Notes de premsa

Nova programació de «Família i ciutat, educació compartida»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 5/02/2016
Foto del taller de reflexologia podal del programa Família i Ciutat

La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus posa en marxa aquest mes de febrer una nova programació de «Família i ciutat, educació compartida», el programa municipal d’informació, formació i acompanyament en la funció educativa diària dels infants que porten a terme les famílies. Les activitats programades —xerrades, tallers i grups de debat— s’inicien aquest dijous, 11, i s’allargaran fins al mes de juny.

La nova oferta planteja activitats a l’entorn de l’estudi i el descans dels nens; l’ús segur de les xarxes socials i Internet; els càstigs i els límits; o la sexualitat i les emocions, entre altres.

«Família i ciutat, educació compartida», és el programa evolucionat de la coneguda fins ara com Escola de Pares i planteja accions en els àmbits següents:

  • El desenvolupament evolutiu durant el creixement dels infants (aspectes físics, cognitius i psicològics).
  • La seguretat en cada etapa del desenvolupament: a la llar, en l’ús d’Internet i les xarxes socials, en les relacions (relacions positives, saludables, i no violentes), hàbits per a una bona salut, riscos de les substàncies tòxiques i addictives, etc.
  • L’àmbit emocional: comunicació entre els membres de la família, foment dels rols igualitaris entre pare i mare, acompanyament en la formació intel·lectual i acadèmica dels fills, temps de lleure, etc.

Es recomana la inscripció prèvia a les activitats ja que alguns dels tallers tenen l’aforament limitat. Es pot fer per telèfon, correu electrònic o a l’OME i presencialment ([email protected] o al telèfon 977010047).

Programació
Febrer

  • Dijous 11, de 15.30 a 17h. EBM L'Olivera: Xerrada “Harmonitzem la llar per estudiar i descansar millor”. A càrrec d'Albert Talarn, consultor i professor de Fengshui, terapeuta de Shiatsu Zen i cura evolutiva, professor i formador en Taijiquan, Qigong i I Ching. L'entorn del dormitori del nen li pot afectar la salut i el creixement. S’analitzaran les mesures correctives que es poden adoptar; quin és l'entorn adient per desenvolupar una millor concentració i atenció quan estudia i fa els deures, des de la perspectiva del Fengshui i la Geobiologia.
  • Dimarts 16 , de 18 a 19.30 h. Casal de les Dones: 1a sessió del taller "Un ús més segur d'Internet i les xarxes socials". Adreçat principalment a pares i mares de nens d'entre 8 i 14 anys (màxim 20 assistents). A càrrec del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya. Per a posar en pràctica activitats que proporcionin seguretat a tota la família (també a menors d'edat) per a la navegació per Internet i en l'ús de les xarxes socials.
  • Dimecres 17, de 18.30 a 19.30h. Escola La Vitxeta: Tertúlia dialògica. Amb l'acompanyament de professorat de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. Amb la col·laboració del PEE. Tercer debat a partir de l'article: “Matemàtiques i grups interactius: ensenyament i aprenentatge des del punt de vista de les interaccions”.
  • Dimarts 23, de 18 a 19.30h. Casal de les Dones: 2a sessió del taller "Un ús més segur d'Internet i les xarxes socials". Adreçat principalment a pares i mares de nens d'entre 8 i 14 anys (màxim 20 assistents). A càrrec del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya, CESICAT.

Març

  • Dijous 3, de 18 a 19.30h. Mas Pintat: Taller “Autoritat positiva: càstigs o límits?”. Adreçat a pares i mares amb fills de fins a 12 anys. A càrrec de Carles Sabaté, educador social de l’Ajuntament de Reus. Els infants repeteixen o no les conductes segons les conseqüències que apliquem. Premiar o castigar pot ajudar a transformar un hàbit en la forma de comportar-se. Aplicar límits és molt important per aconseguir l’èxit. Ens apropem al món de l'autoritat positiva amb consells per augmentar-la des de la funció parental.
  • Dimarts 15 de 18 a 19.30 h. Centre Cívic Llevant: Xerrada “Preservar les relacions familiars a l'era digital”. A càrrec de Mar Pérez, d'EDIC. Hi col·labora el Pla Educatiu d’Entorn (PEE). Els dispositius digitals són presents a les llars de la majoria de les famílies. Utilitzar-los pot ser perjudicial segons el tipus de contingut i el temps que s'hi dediqui. La clau és aprendre a usar aquestes eines, controlar el temps i la temàtica; fomentar la vida familiar i detectar situacions de risc per actuar en conseqüència.

Abril

  • Dimarts 5 de 17.30 a 19.30h. Mas Pintat: Taller compartit, adults i infants, sobre risoteràpia en família (màxim 30 assistents, entre grans i petits). A càrrec d’Ana Isabel González, de Risasana. Sessió conjunta per jugar tot cooperant, riure sense rols, fomentar l'escolta, el respecte i el vincle afectiu. Beneficis: comunicació positiva, valors, empatia i complicitat.
  • Dimecres 27, de 17.30 a 19h. EBM La Ginesta: Taller de música adreçat a famílies i nadons d'1 a 3 anys. A càrrec de Núria Navàs, de La Capseta de Música. El taller pretén crear moments en què adults i infants ens relacionarem a través de la música i gaudeixi conjuntament de totes les sensacions i els estímuls que proporciona. La música és un llenguatge que permet relacionar-se afectivament amb els fills des del primer moment, enfortir els vincles afectius, la confiança i la seguretat a la mainada.

Maig

  • Dimarts 3 de 18 a 20 h. Biblioteca Central Xavier Amorós: Taller “D’allò que no es parla a casa: sexualitat i emocions”. Adreçat a pares i mares d’adolescents, amb una metodologia dinàmica i participativa. A càrrec de Glòria Canyet, de la Fundació Familium. Hi col·labora el Pla Educatiu d’Entorn (PEE). Les emocions, el desig afectivosexual, els conflictes… sovint arriben a l’adolescència com una olla a pressió. Entendre aquest procés hormonal i evolutiu és fonamental per acompanyar els fills durant aquesta etapa, entendre les seves fases, millorar la comunicació amb una escolta activa i assertivitat per reforçar el vincle; adquirir habilitats emocionals per gestionar millor els conflictes; i facilitar eines per posar límits i normes.

Juny

  • Dimecres 1 de 18 a 19 h. Sala d’actes de l’antic hospital: Trobada dels grups de debat de les tertúlies dialògiques pedagògiques. Presentació dels resultats obtinguts i valoració del procés d'aprenentatge.
Foto del taller de reflexologia podal del programa Família i Ciutat

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.