Notes de premsa

Últims dies de l'exposició "Vinyetes: història del còmic en català" a la Biblioteca Pere Anguera

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 9/08/2017
Imatge de la mostra

Aquest divendres de 10:00 a 14:00 h és el darrer dia per visitar l'exposició “Vinyetes: història del còmic en català” a la Biblioteca Pere Anguera. L'exposició artística 'Vinyetes: història del còmic en català' consta d'una compilació de fragments i vinyetes que recorren la història del còmic en català fent un repàs per revistes satíriques i còmics infantils i juvenils de finals del segle XIX, així com de principis del segle XX.

També s'hi reflecteix la petja d'obres que van néixer durant la postguerra com Cavall Fort, personatges molt coneguts de l'escola francobelga que tant ha influït el món del còmic com ara Tintín, Astèrix i Obèlix i Lucky Luke, entre molts d'altres, i que han tingut una forta presència en el còmic català, així com l'escola de nord-americana amb Batman, Superman... I sense oblidar la japonesa i el manga, amb exemples com Bola de drac, Arale o Doraemon.

L'exposició consta de 16 plafons il·lustratius, visuals i explicatius que mostren els moments clau en la història del còmic infantil en català i les grans influències i referents que han tingut d'altres països. Mostra els lligams amb les diferents escoles –de creació i de traducció–, posa de manifest la importància del novè art en la societat contemporània i exhibeix la rellevància que han tingut per als més petits, i no tan petits.

La iniciativa anomenada «Uaaaaaaau... iuhu, pataplaf! Còmic en català» forma part de la campanya de difusió del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona 2017 i l’exposició s'emmarca a les activitats de Reus, Capital de la Cultura Catalana, amb l'objectiu de revelar la presència del català en aquest àmbit artístic, fomentar l'ús de la llengua lligat al consum cultural i incentivar la creació i l'edició de còmics en català. Es troba a la Biblioteca Pere Anguera des de l'1 fins al 11 d'agost, de dilluns, a dijous (17:00 a 20:00 h) i divendres (de 10:00 a 14:00 h).

«Visca la revolució»
D'altra banda, a la Biblioteca Central Xavier Amorós es presenta la mostra “Visca la revolució”, una exposició monogràfica dedicada als personatges dels contes i llibres que al llarg de la història han reflectit revolucions de caire divers: revolucions minúscules i íntimes, però també algunes d’individuals i col·lectives, personals o públiques.

L’exposició està integrada per nou banderoles, un centenar de llibres, i diverses activitats com tests, gimcames, entre d’altres. Els diferents plafons revolucionaris no deixen indiferent a ningú, i el seu objectiu principal és fomentar la lectura entre infants i joves, així com fomentar el consum de productes culturals en llengua catalana.

Entre totes les històries destaca la que porta per títol ‘Vermell censura’, una col·lecció de llibres censurats o prohibits que s’han convertit en veus perpètues de la llibertat. També obres com ‘Pipi Langstrump il·lustrada’, una mostra en què una trentena d’il·lustradors mostren la seva particular visió del clàssic de l’escriptora sueca Astrid Lindgren, que va veure la llum fa gairebé 75 anys.

L’exposició està organitzada pel Consell Català del llibre Infantil i Juvenil (Clijcat) i s'inclou a la programació de Reus Capital de la Cultura 2017. Es pot visitar fins al 2 de setembre. Aquesta tria de llibres és la mateixa que serveix de base per al joc de lectura de l’estiu en el qual participen les tres biblioteques de la ciutat en la seva versió per infants i també els 10 llibres revolucionats que han sortit de la biblioteca i s’han repartit en diferents punts de la ciutat. La seva localització es pot fer a partir dels codis QR del salconduit que s’entrega a tots els participants.

Imatge de la mostra

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.