Notes de premsa

Reus s’incorpora al patronat de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region per impulsar projectes intel·ligents de territori

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 18/07/2018
Els alcaldes de Reus i Tarragona, amb els regidors Arza i Floría
Acte d'adhesió de l'Ajuntament de Reus a la Fundació Smart Mediterranean Region
Els alcaldes de Reus i Tarragona

Els alcaldes de Tarragona i Reus han formalitzat l’acord que els permetrà treballar units en noves iniciatives socials i sostenibles, amb la Fundació Smart com a punt de trobada i coordinació. La Fundació Tarragona Smart Region dóna la benvinguda a Reus, que s'uneix al projecte de convertir el territori en un espai que, a través de les noves tecnologies, sigui més respectuós amb el medi ambient i amable amb el ciutadà.

Unint en l'estratègia smart ambdues ciutats, passem a ser un nucli de població considerable, atractiu i eficient per a grans projectes smart, que requereixen unes magnituds d'usuaris importants.

Així, el territori guanya en cohesió i es permet continuar creixent en la direcció correcta, a través dels eixos de treball principals, que marquen un horitzó comú en el qual el ciutadà és el protagonista de la construcció de la seva ciutat. Aquests eixos són la sostenibilitat, la vertebració i cohesió territorial i el posicionament, projecció i internacionalització del territori. Tots tres instauren un marc de referència que permet treballar cap als objectius principals de la fundació, que són el potenciació de l'ecosistema i dinamització econòmica; la transformació de les ciutats; i el talent i capacitació digital.

Els últims anys la Fundació ja ha liderat diversos projectes que treballen de forma conjunta amb diverses entitats i institucions del territori i que, sens dubte, han estat un èxit. Parlem, per exemple, dels projectes de participació ciutadana, les auditories energètiques, el projecte Hèlix o l'Smart Cub, dels quals es pot conèixer la seva evolució i finalització a la pàgina web tarragonasmart.cat.
La Fundació impulsarà comissions sectorials per impulsar projectes sectorials de turisme, mobilitat, igualtat, medi ambient...

La culminació d'un treball
Abans d'arribar a aquesta fita hem assajat algunes experiències noves com és la Col•laboració conjunta en el PECT -Pla estratègic de Competitivitat Territorial- de Turisme sostenible, a on la part de mobilitat era assumida conjuntament per Reus i Tarragona; o la Taula de la Pobresa energètica feta conjuntament.

Ja havíem fet evolucionar l'inicial Clúster TIC Reus en el Clúster TIC Catalunya Sud, y aquesta serà una de les línies de treball: Aprofitar l'arribada de noves TIC a l'espai urbà, per a prestacions urbanes, per generar i potenciar un teixit local d'indústries i empreses d'alt valor tecnològic.

La Fundació Smart ja lidera e impulsa des de fa 2 anys un grup d'una dotzena d'ajuntaments més la Diputació per a coordinar formació i accions smart. Seguint la línia del Pla Nacional de Territoris Intel•ligents i tal com proposa la Unió Europea, podem parlar d'un Territori Intel·ligent al voltant de les nostres ciutats.

Per què treballem com a territori?
La dinàmica de construir ciutats intel·ligents mitjançant accions integrades de desenvolupament urbà sostenible ha evolucionat cap al concepte de "territoris intel·ligents", tant en l'àmbit Europeu com estatal. El nou Pla Nacional de Territoris Intel·ligents de desembre de 2017 que substitueix el Pla Nacional de Ciutats intel·ligents, adopta aquest nou concepte com a paradigma de treball.

Les estratègies de planificació territorial intel·ligents exigeixen conurbacions urbanes amb una suficient densitat d'habitants i amb models de desenvolupament metropolità, que tinguin una magnitud suficient per atraure recursos i l'atenció en empreses i dinàmiques globals.
Les principals àrees de treball d'una ciutat intel·ligent, que són la lluita contra canvi climàtic, l'economia baixa en carboni, el reciclatge i l'economia circular, la mobilitat, l'emprenedoria i transferència tecnològica... superen l'àmbit local.

Una fundació "regional" serà un important actor dinamitzador dels projectes territorials amb models de governança multinivell com els que exigeixen les convocatòries europees, els programes RIS3.catr, POECT, o els horitzons que marca el projecte CatalunyaSud.2040.

L'experiència del Conveni SmartCatSud, i del Clúster TIC Catalunya Sud avalen l'efectivitat d'un àmbit supralocal d'actuacions integrades de desenvolupament urbà sostenible.

Reus i Tarragona inicien conjuntament aquest projecte de lideratge regional al qual progressivament s'hi incorporaran altres actors locals o regionals.

Els alcaldes de Reus i Tarragona, amb els regidors Arza i Floría
Acte d'adhesió de l'Ajuntament de Reus a la Fundació Smart Mediterranean Region
Els alcaldes de Reus i Tarragona

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.