Notes de premsa

Redessa posa en marxa el "Reus Living Lab", un laboratori d'innovació que en una primera fase se centrarà en reptes de talent i capacitació

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 18/03/2024
Primera reunió Reus Living Lab

Les instal·lacions de REDESSA Cepid han acollit aquest matí la primera reunió de treball del Reus Living Lab, el laboratori d’innovació impulsat des de REDESSA, a partir del qual es treballaran els reptes pel que fa a la capacitació de talent a la ciutat, de manera col·laborativa, amb eines innovadores i tecnològiques.

El Reus Living Lab vol crear un entorn de prova i experimentació real que fomenti la cocreació i la innovació oberta entre els principals actors de la quàdruple hèlix: administració pública, mon acadèmic, empresa i ciutadania, en l’àmbit del talent i la capacitació.

El projecte està impulsat per REDESSA amb la col·laboració de la Fundació i2Cat, la qual promou i impulsa les dinàmiques d’altres living labs catalans. El Clúster TIC ha format part també d’aquesta primera taula de treball, com a representant de les empreses tecnològiques del territori, que són grans demandants de talent.

El regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, ha explicat que “el primer repte a resoldre com a segona ciutat tecnològica de Catalunya és donar resposta a la necessitat de talent de les empreses del sector. Volem implicar a tots els agents amb veu en temes de capacitació per treballar iniciatives col·laboratives i inclusives que ens permetin assolir una millora real que repercuteixi en el dia a dia dels ciutadans i ciutadanes de Reus”. 

Les sessions es desenvoluparan en un entorn on es promourà l’experimentació, la recerca i la innovació i, al mateix temps la capacitació i impuls del talent local. La metodologia prevista inclou les següents fases:

FASE 1, OBSERVACIÓ: definició del problema o repte, avaluació de la viabilitat i formació de l’equip motor.

FASE 2, EXPLORACIÓ:  planificació de tallers de cocreació, exploració del repte de forma col·lectiva i creació d’una visió de futur compartida.

FASE 3, PLA D’ACCIÓ: disseny de les accions a dur a terme a partir de les propostes de tots els agents participants en el repte.

FASE 4, IMPLEMENTACIÓ: implementació de les accions i establiment dels indicadors per mesurar els resultats aconseguits.

Alguns dels objectius principals plantejats com a punt de partida en aquesta primera reunió són explorar, cocrear, desenvolupar i provar solucions per millorar les habilitats i el talent dels professionals i de la ciutadania; connectar l’ecosistema local involucrat en la capacitació de persones i en l’intercanvi de coneixement; detectar els stakeholders que poden aportar i participar en les solucions, fomentar les vocacions científiques i tecnològiques (STEM), desenvolupar les competències digitals i altres competències rellevants,  acostar la Universitat (alumnes i investigadors) a les empreses, facilitar la transferència de coneixement, impulsar l’emprenedoria,   fomentar el talent local (jove, sènior i femení) i l’atracció de talent especialitzat i treballar per l’adequació de l’oferta formativa a les demandes del mercat laboral.

i2CAT, un partner estratègic

La Fundació i2CAT és un centre de cerca, recerca i innovació que promou el coneixement aplicat per resoldre reptes socials i de negoci, fomentant la cocreació de solucions per transformar la indústria i apoderar la ciutadania. Entre els reptes en els quals treballen hi ha el de dissenyar i construir la societat digital del futur a través del coneixement generat en el desenvolupament de projectes locals i europeus i activitats d’R+D+I en àrees com 5G/6G, IoT, tecnologies immersives i interactives, ciberseguretat, intel·ligència artificial, blockchain, space communications i tecnologies de la societat digital.

Primera reunió Reus Living Lab

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.