La ciutat solidària

Mercat d'Art Solidari que se celebra a Reus.

La regidoria de Solidaritat i Cooperació fa diverses activitats de sensibilització al llarg de l'any, ja que la informació juga un paper fonamental en la sensibilització i la cooperació solidàries. La sensibilització ciutadana ha de ser entesa com una altra forma de cooperació, en la mesura que és una estratègia dirigida a aconseguir una major equitat entre Nord i Sud. Per corregir el desequilibri existent entre el Nord i el Sud és necessari un canvi profund en la percepció que des d’aquí es té de la realitat del Sud i un coneixement de les causes d’aquest desequilibri. Consulteu aquí els recursos que l'Ajuntament de Reus posa al vostre abast:

La guia d'entitats

La Guia d'entitats del Consell Municipals de Solidaritat i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Reus és un retrat de les entitats que treballen en la solidaritat i la cooperació internacional, algunes  des d'un àmbit molt local i d'altres vinculades a ONGS d'abast nacional i internacional. Totes desenvolupen centenars de projectes que contribuixen a millorar la vida de les persones, les condicions socials i materials d'aquests indrets perquè la persones puguis viure amb dignitat i conduir el seu propi desenvolupament.

Descarregar la Guia d'entitats de Solidaritat i Cooperació (ed. 2021)

 

Unitat didàctica
Nen

La regidoria de Participació i Ciutadania posa a l'abast dels directors dels centres educatius de Reus unitats didàctiques per treballar els contes solidaris. Us les podeu descarregar a continuació:

Unitat didàctica: Un món esberlat, un món apedaçat

 Unitat didàctica: Amb ganes de volar

 

La guia del contes solidaris

La Guia és un recull de llibres que al llarg dels anys diferents persones voluntàries de les ONG, membres del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional han compartit a les biblioteques públiques de la ciutat els segons dimecres i dijous de cada mes. La guia és una eina més per treballar amb els infants i les famílies els valors de la solidaritat, la pau, la justícia social, els drets humans, el dret d'asil, la cooperació i fomentar el valor de la diversitat a través de la lectura.

Guia de contes solidaris (edició 2022)

Pots descarregar-te a continuació l'edició anterior d'aquesta guia amb més llibres i contes.

La guia dels contes solidaris

Activitats de sensibilització

Les activitats de sensibilització que realitza la regidoria són les següents:

 • Reus Solidari. Es programen diferents activitats, com ara exposicions, conferències, mostra d’ONG al carrer i sopar solidari. Aquesta activitat és una justificació pública del 0,7% a la ciutadania. 
 • Mercats Solidaris. Són mercats en els quals es venen productes de primera i segona mà que aporten els particulars i diferents botigues. Se celebren dues edicions anuals destinades a recaptar fons per a projectes d’emergència.  El 2004 es va signar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i les associacions de botiguers perquè les botigues es convertissin en establiments solidaris i aportessin el 0,7% de la recaptació del seu establiment el dia del mercat. En les edicions ja celebrades, s'han recaptat diners per al Sàhara, El Salvador, Moçambic, Palestina, Iraq, Argentina, Iran, el Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritània, Níger i Txad), el Congo, Bolívia i Haití. I també s'han recollit fons per als afectats del Tsunami del Sud-est asiàtic.
 • L’hora del Conte Solidari. El segon dimecres de cada mes, s'explica un conte que conté valors relacionats amb la solidaritat. Es fa la Sala Infantil de la Biblioteca Central Xavier Amorós.
 • Celebració del Dia Mundial del Comerç Just.
 • Cicle de Cinema Solidari.
 • Edició de la Guia del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional i de El 0,7 de Reus.
 • Presentació de l’Agenda Llatinoamericana Mundial.
 • Activitats a les escoles i instituts de la ciutat sobre comerç just, desarmament i cultura de pau, entre d'altres.
 • Conferències per tractar l’actualitat del Sud i les desigualtats entre Nord i Sud.
 • Col·laboració al Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha.
 • Participació al Parc de Nadal.
 • Organització de la Caravana per la Pau al Sàhara i de les Vacances en Pau per als infants sahrauís.
 • Festa Solidària.

Contes solidaris

A continuació, es poden descarregar els contes solidaris editats per l'Ajuntament de Reus.

EL PETIT TOUBAB

El petit Toubab és un nen de mare senegalesa i pare català que ens mostra a través dels seus ulls la cultura de la seva mare amb la finalitat d'apropar als més petits els valors del respecte, la multiculturalitat, l'educació i la música.

Mira'l al You Tube: https://youtu.be/_AFl3ktcsS8

El petit toubab

AMB GANES DE VOLAR

En un lloc del món, hi ha un nen que es passa les hores, els minuts i els segons observant els ocells. Un dia al matí, un fort soroll el fa aixecar del llit d'un salt. Mira atentament per la finestra. Ara la ciutat està coberta de gris, el fum i la pols han envaït les places i els carrers ... i els ocells han deixat de cantar! Amb la seva valentia i enginy, decideix viatjar per tornar a sentir la melodia dels ocells i no tornar a tenir por mai més.

Amb ganes de volar (pdf)

Mira'l al You Tube: https://youtu.be/CXAT9cW4wZ8

PUM, PUM, PUM
Aquest conte l'edità la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals el desembre de 2019. 
Pum, pum. escrit per Òscar Fabregat amb il·lustracions de Berta Artigal i alumnes del Col·legi Mare Nostrum de Tarragona.
"En un poblat massai, al sud de Kènia, ara fa vuit anys va néixer la Nala." Així comença el conte que ens endinsa a la màgia del continent africà.
 
 
El podeu veure explicat al nostre canal de YouTube si cliqueu a l'enllaç Pum pum pum
 
Altres contes per descarregar
 

Un món esberlat, un món apedaçat

Don Pulgas

La Rosita i la seva nina

El planeta del foc

La camella del meu desert

Un grapadet d'arròs

 

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.