La ciutat solidària

Mercat d'Art Solidari que se celebra a Reus.

La regidoria de Solidaritat i Cooperació fa diverses activitats de sensibilització al llarg de l'any, ja que la informació juga un paper fonamental en la sensibilització i la cooperació solidàries. La sensibilització ciutadana ha de ser entesa com una altra forma de cooperació, en la mesura que és una estratègia dirigida a aconseguir una major equitat entre Nord i Sud. Per corregir el desequilibri existent entre el Nord i el Sud és necessari un canvi profund en la percepció que des d’aquí es té de la realitat del Sud i un coneixement de les causes d’aquest desequilibri. Consulteu aquí els recursos que l'Ajuntament de Reus posa al vostre abast:

Unitat didàctica

La regidoria de Participació i Ciutadania posa a l'abast dels directors dels centres educatius de Reus una unitat didàctica elaborada per la Universitat Rovira i Virgili a partir del conte solidari «Un món esberlat, un món apedaçat».

Un món esberlat, un món apedaçat

Voleu més informació sobre aquest recurs educatiu? Cliqueu aquí.

La guia del contes solidaris

La Guia dels Contes Solidaris recull tots els llibres solidaris que s'han explicat durant 10 anys a la BCR en L'Hora del Conte Solidari. Tots aquests llibres es troben disponibles a la Biblioteca Central Xavier Amorós (BCR).

La guia dels contes solidaris

Activitats de sensibilització

Les activitats de sensibilització que realitza la regidoria són les següents:

 • Reus Solidari. Es programen diferents activitats, com ara exposicions, conferències, mostra d’ONG al carrer i sopar solidari. Aquesta activitat és una justificació pública del 0,7% a la ciutadania. 
 • Mercats Solidaris. Són mercats en els quals es venen productes de primera i segona mà que aporten els particulars i diferents botigues. Se celebren dues edicions anuals destinades a recaptar fons per a projectes d’emergència.  El 2004 es va signar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i les associacions de botiguers perquè les botigues es convertissin en establiments solidaris i aportessin el 0,7% de la recaptació del seu establiment el dia del mercat. En les edicions ja celebrades, s'han recaptat diners per al Sàhara, El Salvador, Moçambic, Palestina, Iraq, Argentina, Iran, el Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritània, Níger i Txad), el Congo, Bolívia i Haití. I també s'han recollit fons per als afectats del Tsunami del Sud-est asiàtic.
 • L’hora del Conte Solidari. El segon dimecres de cada mes, s'explica un conte que conté valors relacionats amb la solidaritat. Es fa la Sala Infantil de la Biblioteca Central Xavier Amorós.
 • Celebració del Dia Mundial del Comerç Just.
 • Cicle de Cinema Solidari.
 • Edició de la Guia del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional i de El 0,7 de Reus.
 • Presentació de l’Agenda Llatinoamericana Mundial.
 • Activitats a les escoles i instituts de la ciutat sobre comerç just, desarmament i cultura de pau, entre d'altres.
 • Conferències per tractar l’actualitat del Sud i les desigualtats entre Nord i Sud.
 • Col·laboració al Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha.
 • Participació al Parc de Nadal.
 • Organització de la Caravana per la Pau al Sàhara i de les Vacances en Pau per als infants sahrauís.
 • Festa Solidària.

Contes solidaris

A continuació, es poden descarregar els contes solidaris editats per l'Ajuntament de Reus.

PUM, PUM, PUM
Aquest conte l'edità la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals el desembre de 2019. 
Pum, pum. escrit per Òscar Fabregat amb il·lustracions de Berta Artigal i alumnes del Col·legi Mare Nostrum de Tarragona.
"En un poblat massai, al sud de Kènia, ara fa vuit anys va néixer la Nala." Així comença el conte que ens endinsa a la màgia del continent africà.
 
 
El podeu veure explicat al nostre canal de YouTube si cliqueu a l'enllaç Pum pum pum
 
Altres contes per descarregar
 

Un món esberlat, un món apedaçat

Don Pulgas

La Rosita i la seva nina

El planeta del foc

La camella del meu desert

Un grapadet d'arròs

 

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.