Notes de premsa

"Ciutats Defensores dels Drets Humans" presenta l'experiència de dues activistes a estudiants de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 8/04/2024
Cartell

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi amb la participació de trenta ajuntaments i vuit entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global, torna a Reus els dies 10 i 12 d'abril amb la gira de primavera de la 14a edició. L’objectiu és visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana. El fil conductor del projecte és l’estada a Catalunya d’un grup de defensors i defensores dels drets humans d’arreu del món. En el marc de la visita, participen en diversos actes (conferències, reunions institucionals, activitats en centres educatius, trobades amb mitjans de comunicació, etc.), on poden exposar les seves reivindicacions i compartir la tasca que desenvolupen en els seus territoris. Això ofereix suport i visibilitat internacionals als i les activistes. Des de l'any 2018, Reus hi participa a través de l'àmbit de Solidaritat i Cooperació de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus. En aquesta ocasió els centres educatius participants a Reus són el Col·legi Sant Josep i l’Institut Gaudí.

El programa previst és el següent:

  • "El testimoni d'una defensora històrica dels drets dels pobles indígenes i ambientals a Mèxic": el dimecres 10 d'abril, des de les 10.30 h fins a les 11.30 h, la defensora dels drets dels pobles indígenes i ambientals a Mèxic Sara López explicarà la seva experiència com a activista a un centenar d’alumnes de tercer d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) del Col·legi Sant Josep.

  • "La defensa del dret a l'educació i el dret a la pau a través del hip-hop": el divendres 12 d’abril, des de les 10.50 h fins a les 11. 50 h, un centenar d’alumnes de primer de grau mitjà d'atenció a les persones en situació de dependència, de segon de grau superior d'integració i dels cicles formatius de grau bàsic de formació professional de l’Institut Gaudí assistiran a la xerrada de la defensora del dret a l'educació i el dret a la pau a través del hip-hop Catalina Salazar.

Sara López
L’activisme de Sara López en defensa del territori, la terra, l’aigua, la vida i les comunitats indígenes es remunta a la seva adolescència, quan participava en els tallers de formació que impartien els jesuïtes. Formada en la teoria de l’alliberament, l’activista ha dedicat tota la seva vida a defensar-se contra les injustícies a les quals es veuen sotmeses, any rere any, les poblacions originàries a Mèxic. Des de meitat dels anys noranta forma part del Consell Regional Indígena i Popular de Xpujil i del Consell Nacional Indígena (CNI).

En la seva trajectòria com a activista i defensora dels drets humans, destaca el seu treball a Nicaragua, en la formació de comunitats amb els recol·lectors i recol·lectores de cafè, el seu acompanyament a comunitats indígenes desplaçades i la seva lluita en la Xarxa Nacional de Resistència Civil contra les Altes Tarifes Elèctriques, per la qual va ser detinguda i empresonada en 2009. Llavors, Sara López va passar onze mesos a la presó i va ser alliberada gràcies a la pressió popular exigint el seu alliberament i a una vaga de fam que va protagonitzar durant quinze dies.

En l’actualitat, lluita contra la construcció del mal anomenat Tren Maia, un megaprojecte faraònic que s’ha convertit en l’emblema del govern de López Obrador i que està tenint un fort impacte en la regió i en les comunitats que l’habiten.

Catalina Salazar
Catalina Salazar (Talca, 1987) va estudiar Ciència Política i durant els estudis universitaris va començar a treballar amb temes relacionats amb el jovent. Després de llicenciar-se, va decidir conjuminar dues de les seves passions: la música —especialment, el hip-hop— i les ciències socials. En Social Hip-hop, una organització sense ànim de lucre que fa servir la música per a treballar amb els i les joves i persones que es troben en les presons amb l’objectiu de potenciar les habilitats comunicatives, socials i personals, va trobar la seva primera feina i una manera de viure i d’estar en el món. Entre 2015 i 2020, va ser coordinadora d’assumptes internacionals per a la plataforma i també va ser Coordinadora Regional a les Amèriques de la United Network of Young Peacebuilders (UNOY Peacebuilders, per les seves sigles en anglès).

Després de Social Hip-hop, ha treballat en el projecte Multiplica pel Clima, que té com a focus la lluita contra el canvi climàtic i per la justícia climàtica en els territoris.

En l’actualitat, col·labora en l’espai Ruralitats Crítiques, on documenta la precarització i la desprotecció en l’àmbit rural xilè. Combina aquest treball amb l’elaboració de consultories relacionades amb la joventut i els drets humans al mateix temps que cursa un magisteri d’estudis culturals i organitza un festival de dones i literatura.

Cartell

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.