Gestió Alimentària Responsable

Programa per a la recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a Reus  

En el context actual de crisi econòmica, Reus esdevé una ciutat capdavantera en l'àmbit de la gestió alimentària amb un programa innovador que incideix de manera positiva en l'àmbit social i l'ambiental.

L'objectiu d'aquest programa és recuperar els aliments que encara són aptes per al consum humà, fer el seu triatge en un centre especial de treball i la distribució posterior a les persones amb pocs recursos econòmics, tot aportant així aliments frescos a aquestes persones i minimitzant la generació de residus.

Aquest programa té l’origen en un projecte que l'Anna Puigdomènech i el Jordi Baldirà van treballar durant dos anys en el marc d'un màster en MBA (gestió i direcció d'empreses) de la Universitat Rovira i Virgili.

La implementació d'aquest programa és a càrrec de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus amb la implicació directa del la Fundació Banc dels Aliments, del Taller Baix Camp i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. I ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats públiques i privades que han participat en el seu finançament: Premi Integra BBVA, Agencia de Residus de la Generalitat. Diputació de Tarragona, Fundació Pere Mata, Fundació Reddis, Rotary Reus, Cargill i el propi Ajuntament.

Els aliments son distribuïts a traves de la Xarxa de distribució d’aliments impulsada i coordinada pel  Pla Local d’Inclusió Social de la Regidoria de Benestar Social (PLIS).

Entitats participants

Les 8 parròquies de Càritas Interparroquial de Reus, Societat de Sant Vicenç de Paül, Fundació Mossèn Frederic Bara,
Centre d’Ajuda al Pres i al Necessitat, Església Evangèlica Rios de Vida, Associació Cultural Amistad  y Raíces,
Creu Roja, Agència Adventista para el Desarrollo y Recursos Asistenciales (ADRA) i Església Evangèlica Pentacostal Misionera.

Establiments que donen aliments

Bonpreu, Caprabo, Carrefour, Consum Suma, Germans Crusells, Mercat del Camp, Simply, Lidl, Novus, Veritas, iQuoDrive i Crusvi.

Segona línia de recuperació d’aliment fresc i cuinat : menjadors socials (àpats presencials i carmanyoles)

Els dos menjadors socials de la ciutat gestionats per Càritas participen en aquesta segona línia de gestió alimentària de recuperació d’aliment fresc i cuinat. Recullen menjar fresc de dos supermercats Mercadona de Reus, del Banc d’aliments, de pagesos, fleques, empreses de càtering (Cuina i Gestió i Boris 45) i menjadors escolars (Escola Puigcerver i Escola Montsant). Aquests aliments són recuperats, ja que tot i que són aptes pel consum humà,  queden fora del circuit comercial.

Des de gener del 2016, el menjador social també cuina i prepara cada dia de dilluns a divendres una cinquentena de carmanyoles de llenties procedents del Banc dels Aliments, que fins ara tenien difícil sortida com a producte sec. El Taller Baix Camp les recull i les distribueix diàriament directament entre les entitats que formen part de la la Xarxa de distribució d’aliments impulsada i coordinada pel  Pla Local d’Inclusió Social de la regidoria de Benestar Social (PLIS).

El transport d’aquests aliments es realitza a través d’un vehicle frigorífic per tal de conservar la cadena de fred dels aliments frescos i que aquests arribin en bon estat als beneficiaris. Aquest vehicle forma part del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus.

Els menjadors socials cuinen aquests aliments frescos, que juntament amb els aliments cuinats i congelats procedents dels càterings, són servits presencialment al propi menjador o entregats en format menú carmanyoles a famílies que ho necessiten, segons el criteri dels tècnics de Serveis Socials de l’Ajuntament i de Càritas.

Exemple de Bones pràctiques

La gestió alimentària responsable de Reus apareix com a exemple en un recull de bones pràctiques dels Plans locals d'inclusió social (PLIS) elaborat pel Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. Cliqueu aquí per accedir-hi.

Línies de futur

L’Ajuntament de Reus està treballant per tal que al 2016 més empreses de càtering, supermercats, restaurants i menjadors escolars de la ciutat s’hi afegeixin a aquesta segona línia.

Seguint les indicacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per tal d’augmentar la producció amb garantia de seguretat alimentària, l’Ajuntament de Reus ha facilitat obres de millora del menjador social, que inclouen la instal·lació de dues càmeres frigorífiques, entre altres mesures.

Tallers de cuina del Programa de Gestió Alimentària 

El Pla Local Inclusió Social (PLIS) amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya organitza Tallers de cuina per a una gestió alimentària responsable amb l'objectiu d'evitar el malbaratament alimentari.

Va dirigit al personal voluntari dels centres distribuïdors (voluntaris de les entitats de la Xarxa de distribució d’aliments de Reus) i famílies beneficiàries dels aliments. 

Podeu consultar el material adjunt. Hi trobareu continguts sobre:

  • L'elaboració de receptes per l’aprofitament del menjar. 
  • La conservació i manipulació dels aliments frescos de curta durada. 
  • Una dieta saludable i equilibrada. 

Descarregueu-vos el:

 Quadern de consells i receptes per evitar per aprofitar el menjar

 Cartell Gestió Alimentària. Actitud responsable

Festa Aprofitem els Aliments

El dissabte 15 d'octubre de 2016, la regidoria de Benestar Social i la Plataforma Aprofitem els Aliments amb el suport de totes les entitats, empreses i institucions que formen part del programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, van organitzar la Festa Aprofitem els Aliments, en què es van repartir 600 menús de menjar recuperat a la plaça de la Llibertat amb un gran èxit d'assistents. El menú va consistir en un plat únic de llenties amb verdures i una macedònia de fruites de postre.

Un centenar de voluntaris van participar d'una jornada amb moltes activitats lúdiques i de conscienciació de la necessitat d'aprofitar el menjar, organitzades per diverses entitats de la ciutat. La Plataforma Aprofitem els Aliments va facilitar plats i coberts compostables i la regidoria de Medi Ambient gots reutilitzables.

El gran dinar es va fer amb 862 quilos de menjar que es va espigolar -és a dir, aliments aptes pel consum no comercialitzables que es van recollir el dia abans de la festa dels establiments de la ciutat. Aquesta quantitat de menjar aprofitat suposa un estalvi ecològic de 91.000 litres d'aigua, 810 m2 de terra i 830 quilos de CO2 (gasos contaminants que s'han evitat emetre a l'atmosfera), i un estalvi econòmic de 1.300 euros. Les persones assistents a la festa també s'han pogut emportar cap a casa  alguns dels aliments recollits per aprofitar-los.

Videos Relacionats:
Fitxers relacionats:
Serveis Socials - Seu Central
Carrer Sant Joan 34 B
Tel. 977 010 034

Carrer Sant Joan 34 B

Serveis Socials - Seu Central

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.