Notes de premsa

Acaben les obres de la primera fase de remodelació de la plaça de Catalunya

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 21/07/2015
Foto de la visita a les obres de la plaça de Catalunya
Foto de la nova traça de la muralla medieval al Pallol

L’Ajuntament de Reus culmina aquesta setmana els treballs de remodelació parcial de la plaça de Catalunya, així com la senyalització de les restes de la muralla medieval que van quedar al descobert arran de les obres. L’actuació, que és la primera fase del projecte de remodelació integral de la plaça de Catalunya, ha consistit en dotar la zona d’una estètica i caracterítiques tècniques coherents amb les de l’entorn.

’objectiu de l’obra és donar protagonisme als vianants per sobre dels vehicles; amb voreres més amples i a un sol nivell que permetin donar continuïtat al tomb de ravals, i que es pugui passejar sense interrupció entre el raval del Pallol i el raval de Santa Anna.

Així, el projecte de remodelació ha consistit en ampliar la vorera que connecta amb els carrers de Vallroquetes i de les Galanes per facilitar la mobilitat dels vianants. Aquesta actuació ha comportat l’eliminació de la zona de càrrega i descàrrega. A banda de la renovació dels paviments, les obres també han reubicat i renovat els elements del mobiliari urbà —tant els municipals com els privats—, la reforma del sistema de drenatge, el soterrament de línies elèctiques i la renovació o nova plantació d’arbrat públic.

Les obres de reforma de la plaça es van iniciar el desembre de l’any passat, tot i que el gruix del moviment de terres va començar el gener següent. L’actuació ha tingut un cost d’uns 145.000 euros, i l’obra ha anat a càrrec de l’empresa Construcat 6 per encàrrec de l’Ajuntament.

Restes de la muralla medieval
La primera fase de la remodelació de la plaça de Catalunya també ha comportat la protecció i senyalització de les restes de la muralla medieval de la ciutat que van quedar al descobert mentre es realitzaven treballs d’excavació preparatoris de les obres de reforma. Les restes s’han envoltat amb material geotextil i s’han cobert amb material d’obra de protecció. Al nou paviment de la plaça s’hi ha marcat el traçat de la muralla amb el seu ample real per tal de fer visible.

Les restes arqueològiques corresponen a un tram de la muralla construïda durant el segle XIV, que transcorria en el perímetre de l’actual tomb de ravals. Atès el perill de guerra amb Castella, i per ordre del rei Pere III, a les darreres dècades del segle XIV es va aixecar una nova muralla per protegir els habitants i les cases de Reus. El perímetre d’aquest mur defensiu correspon, més o menys, a l’actual tomb de ravals. El seu aspecte era similar al dels recintes emmurallats que encara avui es poden veure a la Selva del Camp i a Montblanc. A causa del creixement de la vila, la muralla reusenca fou inutilitzada i enderrocada quasi totalment, però en queden importants restes arqueològiques al subsòl, com les que es poden veure in situ al centre comercial del Pallol.

Les restes de la muralla (fonamentació i part baixa) continuen per sota de les voreres o de les cases del raval del Pallol, la plaça de Catalunya, el raval de Santa Anna, etc. Els anys 1955 i 1956, arran d’unes obres al subsòl de la plaça, gairebé al davant del carrer de les Galanes, ja es va posar al descobert part de la fonamentació de la muralla del segle XIV i hi van aparèixer nombrosos materials arqueològics (bàsicament ceràmics).

Seixanta anys després, el gener de 2015, els treballs previstos al subsòl de la plaça i de les voreres també han posat al descobert restes de l’antic mur de la vila, així com de l’ampli vall o fossat exterior de la muralla, que –per troballes similars fetes al llarg del segle XX i al començament del xxi– és molt probable que aparegui farcit de fragments de ceràmica de producció reusenca, consistent en vaixella de taula decorada (amb reflex metàl·lic, amb blau o amb policromia) o llisa, a més de vasos i atuells de cuina i de rebost (generalment vernissats), fabricats a Reus als segles XVI i XVII. Cal recordar que el Museu de Reus Salvador Vilaseca, situat molt a prop de l’indret, conserva una extraordinària col·lecció de ceràmica i d’altres objectes procedents de les intervencions anteriors a tot el tomb de ravals.

Fruit de la descoberta de la muralla, el Museu de Reus va obrir al públic entre els mesos de març i maig d’enguany l’exposició «La vida dins la muralla. Una aproximació al Reus medieval», produïda per l’Arxiu Municipal i pel Museu de Reus. , sobre la muralla i el període medieval a la ciutat de Reus.

Foto de la visita a les obres de la plaça de Catalunya
Foto de la nova traça de la muralla medieval al Pallol

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.