitaris dinamitzen activitats a més de 4.547 alumnes de primària i 1.000 de secundària de diferents centres de Reus, tallers que s'inclouen al programa Educació i Salut de la Regidoria.

Els estudiants d’Educació Social de la URV centren la seva activitat en l'exposició itinerant “La marxa dels tòpics”, que reflexiona sobre conductes de risc en l'àmbit sexual, prevenció de les infeccions de transmissió sexual, prevenció de la sida i prevenció sobre drogues. Un cop finalitzada la formació es realitzen tallers als instituts de secundària de Reus.

Els estudiants universitaris, futurs professionals en els seus àmbits, reben aquesta formació que els permet completar la seva preparació per intervenir en l'àmbit comunitari, atès que el programa d'Aprenentatge i Servei inclou la vessant pràctica de col·laborar impartint tallers i activitats.

Pel que fa als estudiants de Nutrició Humana i Dietètica col·laboren durant el curs amb la Regidoria de Salut en l'àmbit de l'educació alimentària, i en concret en els tallers d'alimentació. L'alumnat de Fisioteràpia impartirà sessions sobre higiene postural als centres educatius.

Activitats i tallers
Les activitats i tallers que es realitzen durant aquest curs 2018-2019 són els següents:

Prevenció de drogues i conductes de risc: “La Marxa dels tòpics”
Es tracta d’una exposició interactiva dirigida als alumnes de 4t d’ESO amb la qual es treballen els temes de prevenció sobre drogues (alcohol, tabac, cànnabis, pastilles...), així com el de les ITS i prevenció del VIH- sida i educació sexual. L’exposició es planteja com un treball puntual però dins un projecte ampli de treball continuat amb els tutors i alumnes al llarg del curs escolar. L’exposició interactiva s’usa com a pretext i joc per parlar de temes propers als joves i implicar als professors en un treball regular i a llarg termini d’educació per a la salut.

Els objectius són desenvolupar i potenciar coneixements saludables i actituds crítiques davant de conductes de risc; conscienciar als joves del poder de la pressió de grup; aprendre a col·locar correctament el preservatiu; i fomentar la participació dels docents en activitats d’Educació per a la Salut.

45 alumnes del Grau d’Educació Social van participar a la tardor en els 40 tallers programats en 14 centres de secundària i que van arribar aproximadament a 1.000 alumnes.

Tallers de nutrició
Es desenvolupen a les escoles de primària amb els objectius de millorar els hàbits a l’hora d’esmorzar dels alumnes i d’aprendre els pilars bàsics de l’alimentació saludable. S’han programat els tallers "Fem el mòbil de l’esmorzar saludable" i "Coneixes els aliments?", adreçats a alumnes d’infantil i primària; "Aprenem a menjar sa", per a alumnes de cicle mitjà i cicle superior de primària; la "Gimcana de l’alimentació saludable als Mercats de Reus", per estudiants de 6è de primària i, finalment, el "Taller intergeneracional d’esmorzars saludables a l’escola".

Hi participen uns 40 alumnes del Grau de Nutrició els mesos de novembre i març. Es desenvolupen 132 tallers, que arriben a 3.472 alumnes d’infantil i primària.

Salut postural
El mes de març es faran tallers d’higiene posturals a les escoles, amb l’objectiu de donar a conèixer les postures més adequades per l’esquena, tècniques de relaxació, estiraments.... Es donarà molta importància a la informació i correcció de mals hàbits posturals en diferents situacions freqüents tenint en compte l’edat dels estudiants: maneig de dispositius mòbils i tauletes, càrrega de motxilles... Es faran dos tallers, un dirigit a educació infantil i de primer i segon de primària, i l’altre dirigit als de cicles mitjà i superior de primària.

Un total de 10 alumnes del Grau de Fisioteràpia participaran als 43 tallers programats a 14 centres educatius i que arribaran a 1.075 alumnes de primària.

Imatge regidora Salut Noemí Llauradó aquest dilluns

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.