Notes de premsa

El Museu presenta sengles exposicions sobre el fons pictòric de la Fundació Reddis i sobre la muralla medieval de la ciutat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 20/03/2015

El Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) inaugura dijous, 26 de març, a les 19:30 h, l'exposició “Col·lecció de pintura de la Biennal Ceferino Olivé”, dedicada al fons pictòric de la Fundació Privada Reddis dipositat al Museu, i el muntatge “La vida dins la muralla. Una aproximació al Reus medieval”, sobre la muralla i el període medieval a la ciutat de Reus. Les dues exposicions es podran visitar fins al 30 de maig.

En el marc de l'activitat de conservació i promoció del patrimoni cultural local, la Fundació Privada Reddis convoca des de 1999, i cada dos anys, el Premi de Pintura Ceferino Olivé, que porta el nom de qui fou destacat aquarel·lista i mestre de pintors reusenc.

Al marge dels artistes de prestigi que hi han participat, una bona mostra de les seva repercussió són les més de set-centes obres que s’hi han presentat al llarg de les vuit edicions convocades als darrers quinze anys. El fons de la Fundació s’ha anat engruixint amb les obres dels guardonats, amb produccions artístiques de Josep Bahima, Jaume Camats, Paquita Ciurana, Dolors Manrubia, Monika Grygier, Glòria Cot, Clara Vidal, Daniel Berlada, Ernest Descals, Marta Argentina, Garcia Suárez, Evelyn Roca Schöpe, Coia Ibañez Ferrater, Anna Valls Boza, Pío Costa Beiró, Òscar Sanchís, Anna M. Valera, Jara Palomino, Anet Duncan Byng, Ángel Vaca de León, M. Dolors Ruiz Albiol, Teresa Jordà, Vitó Fernando, Alday Cruz Joan Longas Albau i Hugo Bustamante Isla, entre d’altres.

La Fundació ha cedit recentment a l'Institut Municipal de Museus, a través d'un conveni, una selecció de dinou obres del seu fons, que s’afegeixen a les deu pintures que ja es van dipositar els anys 2006 i 2008. Amb aquesta nova aportació, la Fundació Privada Reddis enriqueix qualitativament el fons d’art del Museu, tot esdevenint un pilar en la tasca de conservació del patrimoni de la ciutat. Una selecció d'aquestes peces es podrà veure a l'exposició de les obres guanyadores de les diferents convocatòries del Premi Ceferino Olivé, un muntatge que té el suport de la Diputació de Tarragona.

“La vida dins la muralla”
També dijous, 26 de març, a les 19:30 h, s'inaugurarà l'exposició “La vida dins la muralla. Una aproximació al Reus medieval”, produïda per l'Arxiu Municipal i pel Museu de Reus.

La troballa, en els darrers temps, dels fonaments d'un fragment de mur i de diverses torres de la muralla medieval de Reus, bastida al segle XIV, ha posat d'actualitat aquesta vella estructura urbana de la qual, si més no aparentment, no en quedava cap rastre.

La muralla va ser un element clau per a la configuració urbanística de Reus, ja que va permetre la creació del tomb de ravals (la muralla passava rere les cases del raval, d'aquí que només hagi aflorat a llocs com al Pallol o a la plaça de Catalunya) i va influir en la creació dels carrers, tant els de l'interior del raval com dels més propers exteriors, com el carrer del Vent i altres.

Des de l'Arxiu Municipal i des del Museu es va valorar l'interès i la conveniència de fer conèixer què va ser la muralla al seu temps, un gros mur emmerletat i envoltat de torres, que envoltava sobradament la vila medieval. Al mateix temps, s'ha considerat interessant que l'exposició reflecteixi la vida quotidiana dels reusencs dins la muralla i com la seva presència contribuí no només a la seguretat de la població, sinó també a la cohesió veïnal i al reforç del sentiment de pertinença a una comunitat. L'exposició és, doncs, un passeig per la vila i per la vida dels reusencs medievals.

Proposta didàctica
“La vida dins la muralla” és també una proposta didàctica d'aproximació al Reus medieval que té la voluntat d'incorporar-se el proper curs com a programa d'activitats i recursos educatius de l'Ajuntament de Reus (ARE).

L'exposició impulsada per l'Arxiu Municipal, amb la col·laboració de l'Institut Municipal de Museus, consta de vuit plafons –que esdevindran itinerants per centres cívics i educatius– que s'acompanyen, en la seva presentació al museu, d'una mostra d'objectes que il·lustren les funcions de la muralla i volen apropar al públic a la vida dels reusencs a l'època.

Aquesta exposició és el resultat d'un exhaustiu treball de documentació a partir dels fons conservats a l'Arxiu Municipal. De fet, per il·lustrar com era l'antiga muralla reusenca s'ha fet una activitat de recerca i documentació fotogràfica de les estructures conservades en poblacions properes com Alcover, Mont-roig, la Selva o Montblanc.

Per al curs 2015-2016 s'elabora un dossier de materials i una projecció d'imatges per complementar els continguts de la mostra itinerant.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.