Notes de premsa

Unes 176 dones han estat ateses des de començament d’any per violència masclista a Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 24/11/2017
Imatge acte institucional Dia contra la violència envers les dones realitzat a Reus
Cartell del dia internacional

L'Ajuntament de Reus, conjuntament amb l'Institut Català de les Dones i la Diputació de Tarragona, ha organitzat aquest divendres 24 de novembre a les 13 h a l'auditori del Palau Bofarull l'acte institucional amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones, que cada any es commemora a tot el món el 25 de novembre. Una commemoració amb la qual administracions, institucions, entitats i societat civil manifesta públicament el rebuig a la violència masclista i la voluntat de continuar treballant fins a erradicar-la.

L'acte ha inclos la lectura del manifest unitari d’enguany contra la violència masclista, escrit per la periodista Mònica Planas, a càrrec de Francina Baldris, i l'actuació del músic Carles Sabaté i la cantant Carme Gonzàlez.

Des de l'1 de gener fins al 31 d'octubre de 2017, els dos punts d'atenció a les dones víctimes de violència masclista, el Servei d'Informació i atenció a les Dones (SIAD) i l'Oficina d'atenció a la Víctima (OAV), han atès 176 dones en situació de violència masclista.

Serveis d'atenció a víctimes de violència masclista
L'Ajuntament de Reus disposa de dos punts d'atenció a les dones víctimes de violència masclista. Dos serveis que es complementen: el Servei d'Informació i atenció a les Dones (SIAD) i l'Oficina d'atenció a la Víctima (OAV). El SIAD, ubicat al Casal de les Dones, depèn de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència i de la Regidora de Benestar Social, i l'OAV, ubicada a les dependències de la Guàrdia Urbana, depèn de la Regidoria de Benestar Social.

Les dones víctimes de violència masclista poden contactar en un primer moment amb qualsevol d'aquests dos serveis. Llavors, reben una primera atenció, informació i orientació. Després d'aquesta primera acollida es fa una avaluació de continuïtat i d'idoneïtat de servei.

El SIAD disposa d'un punt de primera acollida on les dones exposen la seva situació i a partir d'aquesta informació es realitza la intervenció, tenint present que disposa d'assessorament legal, assessorament psicològic i assessorament social.

L'OAV és el punt d'acollida per totes aquelles persones que pateixen violència. Per aquest motiu el servei està format per professionals amb experiència en l'atenció a les víctimes. Aquest servei ofereix un suport, acompanyament i assessorament durant els diferents moments que es troba la víctima, incloent-hi el pas de fer la denúncia.

Aquests dos serveis també ofereixen diferents activitats grupals per tal de fomentar l'autoestima, l'apoderament i la creació de nous vincles socials per fer front a la situació viscuda.

També estan vinculats amb Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, així com el servei d'advocacia en casos de violència masclista i el Jutjat de violència domestica, treballant conjuntament per donar una atenció a la dona, sempre sota la seva autorització.

Tasca preventiva
La prevenció de la violència masclista també es treballa als centres de secundària per tal que les persones adolescents puguin trencar estereotips i models. Mitjançant diferents dinàmiques els joves reflexionen sobre les relacions que estableixen. A més a més, el projecte Xarxa de Centres per la Igualtat forma, durant un cap de setmana a l’any, a joves dels centres educatius de la ciutat en perspectiva de gènere i amb especial atenció a la prevenció de la violència masclista. D’aquí sorgeixen, els referents d’igualtat, que treballen durant tot el curs als centres educatius. Enguany, aquests joves han fet un audiovisual per sensibilitzar l’alumnat sobre la violència masclista.

L'objectiu de la feina que es fa tant des del SIAD com des de l'OAV és l'erradicació de la violència masclista per tal d'avançar cap a unes relacions igualitàries entre els homes i les dones.

Dades de balanç
El resum de l’activitat de l’OAV i del SIAD des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre de 2017 és el següent:

  • Nombre de dones ateses: 301 (227 SIAD, 74 OAV)
  • Nombre d’atencions realitzades: 1.206 (1.048 SIAD+158 OAV)
  • Nombre de dones usuàries en situació de violència masclista: 176 (102 SIAD, 74 OAV)
Imatge acte institucional Dia contra la violència envers les dones realitzat a Reus
Cartell del dia internacional

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.