Notes de premsa

El Programa de Gestió Alimentària, exemple de bona pràctica en una jornada estatal sobre reduir el malbaratament alimentari

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 14/03/2024
Jornada

El Programa de Gestió Alimentària de Reus, que recupera el 98% dels aliments que recull, ha estat un dels exemples de bones pràctiques municipals que s'han explicat aquest matí a l’Espacio Ecooo de Madrid durant la jornada sobre malbaratament alimentari "Agendas locales sin desperdicio para transformar nuestro mundo". Es tracta d'una jornada d'intercanvi municipal sobre bones pràctiques per a la reducció del malbaratament alimentari, organitzada per l’Ajuntament de Madrid i Enraíza Derechos, una organització no governamental (ONG) que, des de 1985, treballa per un món sense fam i sense pobresa, sostenible i en igualtat, en el qual totes les persones puguin gaudir dels seus drets. L’any 2015 aquesta ONG va posar en marxa la iniciativa Yonodesperdicio per tal de promoure una alimentació justa i sostenible i conscienciar sobre l'impacte que suposa llençar menjar a les escombraries i la necessitat de reduir el desaprofitament alimentari.

Municipis d'arreu de l'estat que estan desenvolupant accions per a la reducció del desaprofitament d'aliments han participat en aquesta jornada que té com a finalitat visibilitzar les bones pràctiques, compromisos i reptes per als pròxims anys en aquest àmbit. Així com animar a altres municipis i entitats a posar en marxa noves iniciatives que permetin apostar per l'economia circular i la sostenibilitat alimentària i avançar cap a la meta 12.3 de l'Agenda 2030. Una meta que té com a objectiu reduir a la meitat el desaprofitament d'aliments per càpita mundial en la venda al detall i en l’àmbit dels consumidors i reduir les pèrdues d'aliments en les cadenes de producció i subministrament, incloses les pèrdues posteriors a la collita.

Programa de gestió alimentària de Reus
L'actual Programa de Gestió Alimentària de Reus, liderat per l'Àrea de Serveis a les Persone i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus, parteix del Programa per a la recuperació d'aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics a Reus, creat l'any 2012 en un context de crisi econòmica.

Després d'anys de funcionament, aquest projecte s'ha consolidat i ha fet de Reus una ciutat capdavantera en l'àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en els àmbits social i ambiental.

L'existència d'aquesta iniciativa va facilitar una resposta ràpida a la situació d'emergència alimentària generada amb la pandèmia, en què el nombre de famílies que necessitava suport alimentari va arribar a créixer més d'un 60% en dos mesos. Des de gener de 2022, el programa de gestió alimentària de Reus forma part del projecte del Centre Social El Roser, des d'on es coordina i lidera. A més, el menjador social i el rebost social ubicats en aquest equipament municipal reben aliments, frescos i cuinats, a través d'aquest programa.

L'objectiu del Programa de Gestió Alimentària de Reus és recuperar els aliments frescos que, tot i que són aptes per al consum humà, quedarien fora del circuit comercial i acabarien com a residus. Uns aliments frescos que passen per un procés de triatge en un centre especial de treball i són repartits, junt amb altres productes alimentaris, per les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d'Aliments i el Menjador Social entre les famílies en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa a les dades més recents, durant l'any 2023, la Xarxa de Distribució d'Aliments, que forma part del Programa de Gestió Alimentària de Reus, va atendre 5.614 persones i el menjador social, 528, derivades a aquests dos serveis per professionals de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus. Pel que fa als aliments, des de l’inici del programa fins a desembre de 2023, s’han recollit 2.582 tones d'aliments frescos i cuinats amb una recuperació del 98%. Aquestes dades suposen una mitjana mensual de 18.467 kg d'aliments recuperats.

Respecte a la tipologia dels aliments recuperats, la verdura, seguida de la fruita, representen les quantitats més grans.

Jornada

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.