Més de 80 anys

Seguiment a la gent gran, majors de 80 anys

En el marc de l'atenció a la gent gran i a les persones amb dependència, els serveis socials de Reus prioritzen l'atenció integral a les persones majors de 80 anys que viuen soles o amb parella d'edat similar.

«Guaita veí», el programa d'alerta ciutadana

L'objectiu de la campanya és la creació d'una xarxa on els establiments i els equipaments de la ciutat tinguin un paper clau a l'hora d'alertar sobre possibles situacions de vulnerabilitat i risc d'exclusió dels majors de 80 anys.

Segons dades del padró de l'1 de gener de 2017, a Reus hi ha 5.173 persones majors de 80 anys, de les quals 2.800 viuen soles o amb parelles d'edats similars. Per fer front a aquesta situació, el maig de 2017, la regidoria de Benestar Social i la Federació d'Associacions de Veïns de Reus posa en marxa la campanya «Guaita veí» de suport a la gent gran que viu sola i pot patir situacions de vulnerabilitat. Es tracta d'un projecte que té la col·laboració de les regidories de Seguretat Ciutadana i de Participació, Ciutadania i Transparència, així com de la Diputació de Tarragona i les associacions de comerciants la Unió de Botiguers de Reus i el Tomb de Reus.

L'Ajuntament de Reus es dota d'un protocol d'actuació i de comunicació interna que s'activa a partir de la recepció d'una alerta ciutadana. Aquest avís generarà una atenció per part dels Serveis Socials municipals o de la Guàrdia Urbana, segons els casos.

Així, per exemple, si una farmàcia detecta que una persona gran que habitualment va a comprar un medicament fa dies que no hi va, podrà, mitjançant una trucada o un correu electrònic, activar el protocol per tal que els Serveis Socials o la Guàrdia Urbana puguin trucar o desplaçar-se al seu domicili per comprovar el seu estat.

Situacions d'alerta

Algunes situacions que poden alertar d'un possible cas de vulnerabilitat de la gent gran són si s'absenten dels llocs on tenen una rutina diària, si presenten un deteriorament físic o cognitiu, o si es detecten canvis del seu acompanyant habitual, entre altres. En aquests casos es demana la col·laboració de la ciutadania per activar el protocol municipal.
La iniciativa va dirigida a totes les zones de la ciutat i, de manera especial, als barris on es fa vida comunitària i hi ha establiments i equipaments de referència.

Vols comunicar una alerta?

La campanya s'adreça a qualsevol ciutadà o ciutadana que pugui alertar de situacions d'aquest tipus, a través del número de telèfon 977 010 034 i del correu electrònic [email protected], gestionats per la regidoria de Benestar Social, o trucant al número de telèfon 977 01 00 92 de la Guàrdia Urbana.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.