Notes de premsa

Homenatge a la figura de «l’urbà de la barba»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 6/07/2006

L’alcalde de Reus, Lluís M. Pérez, ha lliurat una placa commemorativa a Joaquim Ferré Batista, fill del famós «urbà de la barba», un agent que es va popularitzar a Reus a mitjans del segle passat, especialment entre la canalla, com a representació de l’autoritat. Aquest ha estat un reconeixement, doncs, cap a aquella figura, que simbolitza l’esperit de servei a la ciutadania del cos de la Guàrdia Urbana de Reus que ja ha fet 150 anys.

Joaquim Ferré Batista, que ha rebut la placa, no ha donat continuïtat a la tradició paterna, sinó que ha desenvolupat la seva carrera a l’estranger, primer embarcat com a enginyer de màquines a França durant set anys i després a Nova York, en el negoci de la fotografia. Amb tot, cada dos anys viatja a Reus, on té les seves arrels.
L’urbà de la barba
Josep M. Ferré Montaña, l’urbà de la barba, va entrar a formar part de la Guàrdia Urbana de Reus l’any 1921. El descriuen com un home corpulent, amb una barba molt poblada i com una persona d’acurada educació i de tracte molt correcte. La seva seriositat i la seva figura projectaven una imatge d’autoritat personificada i la seva presència imposava, inevitablment, respecte. Aquest fet va crear al seu voltant una mena de llegenda de manera que es va començar a sentir la frase «ho diré a l’urbano de la barba», que va ser molt efectiva perquè més d’un nen no fes alguna entremeliadura. Malgrat la llegenda que l’acompanyava, l’urbà de la barba sempre tenia algun caramel a la butxaca per oferir als nens amb simpatia. Aquestes característiques van fer que es guanyés el respecte de la ciutadania. Josep M. Ferré Montaña va morir als 79 anys, després de trenta anys de servei a Reus.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.