Notes de premsa

Projecte de dinamització comercial del Barri del Carme

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 14/11/2019
Presentació als comerciants

L’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell, de la regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, ha realitzat un projecte de dinamització comercial del Barri del Carme, que s’ha presentat aquest dijous a la tarda a tots els que hi han participat en una trobada que ha comptat amb l’assistència del regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, i la directora de Mas Carandell, Montserrat Pagès.

Aquest projecte l’han realitzat dos equips de dues persones cadascun, contractades en Plans d’experienciació professional, en una acció subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social, en el marc del Programa de Suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social, Treball als barris.

El projecte que es planteja des de l’IMFE Mas Carandell és promoure la dinamització del petit comerç del barri del Carme, a partir d’elaborar, en primer lloc, un mapa comercial de la zona, creant un cens dels comerços oberts i tancats; intentar cohesionar el col·lectiu de comerciants i incentivar-ne l’associacionisme; detectar les necessitats i mancances del teixit comercial del barri, promocionant una oferta comercial de qualitat, i proporcionar eines i suport tècnic als comerços per millorar el servei que ofereixen i recuperar la demanda comercial i la capacitat d’atracció de la zona.

Des del projecte de dinamització comercial també es vol reforçar la identitat del barri entre comerços, entitats i veïnat, així com consolidar una activitat de promoció i animació continuada. Finalment, es busca potenciar la intermediació laboral amb el contacte entre les persones i empreses del barri, un objectiu amb el qual es pot comptar amb els diferents recursos que ofereix Mas Carandell (acompanyament a la recerca de feina, formació professional, borsa de treball i intermediació laboral... ).

Accions a desenvolupar

De l’estudi se’n desprenen tot un seguit d’accions que es poden fer per donar un nou impuls a l’activitat econòmica del barri, des d’iniciatives destinades directament a fraccionar o millorar les taxes, la neteja dels carrers,, manteniment de locals tancats, més policia de proximitat o campanyes de dinamització i promoció de la zona.

En general de l’estudi se’n desprèn que es valora positivament la voluntat de dinamitzar el barri, ja que lliga perfectament amb la tradició comercial de la ciutat de Reus. Es considera que hi ha un comerç professional especialitzat i que està motivat tant per canviar si cal, com per millorar.

També es valora positivament que s’han creat aparcaments gratuïts propers al barri i que això pot afavorir al flux de gent. Precisament aquest volum de gent es considera una oportunitat per millorar, així com la possibilitat de reactivar els locals disponibles amb noves propostes que poden ser un nou reclam.

Les accions a desenvolupar es classifiquen en funció de si les pot dur a terme el mateix comerciant, o les associacions o el consistori i busquen totes la millora general del barri per arribar finalment a la millora del comerç de la zona. Més il·luminació, una millora en la neteja (tant de la via pública com dels locals tancats), més seguretat o més dinamització i activitats serien algunes claus cap a un futur millor dels comerços i de la vida al barri.

De l’anàlisi DAFO realitzat es plantegen aquestes accions, que també van en la línia de professionalitzar el comerç i, de forma molt important, potenciar els centres educatius com a espais de gestió de coneixement per impulsar el potencial del barri.

Les primeres propostes concretes:

  1. Decorem el barri

Teixir aliances entre els diferents actors del barri: associació de Veïns l’Harmonia del Carme, centres formatius (IES Salvador Vilaseca, IES Baix Camp, Universitat de Medicina i Escola d’Art i Disseny de Reus), Orfeó reusenc i d’altres;  es proposa decorar les pilones del carrer Sant Llorenç del Barri del Carme, una acció que anirà a càrrec del veïnat i de l’alumnat dels centres, en que cada entitat assumirà la decora d’una o vàries pilones

L’objectiu és dinamitzar l’acció comercial del barri del Carme, augmentant la percepció positiva dels comerciants, establint un vincle de participació amb l’Escola d’Art i Disseny com a centre de referència artístic del barri i de la ciutat, millorant finalment la imatge deteriorada per tal de canviar la percepció dels veïns i vianants.

  1. Presentació projecte Audiovisual i distòpia La Patacada

El proper 12 de desembre es presentarà el projecte final de la Casa d’oficis de Creació i Producció Audiovisual de Mas Carandell, una altra acció del programa Treball als barris. Dos elements composen aquest projecte final: un Audiovisual-documental sobre la vida quotidiana a la plaça de la Patacada, i una recreació futurista i distòpica de la plaça, realitzada per l’equip de Videojocs.

Aquestes creacions pretenen donar valor a la Plaça de la Patacada com element identificador del barri i reclam del mateix.

  1. Sessió eines de TIC de dinamització comercial

Es proposa una sessió formativa sobre eines TIC per al comerç: GEO localitzadors, perfils professionals a les xarxes socials, eines de comerç electrònic.. L’objectiu de la sessió formativa és donar a conèixer algunes de les eines i recursos existents, molts gratuïts i d’accés obert, que poden servir als comerços del barri per ampliar clients i vendes. És promoure l’ús de les eines que utilitzen les grans empreses del sector per posicionar-se.

Presentació als comerciants
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.