Notes de premsa

Segona edició de l’E.30.241.9010 amb 12 artistes que han escampat el seu art per la ciutat amb el Llambordes 2019

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 21/11/2019
Presentació Llambordes 2019

12 creadors, aquesta vegada convidats i de fora de la ciutat de Reus, han escampat el seu art en 12 quadres elèctrics de la ciutat, fora del centre, en el marc del programa Llambordes 2019. Aquesta és la continuació del projecte E.30.241.9010 que es va realitzar l’any passat amb la intervenció de 25 artistes en 25 quadres d’enllumenat públic ubicats a diferents carrers de la ciutat. Amb la intenció de continuar el projecte i de donar-li un ressò fora del centre de la ciutat de Reus enguany s’ha convidat 12 artistes de les diferents vegueries de Terres de l’Ebre, Lleida, Girona i Barcelona.

El programa Llambordes 2019 d'art urbà jove, impulsat per l’àrea de Joventut de la Regidoria de Salut i Ciutadania, tanca l’any amb una acció col·lectiva als quadres elèctrics de la ciutat. Un total de 12 artistes ha deixat la seva obra a l’espai exterior, al carrer en diferents quadres elèctrics d'arreu de la ciutat, en què només poden utilitzar els colors blau, vermell i blanc.

En aquesta segona edició els artistes són artistes convidats de fora: Barcelona, Terres de l’Ebre, Girona i Lleida i els quadres elèctrics estan fora del centre de la ciutat amb la voluntat de descentralitzar el programa Llambordes i fer arribar també aquestes accions artístiques de carrer als barris de la ciutat.

Al llarg d'aquest any ja s'han realitzat tres de les quatre accions previstes en el Llambordes 2019, que han estat, per un costat, la presentació del Catàleg d’Intervencions Artístiques al Carrer on pots trobar totes les intervencions d’art de carrer que s’han realitzat  durant els darrers anys i que es consulta al Geoportal del web municipal www.reus.cat.

D’altra banda s’ha realitzat també la Street Gallery 2019 (dedicada a la il·lustració amb la intervenció de 9 il·lustradores al carrer Pere Òdena) i, finalment, s’ha fet el Concurs de Pintades Horitzontals (amb 3 pintades horitzontals de grans dimensions en 3 pistes de bàsquet: una a la Plaça Europa i les dues pistes de bàsquet que hi ha a la Plaça Arquitecte Sardà, una iniciativa que es va dur a terme també amb motiu de la Ciutat del Bàsquet Català).

E.30.241.9010. extensió
Amb aquesta extensió de l’“E.30.241.9010”, que agafa el nom d'un dels codis de color amb què es convida els participants a realitzar les seves creacions a 12 punts de la ciutat  s’acaba la intervenció als quadres elèctrics de Reus amb aquest format i aquests colors.

El denominador comú de tots els espais a pintar és que es tracta de quadres d'electricitat, que d'aquesta manera adquireixen una imatge més viva, en els quals només es poden utilitzar un tipus determinat de blau, vermell i blanc.

Els artistes que han participat en aquesta acció són els següents:

  • Maga
  • Jay Bisual
  • Saiko
  • Hernán en H
  • Fil
  • Vegan Bunnies
  • Krane
  • Yubia
  • El Joel
  • Malicia
  • Laura Gonballes
  • Llukutter

“Llambordes” arriba al seu tercer any de vida com un programa de foment de l’art juvenil al carrer amb capacitat d’abastar multitud d’estils i formats. Això significa que hi ha diferents iniciatives durant l’any enfocades a acostar la cultura juvenil a la població durant les seves activitats quotidianes. Amb les diferents accions es busca que el públic s’aturi, miri, reflexioni i sigui capaç de gaudir de l’art de manera oberta i diferent.

Les ciutats contemporànies són un aparador de productes i missatges comercials, i l’art al carrer proposa una utilització igualitària i col·lectiva d’aquests espais que poques vegades s’utilitzen. Aquestes intervencions artístiques al carrer busquen poder treure de la rutina i la monotonia els espectadors i espectadores provocant diferents sentiments i reaccions.

L’Street Art, és una forma especialitzada d’art desenvolupada generalment als espais públics i inclou obres d’art tradicionals com el graffiti, les plantilles o els adhesius però també l’art del cartell, projeccions en vídeo, l’art d’intervenció, l’art de guerrilla, el flash mobbing i les instal·lacions al carrer, entre d’altres. Generalment el terme s’utilitza per a distingir l’obra d’art en l’espai públic contemporani del graffiti territorial o vandàlic.

Transmetre un missatge
Més enllà del mètode que s’utilitza, que pot ser molt divers, l’objectiu principal és transmetre un missatge. És per aquest motiu que es considera més proper a l’àmbit artístic ja que està més obert a les interpretacions. L’Street Art va més enllà de l’explosió personal i se centra més en la gent que veurà les intervencions, així com en el lloc on estan situades. El que volen aconseguir els artistes és fer reflexionar la gent a través de diferents formes que van des de la crítica social a les imatges populars més innocents.

Una de les singularitats de l’Street Art és el seu caràcter efímer i perible; des del moment en què es realitza una peça al carrer, o bé desapareix a causa de les condicions atmosfèriques i del deteriorament dels materials o bé s’elimina o es substitueix per una altra.

El programa "Llambordes" arriba a la tercera edició amb un grup de joves artistes consolidat i implicat que n’assumeixen el comissariat i que de manera voluntària col·laboren per tirar endavant les diferents intervencions. Aquest és un grup obert i en què pot participar qualsevol jove que hi estigui interessat.

Presentació Llambordes 2019
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.