Via pública

S'ha reforçat la presència dels agents de la Guàrdia Urbana al carrer per informar i fer complir les mesures preventives adoptades per les diverses administracions.

S’ha creat el Comitè de Coordinació de Seguretat Covid-19 com a òrgan de cooperació i coordinació de tots els cossos de seguretat que operen a Reus. En formen part l’alcalde, la vicealcaldessa, la regidora de Seguretat Ciutadana Convivència i Civisme, l’intendent cap de l'Àrea Bàsica Policial Biax Camp-Priorat dels Mossos d'Esquadra, el comissari cap de la Comissaria Cos Nacional de Policia de Reus, i el sots-inspector en cap de la Guardia Urbana de Reus.

A partir del 18 de maig Reus entra en la fase 2 de desconfinament, i s'activen noves mesures amb la prevencio i la seguretat com a primer objectiu. No hi ha franges horàries per fer esport i passeig, excepte per a majors de 70 anys, que es manté de 10 a 12 i de 10 a 20 h.

A partir del dia 21 de maig, és obligatori l'ús de mascareta a la via pública, a l'espai a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic. Els infants de menys de 6 anys no estan obligats a portar-ne, tot i que es recomana a partir dels 3 anys, i per a la resta de la població es contemplen excepcions per raons de salut i en la pràctica esportiva.

Comissió d'Entorn Urbà

L’Ajuntament de Reus ha constituït la Comissió d’Entorn Urbà per adoptar mesures que assegurin el distanciament social en el retorn de la ciutadania als espais públics, i fer-ho amb criteris sanitaris, de seguretat i de sostenibilitat. Una de les primeres mesures ha estat la instal·lació, de manera progressiva a partir del 13 de maig, de nova senyalització viària en diferents espais de la ciutat per recordar a la ciutadania la necessitat de respectar la distància física entre persones com a mesura de prevenció per evitar contagis. Els nous models de senyalització són tant horitzontals, pintats a la calçada, com verticals. En tots els casos reforcen el missatge de circular per la dreta amb l'objectiu de facilitar la distància de seguretat de 2m.

Obres

Amb l'inici de l'estat d'alarma es va decretar la suspensió de totes les obres públiques i privades que tenen lloc a la via pública. A partir de l'anàlisi feta des del Comitè d'Emergències municipal i d'acord amb els canvis adoptats pel govern de l'estat, el 23 d'abril el govern de la ciutat ha autoritzat la represa de les obres municipals.

Pla de Manteniment de la Ciutat

A partir de la declaració de l'estat d'alarma es va activar el Pla de Manteniment de la Ciutat, que inclou diferents mesures: conservació i control de les fonts ornamentals per evitar la degradació de l’aigua; revisió setmanal de les fonts d’ús de boca; revisió setmanal dels precintes de confinament dels jocs infantils i del mobiliari urbà, i retirada dels elements danyats que puguin suposar perill; els recs de jardineria es faran amb caràcter setmanal. A partir del 4 de maig, en el marc de les noves mesures decretades pel govern de l'estat, es reprenen de manera progressiva els serveis de manteniment de jardineria i es reforça la freqüència dels treballs de manteniment de parcs i zones verdes per deixar-los en condicions per a futurs usos permesos.

 

Deixalleries

S'han reobert les deixalleries municipals, tant per a ús ciutadà com industrial. També s'ha reprès el servei de les deixalleries mòbils. Continua operatiu el servei de recollida de voluminosos (cal trucar al 977 010 010 i concertar-ne la recollida).

Formulari per sol·licitar la recollida de voluminosos (web i formulari)

Desinfecció

S’ha reforçat la desinfecció amb una solució d'aigua i lleixiu, segons les recomanacions del Departament de Salut. S'han adquirit vuit motxilles per realitzar el servei, que es completa amb quatre equips d'hidronetejadora. La desinfecció es fa, especialment, als espais més transitats: centres de salut, residències, farmàcies, etc.

Des del 30 d'abril s'ha reprès el servei de neteja viària, que s'hava reduït a serveis mínims des de l'inici de l'estat d'alarma.

Escombraries

S'ha flexibilitzat l'horari de llençar les escombraries. Es permet que la ciutadania pugui llençar les deixalles al llarg de tot el dia, i evitar la possible concentració de persones que puguin anar a llençar la brossa a la mateixa hora.

Mantinguem la ciutat neta (cartell). Horaris i consells (pdf)

Horari d'obertura d'establiments comercials, turístics i de restauració

Es limita l'horari d'obertura dels establiments i petits comerços d'alimentació, que no podran tancar més tard de les 21:00 h. Les botigues i locals de serveis professionals de menys de 400m2 poden obrir a partir de l'11 de maig garantint les mesures de seguretat establertes.

A partir del 25 de maig els centres comercials poden obrir, amb un aforament del 40%, horari preferent per a majors de 65 anys i garantint la distància de seguretat de 2 metres. En cas que la distància no es pugui garantir, només es permet l’accés d’un client. No és permesa l’estada en espais comuns i àrees recreatives. A partir del 25 de maig a l’interior de bars i restaurants es permet el consum a les taules si es garanteix la separació adequada entre clients. L’aforament es limita a un terç. Els hotels i allotjaments turístics poden obrir les zones comunes limitant-ne l’aforament a un terç.

Altres activitats

A partir del 25 de maig són permeses altres activitats: es poden realitzar actes i espectacles culturals i d’oci a l’aire lliure per a un màxim de 400 persones assegudes i garantint la distància necessària; les activitats esportives a l’aire lliure es poden fer en les mateixes condicions que les culturals i d’oci, i en instal·lacions esportives tancades només es poden practicar esports en què no hi hagi contacte físic o amb un risc de contagi molt baix, i sempre sense públic. Es permeten també les celebracions religioses amb un aforament del 50%.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.