Notes de premsa

Els alcaldes de Reus i Salou analitzen les inversions per minimitzar abocaments a la xarxa de barrancs

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 3/08/2009

lcaldes de Reus i Salou, Lluís M. Pérez i Pere Granados, s’han reunit aquest dilluns 3 d’agost per analitzar la preocupació de Salou i altres municipis de la costa pels efectes que les crescudes dels barrancs en època de pluges intenses causen en les seves poblacions. La reunió ha servit per fer un seguiment de les inversions que porta a terme l’Ajuntament de Reus en el marc del Pla Director de Sanejament per minimitzar els abocaments a la xarxa.

La reunió ha tingut lloc a l’Ajuntament de Reus amb la presència d’altres representants dels governs locals de Reus i Salou així com de la societat municipal Aigües de Reus.

L’Ajuntament de Reus ha tingut històricament com una de les seves preocupacions la millora constant dels sistemes de sanejament de la ciutat, invertint-hi de forma contínua, i tradicionalment han superat els estàndars de la majoria de municipis. Reus depura les seves aigües residuals des de fa més de 70 anys, fins i tot, en temps en què això no era una obligació legal, mentre que la majoria de depuradores de Catalunya s’han construït recentment, a instàncies de la Generalitat i a l’empara de la normativa europea.

Reus té en vigor el tercer Pla Director de Sanejament, un document en el qual es té especial cura de tots aquells aspectes relacionats amb la protecció dels abocaments al medi amb criteris molt per sobre dels estàndards legals. D’aquest pla se’n deriven diferents inversions hidràuliques per minimitzar abocaments a la xarxa de barrancs:

Dipòsits Anti-DSU
Minimitzen els abocaments d’aigües pluvials a la xarxa de barrancs. Els dipòsits recullen la primera aigua de pluja (i, per tant, la més bruta) que circula per la xarxa de sanejament per evitar que en cas de forta avinguda, sigui abocada directament als barrancs. Un cop passades les pluges, l’aigua es pot enviar a la depuradora per ser tractada adequadament. Actualment, n’hi ha un en marxa i dos en projecte:

- Al polígon industrial Agro-Reus: En funcionament des de 2007. 4.000 m3 de capacitat.

- Al Camí dels Morts, a la zona del santuari de Misericòrdia: 4.000 m3 de capacitat. El projecte ja està elaborat i les obres començaran a finals d’aquest estiu. La tramitació urbanística per permetre la construcció del dipòsit ha alentit el procés.

- A la capçalera de la depuradora d’aigües: Uns 40.000 m3 de capacitat. Es tracta d’una obra 10 vegades més gran que la resta i per a la qual l’Ajuntament requereix el cofinançament d’altres administracions.

Zona de descàrrega de cisternes a l’entrada de l’EDAR de Reus
Amb aquesta actuació, s’acondiciona la zona de l’entrada de l’estació depuradora per permetre la correcta descàrrega i control dels abocaments que es realitzen al sistema mitjançant camions cisterna. Les obres s’han acabat recentment.

Ampliació de la depuradora
L’Ajuntament de Reus ja ha elaborat el projecte que preveu ampliar la capacitat de tractament de la planta dels actuals 25.000 m3/dia fins als 35.000 m3/dia. Ara s’està pendent del calendari que fixi l’Agència Catalana de l’Aigua per al finançament d’aquesta inversió, ja sigui a càrrec dels Fons de Cohesió de la Unió Europea o fons propis de l’ACA.

Col·lectors
El Pla Director de Sanejament preveu la construcció de diversos col·lectors per tal de millorar la capacitat de drenatge del sistema de Reus ja sigui per conduir les aigües residuals i pluvials pròpies o la de poblacions veïnes, sobretot en episodis de pluja. Entre les actuacions més destacades hi ha:

- Col·lector a l’avinguda de Salou: executat.

- Col·lector en alta de Castellvell del Camp i Almoster: en execució.

- Col·lector a l’avingida Pere el Cerimoniós: a punt d’executar.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.