Notes de premsa

230 actes preparats per celebrar la Festa Major de Sant Pere

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 3/06/2013

La regidoria de Cultura i Joventut ha presentat el programa d’actes de la Festa Major de Sant Pere 2013, amb un contingut continuista, però pensant en la diversitat de propostes per arribar a tota la població. Després que el mes de febrer passat el Seguici Festiu de Reus va ser un dels grans protagonistes de les festes de Santa Eulàlia de Barcelona, ara li toca el torn als seguicis festius de la ciutat comtal de ser a Reus. A partir d’aquest 3 de juny i fins al dia 15, estaran tots exposats al Palau Bofarull, en una exposició que s’obrirà a les 6 de la tarda.

Els Seguicis Festius de Barcelona ocuparan els nostres carrers el dia 15 de juny. Al matí, a les 11:00h, sortiran en cercavila els Llancers de la Guàrdia Urbana a Cavall de Reus i de Barcelona, l’Àliga de Reus, l’Àliga i els Gegants de la Ciutat, els gegants de Barcelona i els Gegants de Reus. Sortiran des del Palau Bafarull fins al Mercadal, on tindrà lloc els balls dels elements com a benvinguda de la visita de la imatgeria festiva de Barcelona a la nostra festa.

A partir de les 6, des del Palau Bofarull sortida en cercavila dels seguicis festius de Barcelona, amb la participació de la Carassa de Nadal, la Gegantona Laia, el Ball de Nans: Cu-cut de la Plaça Nova, Manolito de Sant Just i el General Lagarto de la Barceloneta, els Gegants de Carnaval o vells de la Casa de la Caritat, el Dofí, el Ball de Cercolets, el Ball de Bastons infantil de l’Esbart Català de Dansaires, el Ball de Bastons de Gràcia, els Gegants de Corpus o nous de la Casa de la Caritat, els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, els Trabucaires d’en Perot Roca Guinarda, l’Àliga de Barcelona, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Gegants petits del Pi, els Gegants grans del Pi, els Gegants de Santa Maria del Mar, els Falcons de Barcelona i el Ball de Diables del Clot. Amb l’acompanyament musical dels Ministrers del Camí Ral, la Cobla Infantil de Flabiols i Violins, els Grallers La Pessigolla, el Grupet, els Tabalers dels Diables del Clot, els Grallers la Canya d’Or, els Ganxets, Grallers del Baix camp, els Grallers de Gràcia i els Grallers dels Falcons

Recorregut: carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols, plaça del Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrer de les Peixateries Velles, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols i plaça del Mercadal.

A continuació, a la plaça del Mercadal, «toc d’inici», amb el següent ordre dels balls: Entrada «El toc d’inici» i la galejada dels Trabucaires d’en Perot Roca Guinarda, els Gegants de Santa Maria del Mar, els Gegants del Pi, els Capgrossos Macers, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, la Víbria, el Bou, els Falcons de Barcelona, la Mulassa, el Lleó, el Drac, l´Àliga de la Ciutat, els Gegants de la Ciutat, el Ball de Diables del Clot. Ballada de tot el seguici amb “el toc final”. Amb l’acompanyament musical dels Ministrers del Camí Ral, dirigit per Jordi Fàbregas.

Els Seguicis Festius de Barcelona
Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos, per presenta els elements del Seguici Popular de Barcelona i els Seguicis Festius de la ciutat:

«El conjunt d’elements històrics de la imatgeria festiva barcelonina que, en un moment o altre, al llarg dels darrers sis segles han participat i participen en les celebracions lúdiques i solemnes de la ciutat, és conegut com el Seguici Popular de Barcelona. El conjunt, amb la seva desfilada cerimoniosa, les seves danses i músiques, es pot contemplar durant les Festes de Santa Eulàlia, a la processó del Corpus i per les Festes de la Mercè, aquesta amb la brillant obertura de la festa i representació de balls en el anomenat Toc d’Inici.

Tota la tradició de la imatgeria festiva popular és representada al seguici barceloní. Els gegants de la Ciutat, els del Pi i els de Santa Maria del Mar, són les figures més històriques del seu gènere a la ciutat. Els capgrossos Macers representen aquest personatges rabassuts i estrafets que, com a lacais dels gegants de la Ciutat, hi posen el contrapunt. El bestiari és present amb els vuit entremesos del Bestiari Històric de Barcelona, com a ara l’Àliga de la Ciutat –protagonista dels moments més solemnes de les festes-, el Lleó, els Cavallets cotoners o el Bou.

