Notes de premsa

L’Arxiu de Reus exposa un Bou de foc localitzat a l’antic taller de la Pirotècnia Espinós

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 16/03/2011

iu de Reus organitza aquest dijous 17 de març a les 19:30h una nova sessió del cicle «El Document del mes», durant la qual es presentarà la recuperació de materials i la recollida d’informació que l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus porta a terme sobre la Pirotècnia Espinós. Fins el 30 d’abril, el vestíbul de l’Arxiu exposarà un Bou de foc, localitzat a l’antic taller de l’empresa.

L’acte, que anirà a càrrec de Salvador Palomar, vol aprofundir en la recuperació de la història de la Pirotècnia Espinós, com una forma d’apropar-se a la importància de la festa en la vida d’una comunitat, més enllà de la descripció etnogràfica dels costums.

La festa genera una considerable activitat econòmica. Tant pel que fa als serveis que necessita i potencia –transports, allotjament, menjar i beure– com per la feina dels tallers industrials i artesans dedicats a l’elaboració de productes que s’empren en el curs de les diverses celebracions –indumentàries, guarniments o pirotècnia, per exemple.

Ca l’Espinós ha estat una indústria local amb una producció dedicada a la festa. En primer lloc, pel que fou la seva activitat principal: l’elaboració de material pirotècnic. Ha estat, sens dubte, l'empresa pirotècnica de més renom i amb projecció internacional de la ciutat. Fou fundada el 1868 per Jaume Espinòs Sangenís. Durant molt anys, fou l'encarregada de preparar les tronades de la Festa Major i altres solemnitats. També eren al seu càrrec els aplics pirotècnics que es col·locaven al capdamunt dels quatre fanals de la plaça del Mercadal i cremaven després de la tronada de Completes, el 28 de juny. O les carretilles que cremava el ball de diables. Proveidor habitual de moltes festes majors dels pobles de les nostres comarques, participà en esdeveniments arreu de l'estat i en altres països d'Europa i els Estats Units.

En segon lloc perquè, a mitjan segle XX tenia un extens catàleg de productes de fabricació pròpia, per a les festes: globus de paper, fanals, guarniments, banderes, carotes, barrets de paper i també pirotècnia d’ús infantil.

Des de fa alguns mesos des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus estem treballant en la recuperació de materials i la recollida d’informació sobre aquesta empresa. Com a resultat d’aquesta tasca es va localitzar –entre altres materials per a la preparació de castells de focs– un Bou de foc, a l’antic taller de l’empresa a la carretera de Castellvell i s’ha aplegat un petit fons documental, incorporat a l’Arxiu Municipal.

El dijous 17 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu de Reus (C/ de St Antoni M. Claret, 3) hi haurà la presentació d’aquest treball, a càrrec de Salvador Palomar, i una mostra del fons documental, dins el cicle «El document del mes». També restarà exposat el Bou de foc, fins al 30 d’abril, al vestíbul de l’Arxiu.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.