Notes de premsa

Campanya per implicar la ciutadania en el control de la població de coloms

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 16/05/2018
Foto de la roda de premsa
Cartell de la campanya
Cartell de la campanya

L’Ajuntament de Reus ha posat en marxa una campanya de sensibilització per implicar el conjunt de la ciutadania en el control de la població de coloms. El consistori destina més de 100.000 euros l’any a mesures de control i prevenció, però es necessita la col·laboració de tota la ciutat perquè les accions siguin efectives. La campanya se suma als múltiples esforços que ja hi destina el Govern de Reus, amb accions des dels àmbits del medi ambient i la salut pública, l’urbanisme, la via pública, la sensibilització i la sanció.

Sota el lema “Ajuda’ns a controlar la població de coloms”, la campanya envia dos missatges a la ciutadania: “Evita alimentar-los!” i “Conserva l’espai net”. S’han editat 5.000 unitats d’adhesius que es distribuiran en bars i cafeteries amb terrassa (especialment de la zona centre de la ciutat) perquè les enganxin a les taules, i 5.000 unitats d’un flyer perquè el reparteixin entre els seus clients. La campanya es complementa amb l’edició de cartells i la producció d’un anunci per ser emès per televisió i les xarxes socials.

Les raons per al control de la població de coloms són múltiples: transmissió de malalties, sorolls, brutícia, desplaçament d’altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament dels immobles, contaminació de fonts públiques, perills per al trànsit, embussament de canaleres i evacuacions d’aigua o malmesa de l’arbrat, entre altres.

“Reus saludable. Ciutadà responsable”
“Ajuda’ns a controlar la població de coloms” és la primera acció de la campanya “Reus saludable. Ciutadà responsable”, que donarà cobertura a totes les accions de comunicació de la regidoria de Medi Ambient. La imatge i el lema han estat dissenyats a partir d’un concurs entre els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Reus, fruit d’un conveni de col·laboració amb la regidoria.

Accions de control de la població de coloms
L’Ajuntament destina recursos de diferents àmbits al control de la població de coloms:

Servei de control i prevenció de la població d’aus salvatges urbanes
La regidoria de Medi Ambient gestiona el servei, amb un pressupost anual de 91.000 euros. Les principals línies d’acció són la identificació i quantificació de la problemàtica de les aus; el control, captura i eliminació; limitació dels llocs de repòs i nidificació; i actuacions adreçades als alimentadors i a les fonts d’alimentació.

L’any 2017, el servei va capturar 5.854 coloms, dels quals 3.824, mitjançant gàbies trampa, i 2.030 amb xarxades a peu de carrer. També es van retirar una vintena de nius en arbres en zones d’especial concentració; i s’han portat a terme accions puntuals amb sistemes sonors antiestornells i treballs de foragitament amb falconeria. Com a novetat, es va iniciar una prova pilot amb un dispensador d’alimentació amb pinso anticonceptiu.

Sancions a alimentadors
El Govern de Reus està decidit a aplicar la normativa i continuarà sancionant els alimentadors. Aquesta pràctica està prohibida amb l’ordenança de Tinença d’animals: “Queda prohibit alimentar qualsevol tipus d’animal a la via pública”. Pot suposar sancions de fins a 600 euros. Durant el 2017, es van imposar quatre sancions per un import d’entre 300 i 400 euros; i durant el 2018, se n’ha imposat una.

Requeriments a propietaris d’immobles
L’any 2017, la regidoria d’Urbanisme va elaborar una relació d’immobles als quals calia actuar arran de problemes ocasionats per la presència de coloms. El mes de juliol va enviar una carta als propietaris d’una seixantena d’immobles al que es va considerar que s’havia de fer un seguiment més exhaustiu. El 75% han respost positivament al requeriment i han executat accions de control com instal·lació de xarxes, tapiament d’accesos o enderrocs.

Consells als propietaris d’immobles
La regidoria de Medi Ambient té editat un fulletó informatiu amb consells i recomanacions per als propietaris d’immobles sobre com sanejar edificis afectats per la presència de coloms, i recomanacions de com protegir-los amb elements com xarxes o punxes.

Tancament de fonts
La regidoria de Via Pública, a través de la Brigada Municipal, està arranjant actualment diverses fonts ornamentals de la ciutat per evitar la presència d’aus i millorar-ne la salubritat. L’actuació consisiteix en posar impediments a les fonts per tal que els ocells no hi puguin beure, amb el doble objectiu de millorar les condicions higièniques dels sortidors i de minimitzar la presència d’aus. Les actuacions acabaran el mes de juny.

Recordatori de les obligacions de les terrasses
El 2017, la regidoria de Medi Ambient va enviar una seixantena de cartes als restauradors de la ciutat amb terrassa per recordar-los les seves obligacions i deures, de contribuir a controlar la població de coloms. En la carta se citen les ordenances sobre l’ús de les vies i els espais públics, sobre tinença d’animals, i de neteja. I es recorda la responsabilitat dels propietaris de mantenir els espais en condicions de neteja, salubritat, seguretat i estètica; la prohibició d’alimentar animals a la via pública.

Foto de la roda de premsa
Cartell de la campanya
Cartell de la campanya
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.