Notes de premsa

Trapezi celebra 20 anys en una edició centrada en la creació i amb un focus en el malabars

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 11/04/2016
Imatge director artístic, director serveis Cultura a Tarragona, regidora Cultura, representant Diputació i representant Reale

Arriba un any més Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, del 12 al 15 de maig. Aquest any, la capital del Baix Camp acollirà una edició molt especial, ja que aquesta gran festa del circ arriba a la seva 20a edició. Un total de 28 companyies oferiran els seus espectacles, que durant quatre dies, ompliran places i carrers.

La presentació de la programació de Trapezi ha anat a càrrec de la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, el director dels serveis territorials de Cultura, Jordi Agràs, el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, i el director artístic de Trapezi, Jordi Gaspar. També hi ha assistit Pere Pons, representant de la companyia Reale, una de les empreses patrocinadores del festival.

El Trapezi recull la gran varietat de formats que ens ofereix el circ català, des del públic més petit al més exigent, i desplegant totes les estètiques que existeixen en aquest art mil•lenari. Els diversos artistes que en formaran part mostraran al públic un total 20 de disciplines: verticals, manipulació d’objectes, acrobàcia, contorsió, suspensió capil•lar, Beat-Box, malabars amb pilotes normals i de rebot, masses, diàbolo, perxa xinesa, roda Cyr, trapezi en solo i en duo, corda volant, equilibris acrobàtics, equilibris sobre ampolles, corretja aèria i funambulisme. Trapezi té com a objectiu seguir donant empenta a l’autoria catalana, en una edició marcada pel suport als artistes de circ de casa nostra. També comptarà amb un focus centrat en el malabarisme. Si la darrera edició de Trapezi va destacar per ser festiva i al carrer, enguany el festival proposa una programació de circ més poètic, visual i coreogràfic, per tal que els espectadors facin volar la imaginació. Per celebrar aquests 20 anys de Trapezi, també es farà una gran festa a Barcelona, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, portant el circ de les places de Reus a la capital barcelonina amb una gran gala de circ.

Dóna’m una pista. Residències i el suport als artistes de circ de casa nostra
Aquest any Trapezi celebra 20 anys mirant cap al futur. Ho fa donant suport a dos grans artistes del nostre país, oferint-los un espai per tal que preparin les seves noves produccions. És el cas de Joan Català, que després del seu gran èxit amb Pelat, s’estarà dues setmanes a Reus. La primera, en residència a L’Alcover, un poble a proper de la capital del Baix Camp, que compta amb un convent reconvertit en equipament cultural, el Convent de les Arts. Allà Català, juntament amb Roser Tutusaus, oferirà una funció del seu nou espectacle, Menar, abans de Trapezi, divendres 6 de maig. La segona setmana s’instal•larà ja a Reus, on després presentarà el resultat del seu treball dins de l’espai professional Dóna’m una pista, adreçat als professionals.

L’altre artista que s’acull en aquest programa de creació del Trapezi de Reus és Jordi Kerol que, amb la Cie. Subliminati Corporation, oferirà una preestrena del seu espectacle, Extravaganza, estrenant així la seva carrera professional en solitari. En aquesta proposta, Kerol vol desafiar els seus propis límits en un repte tècnic i dramatúrgic. També presentarà el resultat del seu treball, que ja està més avançat, a Dóna’m una pista. L’objectiu d’aquest punt de trobada professional és avançar als programadors algunes de les creacions més interessants que estan tenint lloc a casa nostra. Així, el Trapezi s’implica directament amb la creació i amb artistes punters tant del nostre país com internacionals, que tenen molt per oferir, no només amb residències sinó també impulsant l’exhibició de les creacions fora de Catalunya.

En aquesta mateixa línia, però dins de la programació oberta al públic, trobem la Companyia de Circ ‘eia’, que l’any passat va fer un procés de creació durant la fira i que ha desembocat en inTarsi. De la mateixa manera, la luso-catalana Dulce Duca proposa el seu espectacle de malabars Um belo dia després de fer una presentació l’any passat dins del marc professional de Trapezi.

