Dalí també era de Reus

Cerca articles

E.g., 27/10/2020
E.g., 27/10/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 31/05/2012

El 1956, en un discurs al parc Güell parlant d’Antoni Gaudí, Salvador Dalí afirmava: “El pintor Fortuny és un geni. Jo també. Gaudí és un geni. Jo també. Fortuny, Prim i Gaudí són de Reus. Jo també. Jo també, perquè com va escriure el també genial filòsof Francesc Pujols al nostre país hi ha molta gent que sense ser de Reus gairebé ho semblen”. Una afirmació que era un reconeixement en tota regla a la vàlua d’alguns dels fills il·lustres de la ciutat. Fortuny, i amb ell Josep Tapiró, en l’àmbit de les arts plàstiques, aplicant el seu geni a la recerca d’un llenguatge nou per donar compte d’un món que al s. XIX es va impregnar de la llum i els colors de la Mediterrània. Prim, capitanejant els fets decisius de la història política d’una Espanya que es construïa en el trànsit entre les guerres carlines i els drets de successió. Gaudí, trastocant els fonaments de l’arquitectura i assajant una altra manera d’entendre la matèria. Noms propis, singulars, tocats per la genialitat i l’atreviment, que van ser capaços de projectar noves mirades sobre la realitat i fer-nos-en partíceps.

 

Al llarg de la història, Reus ha construït el seu caràcter al voltant d’aquests mateixos trets: la creativitat, la innovació, l’audàcia i, sobretot, la voluntat de participar en la construcció dels fets de la història. Com ho va fer, per exemple, avui fa tot just tres-cents anys, quan Reus va rebre de la reina Isabel Cristina en nom del seu marit l’arxiduc Carles d’Àustria el títol d’Imperial Atenta Ciutat, amb la facultat de tenir “dos macers amb vestits vermells, o d’un altre color que els sembli bé, portant maces d’argent col·locades damunt les espatlles”. Uns fets que s’esdevenien en una època cabdal per a la història de la ciutat, el moment d’un canvi de cicle que obria les portes al Reus contemporani, una ciutat a l’avantguarda d’un país que, malgrat les restriccions polítiques, es transformava amb l’economia de mercat. Una ciutat que consolidava la seva capitalitat econòmica sobre una regió cada cop més extensa.

 

300 anys després, tornem a ser en la cruïlla d’un canvi de cicle, amb les incerteses que això suposa, amb el patiment per als sectors que en reben més directament l’impacte, però amb un nou mapa d’oportunitats. Un repte que hem d’afrontar amb una mirada nova, “neta de boires” en paraules de Gabriel Ferrater, si volem consolidar camins de futur. El referent dels ciutadans i ciutadanes que ens han precedit, amb els grans noms propis al capdavant, ens ha de servir d’exemple i esperó. Som-hi.

Nike

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.