Declaració de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Reus, amb motiu dels 30 anys d’ajuntaments democràtics

Cerca declaracions Institucionals

E.g., 23/06/2020
E.g., 23/06/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 20/03/2009
30 anys ajuntaments democràtics

La Junta de Portaveus ha aprovat una declaració institucional amb motiu dels 30 anys d’ajuntaments democràtics, amb el següent redactat:

MOCIÓ SOBRE EL 30 ANYS D'AJUNTAMENTS DEMOCRÀTICS

Els municipis democràtics complim 30 anys d'història. 30 anys en què tots plegats hem treballat per transformar-los i convertir-los en els espais comuns que són avui. Tant els que van assumir les responsabilitats de la gestió municipal aquell 1979, com els que ho han anat fent al llarg d'aquests 30 anys, ho han fet des de la vocació de servi públic i l'entrega per complir cada any amb les noves necessitats de la ciutadania, tinguéssim o no les competències. Des dels primers ajuntaments constituïts al 79 fins a avui, molts homes i dones s'han implicat i han treballat pels seus veïns i veïnes. Però el 30è aniversari de la democràcia local és potser una bona oportunitat per reconèixer especialment la tasca desenvolupada per aquells que van constituir els primers consistoris. Aquells que, en un moment històric tan complicat com el que s'obria, van construir de zero el que han estat les bases per a tota la feina posterior.

En aquesta anys hem avançat i hem avançat molt. Però també són molts els aspectes que queden per treballar. El més important, segurament, el del finançament. En 30 anys de democràcia local els ajuntaments no hem viscut ni una sola revisió del nostre sistema de finançament. Hem avançat gràcies a un nou Estatut que ens reconeix per primer vegada competències pròpies. Però aquests competències comporten unes obligacions que, tot sovint, no podem assumir per manca de recursos. Els ajuntaments reivindiquem, amb força i amb una sola veu, una nova Llei de finances locals.

Els temps i les necessitats han canviat, però si hi ha una constant en els 30 anys d'administració local és el que mou els ajuntaments: la vocació de servei a la ciutadania. És per això que hem de fer un pas més i fer autènticament partícips d'aquesta gestió els nostres veïns i veïnes. Hem de treballar per apropar la política local a les persones, apropar-los el que hem get en 30 anys i el que volem fer en els anys que vindran. Tant el dia del municipi com en concret la celebració dels 30 anys ha de ser una celebració ciutadana, de la que hi puguin participar els veïns i les veïnes. Amb aquesta voluntat, l'Ajuntament aprova la següent moció:

- Posar la bandera de la ciutat al balcó de l'Ajuntament el dia 19 d'abril
- Participar en la celebració organitzada per la FMC i l'ACM, en col-laboració amb la Diputació, de reconeixement de celebració dels 30 anys d'Ajuntaments democràtics i reconeixement als electes del 79
- Demanar a la Generalitat de Catalunya en nom de la Comissió Promotora d'Electes de 1979, que concedeixi la Creu de Sant Jordi al senyor Manuel López Lozano, que fou el primer alcalde democràtic d'Abrera durant el mandat 1979-1983. López Lozano va ser ferit per un impacte de bala mentre feia de mediador en un conflicte laboral en una empresa del polígon industrial Can Sucarrats, i a causa de l'impacte va quedar postrat en una cadira de rodes. Manuel López Lozano va esdevenir un símbol de la transició política i una motivació per a molts companys i companyes de l'època.
- Difondre i donar a conèixer a la ciutadania el paper dels ajuntament en els darrers 30 anys.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.