Notes de premsa

Actes a l'Arxiu de Reus amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 1/06/2016

L'Arxiu de Reus organitza diferents actes per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que s'escau el 9 de juny. Aquests actes s'iniciaran el 7 de juny amb una conferència a càrrec d'Arxivers sense Fronteres i culminaran el dia 10 amb una visita guiada a les instal·lacions de l'Arxiu de Reus, per a la qual cal reserva prèvia.

La programació d'activitats començarà dimarts dia 7 a les 19:00 h amb la conferència "Arxius i drets Humans: 10 anys de suport d'AsF a l'Arxiu Nacional Saharaui", a càrrec de Jordi Amigó, responsable del projecte de suport a l'Arxiu Nacional Saharaui d'Arxivers Sense Fronteres.

Arxivers sense Fronteres
Els arxius conserven la documentació de la memòria col·lectiva, son garantia dels drets de les persones i patrimoni de tots.

És conegut i reconegut que les societats avançades tenen en el seu sistema d’arxius un dels principals elements de garantia democràtica; en aquest sentit, l’eficàcia i el bon funcionament dels arxius, en la mesura que poden aportar documents originals, autèntics i fiables per a l’exercici dels drets dels ciutadans permet assolir els valors de veritat i justícia, aspectes especialment interessants en un context de lluita contra la impunitat i l’amnèsia col·lectiva.

Encara que tradicionalment s’acostuma a associar els arxius a conceptes de gestió administrativa, patrimoni i coneixement, es inqüestionable que estan estretament vinculats als ideals de veritat i justícia, que donen contingut al concepte de memòria històrica, entès com la recuperació dels fets del passat, en base a estudis científics i amb voluntat exemplaritzant.

Arxivers sense Fronteres treballa en projectes de cooperació i solidaritat en l’àmbit dels arxius i el patrimoni documental, com a elements cabdals de la identitat de les persones i els pobles, i de màxima utilitat per a la defensa dels drets humans.
El projecte amb l’Arxiu de la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica) va iniciar-se ara fa 10 anys des d’AsF, amb una cooperant de la província de Tarragona, que a finals de 2006 va anar a fer la primera prospecció als campaments.

Dijous, dia 9 de juny a partir de les 10:00 h es portarà a terme una visita escolar i taller infantil amb el títol "L'Arxiu de la teva ciutat: vine i descobreix-lo". A les 19,30 h es farà la projecció del documental "Por al Cel", dirigit per la periodista Marta Trills i l'historiador Axel Baiget. Aquest acte servirà per inaugurar l'exposició "Reus sota les bombes".

Exposició "Reus sota les bombes"
En motiu dels 80 anys d'inici de la guerra civil, l'Arxiu de Reus inicia un seguit d'actes, entre els quals destaca l'exposició "Reus sota les bombres" que romandrà oberta fins al mes de setembre. També destaquem la projecció del documental "Por al Cel, la vida a la Selva durant els bombardejos feixistes al Camp de Tarragona", un film, realitzat per professionals de casa nostra i que explica com es van viure els bombardejos en una vila del Camp de Tarragona. El documental serà presentat pel director de la pel·lícula.

Finalment, divendres 10 de juny a les 17:30 h es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions de l'Arxiu de Reus, per a la qual cal fer reserva prèvia al telèfon 977 010 054.

Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.