Els malabars, una disciplina per descobrir
En aquesta vintena edició, el Trapezi vol potenciar una disciplina que compta amb adeptes i detractors, amants i enemics: els malabars. La Fira vol posar la mirada en aquesta tècnica a través d’artistes que s’hi aproximen des de punts de vista diametralment oposats. La ja mencionada Dulce Duca proposa a Um belo dia uns malabars expressius, viscerals i personals. Per altra banda, Malabarte, la companyia de Fernando Pose, arriba a Trapezi amb Bouncing. Pose té una tècnica clàssica impecable, amb 9 pilotes de rebot, una fita que han aconseguit molt pocs malabaristes al món. L’argentí, avui instal•lat a Barcelona, proposa un espectacle molt elegant, en què interactua amb el públic i el fa participar, sempre a partir d’un altíssim nivell tècnic. Finalment, la Compañía Nueveuno utilitza els malabars des de la mirada del circ contemporani. El seu espectacle Sinergia 2.0 es basa en una coreografia, en un espectacle molt visual en què interaccionen un ballarí i tres malabaristes. Una proposta multidisciplinar de la companyia madrilenya, que combina verticals, manipulació d’objectes i dansa.

Circ de gran format per celebrar 20 anys
En aquesta edició 4 companyies oferiran muntatges de gran format, que tindran com a objectiu deixar el públic amb la boca oberta. És el cas del Cabaret que inaugurarà la 20a edició. Comptarà amb uns convidats de luxe, i serà conduit per Miquel Àngel Ripeu; que el presentarà i coordinarà conjuntament amb Celso Pereira de la companyia de circ ‘eia’. Una aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys dins del marc del Trapezi. Entre altres companyies, el Cabaret comptarà amb Atempo Circ, l’americana resident a Catalunya i artista del Cirque du Soleil, Julie Bergez, i els reusencs Passabarret seran els músics d’aquesta gran festa que donarà el tret de sortida el dijous a les 22.30h i es repetirà les nits de divendres i dissabte a les 00:30 a la Plaça Anton Borrell.

Un altre espectacle de gran format és ...Sodade..., de la companyia francesa Cirque Rouages, una proposta suggerent en què funambulisme, trapezi i equilibris s’embolcallen de música en directe i que es podrà veure a la plaça Mercadal el dissabte i, com a espectacle de cloenda, el diumenge. Al seu torn, Leandre arriba amb Iceberg, en què el clown català, al costat de Mireia Miracle, es converteix en ieti, pallasso, carvernícola, nàufrag; miserables i gloriosos quasi a la vegada. Un espectacle que és de gran format i ben senzill a la vegada que se celebrarà a la Plaça de la Llibertat.

També a la Plaça de la Llibertat, la companyia balear Circ Bové arribarà a Reus amb Vincles, un celebrat espectacle de celebració dels 10 anys de la companyia. A través d’un element tan senzill com les canyes de bambú construeixen un espectacle que transmet l’elegància i la tècnica de les arts circenses.

20 anys de Trapezi. Això s’ha de celebrar!
Per celebrar els 20 anys de la Fira, es durà a terme un llibre i una exposició fotogràfica a càrrec de Tjerk van der Meulen que repassaran els 20 anys de trajectòria de Trapezi. La mostra fotogràfica, recull pinzellades del que ha estat el Trapezi en el decurs d’aquestes dues dècades i portarà les imatges a un centenar d'establiments comercials de la ciutat.. A gairebé totes les edicions de Trapezi, el fotògraf especialista Tjerk Van der Meulen ha fet un seguiment exhaustiu de les companyies i espectacles programats a cada edició, a la vegada que ha captat magistralment l’esperit que omple carrers i places els dies de la Fira.

Perquè l’exposició arribi al màxim nombre de públic possible, s'ha proposat a dues organitzacions comercials (Unió de Botiguers de Reus i Tomb de Reus) que les fotografies es puguin exhibir als aparadors de diferents comerços de la ciutat al mateix temps que es vincularan a un concurs. D’aquesta manera, es convidarà el públic a fer un recorregut pels diferents comerços gaudint al mateix temps del joc i de la bellesa de les fotografies, animant-los també a participar en un concurs a través de les xarxes socials de la fira.

