Notes de premsa

«No et perdis», campanya per recordar l’obligació de censar gats i gossos

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 3/03/2017
Imatge de la presentació de la campanya i els lectors de xips per part de l'alcalde, el regidor de Medi Ambient i Joan Prous
Cartell campanya cens i xipatge gossos Reus

L’Ajuntament de Reus posa en marxa la campanya «No et perdis», per recordar als propietaris d’animals de companyia de l‘obligació de xipar-lo i de censar-lo al municipi de residència. La campanya s’emmarca en el compromís del Govern de Reus amb el civisme i l’exigència de responsabilitat als propietaris d’animals de complir la normativa, tenir cura dels animals i evitar problemes de salut pública.

L’actitud dels propietaris d’animals incívics ens genera un problema de salut pública i una despesa innecessària per a la ciutat. L’Ajuntament està decidit a fer-hi front, amb informació i campanyes de sensibilització, però també amb contundència i sancions.

«No et perdis», coincideix amb l’inici dels treballs de la Comissió especial per elaborar la nova Ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana. La comissió —integrada per representants dels grups municipals i en la que també s’hi convida diferents entitats que defensen els drets dels animals— es fixa tres objectius:

  • Regular la protecció, control, tinença i venda d’animals, en especial la interrelació entre les persones i els animals en aspectes de convivència i activitats d’esbarjo i lucratives amb una doble finalitat: la protecció, seguretat i salut de les persones i els animals.
  • La regulació del cens municipal i la identificació dels animals de companyia, que permeti disminuir els abandonaments a la via pública i garantir una tinença responsable.
  • Fomentar la participació ciutadana en la defensa i protecció dels animals; i preservar la salut, tranquil·litat i la seguretat de les persones.

Durant la presentació de la campanya "No et perdis" han intervingut l'alcalde Carles Pellicer, el regidor de Medi Ambient Daniel Rubio i el secretari del Col·legi Veterinari a Tarragona Joan Prous, els quals també han presentat els cinc lectors de xips de què ha fet donació aquest col·legi professional a l'Ajuntament perquè pugui desenvolupar la seva tasca amb garanties.

Més de la meitat dels gossos que hi ha a Reus no estan censats
Es calcula que a la ciutat hi ha uns 14.800 gossos i 6.732 estan registrats al cens municipal. «No et perdis» apel·la a la responsabilitat dels propietaris dels animals; i recorda que és obligatori xipar i censar els animals de companyia al municipi de residència, així com notificar la baixa, cessió, canvi de residència, pèrdua o sostracció.

Tenir l’animal censat i xipat, permet recuperar-lo es cas de pèrdua o robatori. Un animal amb xip i inscrit al cens municipal, si es perd a qualsevol lloc d’Europa, es pot localitzar mitjançant l’aplicació de la Generalitat ANICOM.

Tenir el gos censat i xipat permet, també, evitar els abandonaments i el seu patiment; reduir les despeses que generen els abandonaments i el volum de gossos als centres d’acolllida; i permet a la ciutat podrà adaptar-se al nombre d’animals que habiten al municipi.

La campanya d’informació recorda que la tinença comporta tenir cura dels animals, mantenir-los saludables visitant periòdicament al veterinari, alimentar-los correctament, permetre’ls fer exercici a diari, recollir-ne les seves defecacions, etc.

Control de la Guàrdia Urbana
La campanya recorda, que no complir les obligacions pot ser motiu de sanció. La Guàrdia Urbana de Reus, donarà suport a la campanya realitzant actuacions a la via pública comprovant el compliment de la normativa, concretament amb el que es refereix al xipatge i cens dels gossos, amb la finalitat de requerir als propietaris a complir les seves obligacions legals així com sensibilitzar sobre la tinença responsable i l’adopció de comportaments cívics, en relació a la tinença d’animals. En aquest sentit, si la Guàrdia Urbana troba algun animal sense xip aixecarà acta i el propietari/-a tindrà 30 dies per xipar i censar sense rebre cap sanció. Si passats aquests 30 dies l’Ajuntament (Regidoria de Medi Ambient) no té constància de l’alta en el cens aleshores es procedirà a sancionar. Aquesta mesura formarà part de la campanya de sensibilització.

L’Ajuntament, doncs, emprarà els cinc lectors de xips que ha lliurat el Col·legi Veterinari per donar suport a la campanya.

Col·laboració d’entitats
La regidoria de Medi Ambient i Ocupació s’ha reunit amb les entitats animalistes, el Col·legi de Veterinaris, així com veterinaris i comerços especialitzats que participaran a la Fira Bestial per demanar la seva col·laboració en la campanya i sumar esforços. Durant la fira es farà difusió de la campanya a l’estand del Col·legi de Veterinaris.

Així mateix, els comerços especialitzats, durant una tasca de sensibilització i difusió de la campanya als seus clients, en col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient i Ocupació.

Al seu torn, el Consell del Col·legi Veterinari de Catalunya i el Col·legi Veterinari de Tarragona, signaran un contracte amb l’Ajuntament, per tal de donar accés a la base de dades de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), per tal de disposar dades actualitzades.

I, finalment, les entitats animalistes, per tal de donar la màxima difusió a la campanya, destinaran voluntaris a informar els propietaris dels gossos de la necessitat de fomentar el comportament responsable i cívic per tal de fer una ciutat mes sostenible i respectuosa.

Imatge de la presentació de la campanya i els lectors de xips per part de l'alcalde, el regidor de Medi Ambient i Joan Prous
Cartell campanya cens i xipatge gossos Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.