Actes per dia

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Data Actual
Actes Programats

Ciutadanes de la República

Fins al 4 de març de 2021

FINALITZADA!

Ciutadanes de la República

Imatges i condició femenina, 1931-1939

El cartell, per la seva producció fàcil i econòmica, i per la combinació de paraula i imatge, ha estat un mitjà de comunicació cabdal durant el segle XX, amb una significació especial durant la dècada dels 30. Ha representat un instrument idoni per a la comunicació política i la mobilització social i, a la vegada, ha contribuït a difondre i a conformar actituds i valors tot consolidant arquetips humans.

La proclamació de la II República, el 14 d’abril de 1931, va generar en l’imaginari col·lectiu l’afany de llibertat, tant individual com col·lectiva, que la dinàmica política de la Restauració havia frustrat. Va representar una esperança d’emancipació i un clar procés de trencament momentani de la cultura patriarcal i del tradicionalisme catòlic, que va tornar a imposar-se amb molta més força mitjançant el nacional-catolicisme de la dictadura franquista.

Dins la col·lecció de cartells republicans del Museu de Reus, De les representacions femenines, podem distingir -per exemple- entre dona simbòlica i dona real, i veiem aquesta diferenciació en detalls com la indumentària. La primera apareix amb túniques, banderes, gorra frígia o vestits tradicionals com a recurs per a personalitzar una entitat política, territorial o la pròpia República. La segona, la dona real, tot salvant les idealitzacions estètiques, es mostra amb roba de carrer o amb uniformes. Presenta dos tipus de discurs visual, tot situant la dona en l’àmbit domèstic; com a responsable de les tasques de cura i solidaritat o l’àmbit públic, i com a dona treballadora i dona compromesa, que vol conquerir l’espai polític, una dona que treballa, ajuda i que és un puntal de l’esforç mobilitzador.

Els cartells, una mena de crits de paret, van ser un recurs de propaganda de màxima difusió que, juntament amb la ràdio, la premsa escrita i el cinema, van configurar l’opinió de l'època, i que avui ens ajuden a recuperar la memòria històrica.


ON

Museu de Reus Salvador Vilaseca

Raval de Santa Anna, 59

Com arribar-hi


QUAN

el 04/03/2021

a les 10:00h


MÉS INFORMACIÓ

Web Museu de Reus

LOCALITZACIÓ

Museu de Reus Salvador Vilaseca

Museu de Reus Salvador Vilaseca

Raval de Santa Anna, 59,

Tel. 977 010 660

http://www.museudereus.cat/

[email protected]

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.