Per altra banda, una de les novetats que celebren aquests vint anys de circ a la ciutat de Reus, és la publicació del llibre 20 elefants per un Trapezi, que recull imatges de Van der Meulen i 20 escrits de personatges estretament vinculats amb la fira, membres de la direcció antiga i de l’actual, gestors culturals, professionals...que posen sobre paper que signifiquen aquests vint anys de Trapezi. Coeditat per la Circoteca, un espai dedicat al circ de Valls, i Edicions Cossetània, i el llibre és un clar exemple de la trajectòria de la fira i del que aquesta ha suposat per les arts circenses, la ciutat de Reus i el país.

El circ de sala
Des de fa temps Trapezi aposta pel circ de sala, un format que té sortida en el sector i que mica en mica va agafant cada vegada més empenta al nostre país. En aquest format, s’hi troba la Companyia de Circ ‘eia’, ja mencionada, que l’any passat va fer un procés de creació artístic. InTarsi és la trobada de quatre acròbates que parlen de coses tan quotidianes i importants com el compartir i el conviure. Ho finant combinant la dansa, el teatre físic i les arts del circ: portés acrobàtics, banquines, mini-tramp o bàscula. També torna en aquesta edició Animal Religion, que l’any passat va presentar Tauromàquina. Ara presenten Sapiens Zoo, un aparador d’acrobàcies i equilibris a ritme de música clàssica i electrònica que no deixarà indiferent al públic.

També dins de les sales, però en un format més petit, es podrà veure Amigoo, de Mumusic Circus. Marçal Calvet i Clara Poch van desgranant fragments de les vides d’un home i una dona, tossets d’intimitat, mentre constueixen un circ entre dos. També la companyia Escarlata Circus serà al Trapezi per presentar CorroC, una exposició de pedres en forma de cor que dóna peu a explicar històries mentre els espectadors passegen per un gabinet ple d'artefactes i meravelles, una rara i curiosa col·lecció cardiopoètica.

L’àrea professional de Trapezi
Després d’acreditar a més de 110 programadors el passat 2015 i tenir un augment de l’interès dels professionals els darrers anys, Trapezi vol seguir superant-se i consolidar-se com a trobada internacional anual de professionals del món del circ.

Les activitats dedicades als professionals, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, tindran lloc al llarg de dos dies, divendres i dissabte.

El Trapezi consolida l’espai La Pista estrenat l’any passat. Amb un accés exclusiu als professionals, aquest lloc d’intercanvi per al sector amplia enguany el seu horari: romandrà obert també als migdies i al llarg de tot el diumenge.

Aquest any, les activitats per a professionals inclouen una visita a La Central del Circ de Barcelona, on podran veure el treball dels artistes en residència en aquesta fàbrica de creació; els projectes Dóna’m una pista –residències de creació amb Joan Català i Jordi Kerol-; i la presentació de la nova convocatòria de Circus Incubator, xarxa internacional (amb la participació de països com ara França, Canadà, Finlàndia i Brasil) que té com a objectiu posar en contacte gestors culturals amb joves artistes menors de 30 anys, per tal que els participants puguin integrar un enfocament empresarial a la seva activitat artística. Més enllà de les activitats de creació, el Trapezi també proposa espais de trobada informals entre programadors i artistes, creant moments de proximitat on poden intercanviar experiències i contactes, més enllà dels processos artístics de creació.

Trapezi continua apostant pel treball en xarxa i la internacionalització, per tal de crear un intercanvi. És per això que Trapezi participa en 4 xarxes: CircoRed, Transversal, De mar a Mar (continuació de Camins Emergents), i Circus Incubator. Les xarxes posicionen la Fira com a punt de trobada del circ del nostre país, a la vegada que aposta per la internacionalització de companyies catalanes fora de l’Estat.

Imatge director artístic, director serveis Cultura a Tarragona, regidora Cultura, representant Diputació i representant Reale

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.