Notes de premsa

El Nou Hospital estalviarà un 35% d’energia amb els sistemes de funcionament sostenible del centre

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 30/08/2010

spatx d’arquitectes Pich-Aguilera ha realitzat un estudi quantitatiu que preveu reduccions significatives en el consum energètic del Nou Hospital Universitari Sant Joan de Reus gràcies a les tècniques de construcció utilitzades i als sistemes de funcionament sostenible amb els que s’ha equipat el nou centre hospitalari, que entrarà en funcionament a mitjans de setembre.

En climatització, es preveu una disminució de les emissions de combustió anuals en 2.400 tones de CO2 i una reducció de 200.000 kWh l’any en el consum de ventilació, el que suposa un estalvi global de 175.000 euros l’any, gràcies al confort energèticament eficient.

Pel que fa al consum d’aigua, s’estima un estalvi de 20.000 m3 anuals, a més d’un estalvi energètic per a escalfar-la de 40.000 m3 de gas natural i 2.480 tones de CO2.

En il·luminació, es calcula un estalvi de 400.000 kWh l’any.

S’estima que el total d’estalvi en consum energètic anual del Nou Hospital serà d’un 35% respecte al d’un hospital estàndard.

En darrer lloc, gràcies a l’estalvi d’energia en la construcció mitjançant sistemes, procediments i materials s’estima l’obtenció, a més, d’un estalvi addicional equivalent al 15% del cost dels consums.

El centre hospitalari ha estat construït per UTE Dragados-Abantia i projectat conjuntament amb els despatxos d’arquitectura Pich Aguilera i Corea-Moran Arquitectura, especialitzats en relacionar el procés de construcció amb les sensibilitats ambientals de la societat, tot ajustant els models de producció dels edificis a les noves demandes contemporànies.

Pel projecte del Nou Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Pich Aguilera ha aplicat estratègies basades en tres conceptes generals, indústria, atmosfera i territori; amb l’objectiu de reduir les emissions i el consum energètic tot integrant l’arquitectura amb altres disciplines tradicionalment vinculades a l’enginyeria.

Concepte indústria
Dins l’àmbit industrial, s’ha apostat per l’optimització dels processos de construcció utilitzant sistemes ecoeficients i de muntatge en sec de components prefabricats com és el cas de les façanes ventilades de sistemes multicapa, els panells industrialitzats de formigó que conformen parets de façana, o els mòduls prefabricats que contenen els lavabos de les habitacions d’hospitalització. D’aquesta manera, s’ha aconseguit reduir la quantitat de material utilitzat, estalviar en el consum energètic, disminuir el risc d’accidents en obra i escurçar els terminis d’execució. A més, els elements industrialitzats emprats presenten un millor comportament tèrmic que no pas els sistemes convencionals.

En aquesta mateixa línia, s’ha instal·lat un sostre radiant de fred i calor a l’àrea d’hospitalització que minimitza els conductes d’aire i, per tant, de gèrmens. També consumeix menys que la climatització convencional per aire.

Igualment s’ha prioritzat la instal·lació de bombes de calor en comptes de calderes de calefacció, atesa l’elevada producció de fred que requereix un centre hospitalari.

L’energia solar també està integrada en el disseny de l’edifici. En aquest cas s’han instal·lat sistemes de plaques fotovoltaiques a la façana principal que, a més, fan ombra a l’interior del recinte i que conjuntament amb un sistema d’obertures automatitzades de ventilació eviten el sobrescalfament de l’interior, amb el conseqüent estalvi energètic.

D’altra banda, s’ha equipat el centre amb un sistema de gestió tècnica. Aquest dotarà l’hospital d’un control automatitzat de les instal·lacions mitjançant el monitoratge i la gestió integrada de diferents subsistemes i serveis tècnics com són la climatització i ventilació, la producció d’aigua freda i calenta, la fontaneria, la il·luminació d’àrees comunes, entre d’altres.

Els objectius són optimitzar el funcionament de les instal·lacions, els consums d’energia i els costos de conducció i manteniment.

Concepte atmosfera
El concepte d’atmosfera pretén concebre un hospital com a un conjunt de climes específics, tant interiors com exteriors al recinte, que interactuen entre ells. Aquesta estratègia s’ha aplicat a 3 espais: l’eix de circulació principal, la zona de públic de consultes externes i les mateixes consultes.

L’eix de circulació principal, popularment anomenat “la rambla”, té una longitud de 250 metres i recorre longitudinalment tot l’edifici, cosa que el converteix en l’eix vertebrador de tots els accessos del centre hospitalari. Per cobrir aquest espai s’ha dissenyat una façana inclinada que minimitza l’impacte de la radiació solar sobre la mateixa façana, disminuint considerablement la càrrega tèrmica.

A més, per minimitzar el consum energètic d’aquesta zona, s’ha instal·lat un sistema progressiu de control de clima interior. Depenent de la temperatura que hi hagi a l’interior, es poden accionar unes obertures inferiors i superiors que afavoreixen el pas de la corrent i, per tant, la ventilació natural de l’espai.

Aquest equipament compta, a més, amb un sistema de ventiladors que ajuden al pas del corrent quan aquest no és suficient i amb una preinstal·lació per a una climatització de reforç per regular els pics tèrmics en cas que es cregui convenient.

Segons previsions, utilitzant el control de clima interior a la rambla la temperatura superarà els límits de confort només durant unes 61 vegades l’any. S’ha comprovat també que aquest és un espai de pas què tindrà sempre un confort tèrmic superior a l’exterior, es minimitza la necessitat de climatització d’aquest espai. Es tracta d’un estalvi important perquè s’ha estimat que el consum energètic per a la climatització total d’aquest espai seria de 900.000 kWh anuals, que correspondrien a l’emissió de 417,5 tones de CO2.

A la cota 0 de l’edifici i com una prolongació del mateix territori natural es disposen l’àrea de consultes i el programa dotacional públic de l’edifici. L’àrea de consultes és concebuda com a gradient tèrmic i també espaial generant la percepció i el funcionament real d’un exterior dintre d’un interior. Pel que fa al programa dotacional públic es disposa en interacció directa amb la zona enjardinada continguda i envoltada en una traça orgànica natural. Així el bar, el menjador, la sala d’actes, la capella, la sala polivalent,... queden relacionades amb l’entorn formant part del paisatge.

Concepte territori
Aprofitant els avenços tecnològics i químics que permeten reproduir selectivament les propietats d’un substrat natural, el grup d’arquitectes ha apostat per concebre el territori del Nou Hospital com a una construcció on la naturalesa té un paper fonamental. Per això s’han projectat, a una alçada de 8 metres respecte al nivell del carrer i entre bloc i bloc d’hospitalització, uns jardins als quals s’hi pot accedir des de qualsevol passadís de les plantes d’hospitalització amb la finalitat que els pacients i els seus familiars es relacionin en un àmbit natural, més humà i beneficiós per a la convalescència.

Aquests jardins no només actuen com a element paisatgístic, ja que l’aigua de pluja s’emmagatzema i s’utilitzarà pel sistema de regatge que mantindrà la vegetació i el substrat d’aquests jardins en òptimes condicions.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.