Notes de premsa

L’Ajuntament reforça el control de la població de coloms amb dispensadors de pinso anticonceptiu

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 15/04/2019
Foto de la roda de premsa

L’Ajuntament de Reus ha instal·lat dispensadors automàtics de pinso anticonceptiu per a coloms en diferents punts de la ciutat, com a sistema nou i complementari al Servei de control i prevenció de la població d’aus salvatges urbanes. L’esterilització dels coloms amb nicarbacina s’implanta a Reus com a mesura de reforç de la resta d’accions que es porten a terme des dels àmbits del medi ambient, la salut pública, l’urbanisme, la via pública, la sensibilització i la sanció.

Els nous aparells dispensadors de pinso anticonceptiu s’han instal·lat en sis punts de la ciutat, d’acord a l’estudi previ que s’ha realitzat per identificar les zones de la ciutat amb una densitat de població de coloms més gran. Es calcula que cada dispensador pot donar servei a una colònia de 100 coloms.

Tot i que la nicarbacina no té efectes en la salut humana, l’Ajuntament ha volgut evitar riscos, i els dispensadors s’han col·locat en zones segures, fora de l’abast de les persones. En concret, s’han instal·lat a l’Ajuntament de Reus (plaça del Mercadal,1), l’antic Hospital Sant Joan (carrer de Sant Joan, 27); l’Estació Enològica (passeig de Sunyer, 4-6); La Palma (carrer Ample); la seu d’Aigües de Reus (plaça de les Aigües, 1); i en un edifici de propietat municipal (carrer de Balmes, 30).

El colom és una espècie que compensa l’alta taxa de mortalitat juvenil amb una taxa reproductiva encara més gran. Reduint la fertilitat mitjançant l’esterilització s’aconsegueix disminuir considerablement l’aportació de nous individus, i l’alta mortalitat pròpia de l’espècie fa que en disminueixi la població.

Durant les primeres setmanes de funcionament, els aparells dispensaran aliment no tractat, per tal d’acostumar els coloms d’anar a menjar als dispensadors. Posteriorment, el tractament es farà i es repetirà durant un període de 4 a 5 anys, entre els mesos de març i novembre. El contracte del servei de dos anys s’ha adjudicat a l’empresa Lokimica per un import anual de 34.485 euros.

L’efectivitat del tractament augmenta quan l’animal s’alimenta únicament del pinso anticonceptiu. Per aquest motiu, l’Ajuntament recorda a la ciutadania la necessitat d’implicació de tothom en el control de la població de coloms; i la prohibició d’alimentar-los.

En aquest sentit, el control de la població de coloms amb pinso anticonceptiu s’implanta a Reus com a complement del Servei de control i prevenció de la població d’aus salvatges urbanes que l’Ajuntament ja té en marxa. Les principals mesures que es porten a terme són les següents:

  • Modificació de l’hàbitat (reduir els recursos alimentaris, campanyes de sensibilització la disponibilitat d’aigua, i els llocs de descans i de nidificació).
  • Augment de les captures.
  • Reducció de la fertilitat (amb l’eliminació de nius o ous, i l’esterilització).

La sobrepoblació de coloms pot arribar a causar un problema de salut pública, ja que algunes aus poden patir malalties o ser portadores d’agents patògens que es transmeten als humans. Així mateix, els coloms degraden el patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació. També provoquen problemes als edificis i als habitatges particulars, als llocs d’emmagatzemament de gra i als jardins..

Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.