La tradició ancestral del foc, present a la major part de les nostres festes, és representada al Seguici Popular de Barcelona amb les figures fogueres del Bestiari Històric de Barcelona: La Tarasca (o Cuca fera), la Mulassa, la Víbria i el Drac. Esplèndides figuracions de l’ambigüitat, la follia, la temptació i la malícia i del maligne que, al costat del Ball de Diables, són la representació creativa de la relació festiva de la ciutat amb el foc.

A més a més al Seguici Popular, per les festes de la Mercè, paulatinament, ha anat incorporant altres elements que tenen la seva funció i ball en la representació del Toc d’Inici: el Ball de Diables, a Reus representat pel Ball de Diables del Clot –el grup degà de la ciutat de l’era actual-, els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que fan l’escorta a l’Àliga de la Ciutat, i els Falcons de Barcelona amb la seva figura el Toc d’Inici.

Les diverses celebracions festives tradicionals a la ciutat de Barcelona incorporen, en diverses versions del Seguici Festiu, altres elements d’imatgeria i balls populars que també participaran a les celebracions de Reus:

Pels vols de Nadal, durant la Fira de Santa Llúcia –alentorn de la Catedral- fa les seves funcions una antiga figura recuperada: la Carassa de Nadal, un cap de moro que, amb tocs de gralla, llança caramels per la boca mentre mou inquietant els ulls. Per la festa d’hivern de la ciutat, Santa Eulàlia, al Seguici Festiu, integra un dels personatges més estimats per la quitxalla barcelonina: la gegantona Laia, figura d’una nena barcelonina del segle IV acompanyada musicalment per una singular cobla infantil de flabiols i violins. Són tradicionals del Carnaval barceloní, sobretot a l’Arribo del Rei Carnestoltes, en Rodanxó i la Rodanxona, els gegants del Carnaval de Barcelona –les figures més antigues conservades del imaginari barceloní-. Per la festivitat del Corpus Christi, a la tradicional processó –celebrada a Barcelona des de 1320-, s’incorporen al Seguici: el Ball de Cercolets de l’Esbart Català de Dansaires, el Ball de Bastons –a Reus representat pel Ball de Bastons de Gràcia-, una figura recent del bestiari molt barcelonina: el Dofí. També hi participen els gegants de Sant Roc de la plaça Nova –figures del 1906 que no viatjaran a Reus ja que el seu policromat original és en procés de restauració- i els tradicionals gegants del Corpus de Barcelona.

Per últim Reus podrà contemplar alguns dels components del futur Ball de Nans, integrat per personatges singulars barcelonins con en Cu-cut de la Plaça Nova, en Manolito de Sant Just i el General Lagarto de la Barceloneta».

Programa
Aquesta Festa Major té també altres novetats, com el concert amb els grups Da Igual i la Maika, que s’afegeixen a la diversitat de propostes musicals que ompliran el Parc de la Festa, ja sigui la nit del concert de Manel (el 15 de juny) o les diferents Nits de Barraques, així com les diferents propostes musicals que s’han programat als teatres Bartrina i Fortuny.

Una altra de les novetats destacades és un concert de gralles que es farà el dia 14 de juny a la nit, a partir de les 10:00h, aprofitant el silenci i la quietud de la ciutat en aquestes hores, recuperant una antiga tradició del segle XV en què es tocava des de dalt del campanar melodies de ministrers que servien per anunciar festes i amenitzar actes.

Una part del protagonisme se l’enduran les entitats que enguany fan anys, que són el Ball de Mossèn Joan de Vic, que en fa 30; el Ball de Cavallets, que celebren 15 anys, i finalment, el Ball de Valencians, que celebren el desè aniversari.

La gran quantitat d’actes que s’han preparat per a aquesta Festa Major compten amb el suport de diferents empreses patrocinadores, sense les quals no s’hauria pogut aconseguir fer una festa tan lluïda. Les empreses que patrocinen el Sant Pere d’enguany són Repsol, Estrella Damm, El Corte Inglés, Viena i Borges. També es compta amb la col·laboració d’altres empreses, com Vermuts Miró i Autolica Mercedes-Benz, entre altres.

En definitiva, 230 actes per a totes les edats, entre els actes tradicionals i els actes més lúdics i festius, que es reparteixen per diferents indrets, places i carrers. La Festa Major es concentra entre el 24 de juny, amb el Pregó de Festa Major, a càrrec de Joan Amigó, i el 29 de juny, dia de Sant Pere, i nucli gran de tots els actes. Els actes previs comencen ja aquest proper cap de setmana, amb la Fira del Vi o el Mercat al Mercadal, com a principals atractius.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.