Notes de premsa

Reus posa en marxa noves accions per promoure una Festa Major més inclusiva

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 23/05/2018
Imatge de la conferència de premsa sobre la festa major inclusiva

Les regidories de Benestar Social i de Cultura de l’Ajuntament de Reus posen en marxa noves accions per tal de promoure la inclusió en l’àmbit cultural i festiu. Per implementar aquest procés s’ha contractat un tècnic expert en aquest àmbit un dia a la setmana i també s’han millorat les mesures d’accessibilitat existents.

L’any passat, en el marc de «Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017», ja es va fer una recollida de propostes a través d’Internet per tal de promoure la inclusió en l’àmbit festiu.

Tal i com ha explicat la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, enguany l’objectiu principal que es pretén aconseguir amb aquest procés, que començarà a visualitzar-se durant la Festa Major de Sant Pere, és "promoure que tothom pugui accedir a la cultura que es fa a Reus mitjançant l’establiment de les adaptacions necessàries a partir del treball conjunt i continuat amb les entitats de persones amb diversitat funcional que hi ha a la ciutat". Per la seva part, la regidora de Cultura i de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha recordat que ja existeixen experiències d'accions conjuntes com el projecte Apropa Cultura, que posa a l'abast de la ciutadania més vulnerable diferents esdeveniments culturals, i ha afegit que la intenció és potenciar aquesta línia de treball amb les accions que ara s'han començat a dissenyar. En aquest sentit, el tècnic responsable de portar a terme el projecte, Robert Castells, ha anunciat que en poques setmanes es concretaran noves accions més enllà de les que ja s'han aplicat en les últimes festes majors.

Les noves accions
Les accions concretes que es portaran a terme han estat consensuades, per tal de donar una resposta a les diverses necessitats i per a garantir la viabilitat tècnica, mitjançant la participació amb les entitats que formen part del Consell de la Discapacitat de Reus, les entitats del Seguici Festiu i les diverses regidories de l’Ajuntament implicades en el desenvolupament dels actes festius.

Les adaptacions s’organitzen al voltant de tres eixos principals:

Inclusió Física
Inclou els elements facilitadors que permeten a les persones accedir, entrar o sortir i utilitzar espais. Es tracta de les mesures més comunes en l’adaptació d’espais i en l’eliminació de barreres que n’impedeixen l’accés físic.

En aquest àmbit, s’estan estudiant propostes com:

  • Oferir lavabos adaptats en totes aquelles zones on se situïn lavabos mòbils.
  • Oferir durant els actes zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Referenciar els espais d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda. 

Inclusió Comunicativa
Són aquells suports que permeten accedir a la informació de forma universal i que, per tant, són els que més democratitzen l’accés a la cultura. Inclouen elements qualitatius i quantitatius d’informació i senyalització, que faciliten l’accés i la relació amb l’entorn des de la igualtat d’oportunitats.

En aquest àmbit, algunes de les propostes que s’estan estudiant per poder desenvolupar són les següents:

  • Ampliar l’espai que ocupa a la pantalla la interpretació amb Llengua de Signes Catalana a la retransmissió del pregó. 
  • Millorar les indicacions del programa de festes amb una iconografia concreta o afegir una Guia de l’Accessibilitat al Programa de la Festa Major de Reus, on quedin recollits totes aquestes mesures.

Inclusió Social
Són un conjunt de propostes que van més enllà de mesures i d’adaptacions concretes, ja que pretenen aconseguir una conscienciació de l’entorn i una millora de les relacions interpersonals independentment de les diferències.

Inclouen elements com la programació d’actes inclusius, una comunicació que inclogui la participació i la diversitat, la transmissió dels valors humans i pedagògics de la cultura i la visió i planificació des de l’accessibilitat universal.

En aquest àmbit, es treballa a mitjà/llarg termini, ja que totes les mesures anteriors que es puguin aplicar en cada acte cultural suposaran una millora en aquest aspecte.

També s’hi inclouen mesures concretes com:

  • Informar a les entitats que participen de la Festa Major.
  • Formar als i a les professionals que s’encarreguen de la gestió dels diversos espais durant els dies de la festa. 
  • Millora de les accions existents

Les accions que es portaran a terme i el treball que s’està realitzant parteix d’una anàlisi prèvia de les mesures d’accessibilitat universal que ja existeixen en l’actualitat amb l’objectiu de millorar-les.

Algunes d’aquestes actuacions, que ja es porten a terme des de fa anys i que estan incloses en les Mesures per facilitar l’accessibilitat als actes públics durant la Festa Major, són:

  • Oferir la interpretació en llengua de signes del Pregó de festa major.
  • Establir itineraris accessibles. 
  • Col·locar lavabos adaptats en tots aquells espais oberts on es fan activitats a l’aire lliure. 
  • Disposar del programa de la Festa Major en braille per a les persones amb dificultat visual a l’Oficina de Turisme ubicada a la plaça del Mercadal, a la botiga de la festa major situada al carrer de Sant Joan i a l’oficina que la delegació de l’ONCE a Reus té a la plaça de la Llibertat. 
  • Destacar tots els indrets amb accessibilitat i les mesures adoptades amb aquesta finalitat en el programa de la Festa Major.
Imatge de la conferència de premsa sobre la festa major inclusiva

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.