Notes de premsa

Els cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana incorporen desfibril·ladors mòbils

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 12/05/2015
Foto de la roda de premsa

El cos de la Guàrdia Urbana de Reus disposa de les primeres deu unitats de desfibril·ladors (vuit, instal·lades en cotxes patrulla i dues més a la caserna d’aquest cos) seguint d’aquesta manera la previsió d’implantació dels aparells DEA a la ciutat de Reus, pel que fa a equipaments públics municipals.

La utilització dels desfibril·ladors es porta a terme un cop prop de 150 agents de la Guàrdia Urbana de Reus han fet aquests darrers mesos el corresponent curs de formació general, acreditat pel Consell Català de Ressuscitació i que s’ha desenvolupat a les instal·lacions de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, sota la coordinació de la Unitat de Cures Intensives d’aquest centre sanitari i del Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya- el SEM-.

Distribució en xarxa
Aquest projecte, impulsat des de la Unitat de Salut Pública del consistori reusenc, parteix de la premissa que no és el mateix dotar la ciutat d’una xarxa de desfibril·ladors que distribuir desfibril·ladors per la ciutat en xarxa. La diferència radica en dos conceptes; el primer és l’activació i la coordinació amb el SEM de la manera més fàcil i automàtica si és possible, ja que l’objectiu principal és reduir el temps de resposta envers la mort sobtada. I la segona diferència radica en la localització dels aparells, que ha de permetre que puguin ser de fàcil accés públic.

Tenir xarxa de desfibril·ladors implica el coneixement de reanimació cardiopulmonar bàsica al major nombre de ciutadans. La desfibril·lació aïllada pot recuperar la funció cardíaca, però és igual d’important fer una reanimació inicial correcta i a temps. El pla operatiu de desplegament dels desfibril·ladors té entre altres objectius convertir Reus en “ciutat cardioprotegida”.

Justificació del projecte
La malaltia coronària és la principal causa de mort al món. La mort sobtada és la responsable de més del 60% de les morts per malaltia coronària en adults. El 40% de les víctimes d’una mort sobtada presenten una fibril·lació ventricular (FV) en la primera anàlisi del ritme cardíac.

El tractament òptim de l’aturada cardíaca per FV és la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) immediata, practicada per les persones que presencien l’aturada (compressions toràciques i ventil·lacions de rescat combinades) associada a la desfibril·lació elèctrica.

Moltes víctimes poden sobreviure si s’actua immediatament, mentre encara es manté la FV, però la ressuscitació amb èxit és poc probable un cop el ritme s’ha deteriorat.

En cas d’aturada cardiorespiratòria (ACR) o mort sobtada, el temps de reacció és fonamental. Les opcions de supervivència de la víctima disminueixen un 10% per cada minut que passa sense rebre l’assistència adequada.

Així doncs, en cas de mort sobtada, el procediment de la desfibril·lació precoç és molt important per la recuperació per diferents raons:

El ritme cardíac més freqüent inicial, que requereix tractament immediat, en cas de mort sobtada a fora de l’hospital és la fibril·lació ventricular. L’únic tractament efectiu de la FV és la desfibril·lació. La probabilitat de l’èxit de la desfibril·lació disminueix ràpidament en passar el temps.

Fases d’implantació
Fase prèvia.
El primer pas d’aquesta iniciativa –que donava compliment a una moció aprovada pel Ple Municipal- va consistir en la constitució de la comissió de seguiment: tres representants del SEM i tres representants de l’Ajuntament de Reus (un representant de la unitat de Salut Pública de l’Ajuntament -coordinador de la comissió-, un representant de la Facultat de Medicina, i un representant de l’Hospital Sant Joan de Reus, que exerceix la direcció tècnica del pla.

Primera fase ja realitzada: desfibril·ladors en cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana

  • Adquisició per part de l’ajuntament de 14 aparells DEA; 8 pels cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana i 2 per instal·lació a les seves dependències. Els quatre restants s’ubicaran en altres espais públics municipals que es concretaran properament.
  • Pla de formació adreçat als agents de la Guàrdia Urbana. Realització de cursos acreditats pel Consell Català de Ressuscitació.

Segona fase: 1r semestre 2015

  • Coordinació del projecte amb les entitats públiques i privades que tenen instal·lats DEA a les seves dependències, tot facilitant la connexió dels DEA amb el SEM, i la formació continuada dels possibles intervinents.
  • Coordinació del projecte amb la Fundació Teatre Fortuny.
  • Plans de formació i qualitat de tot el procés. Campanya de divulgació

Tercera fase: instal·lació a la via pública 2015-2016

  • Instal·lació de columnes externes i adequació dels desfibril·ladors existents en llocs públics i privats (2016).
  • Pla de formació a la ciutadania en ressuscitació: escoles, instituts i altres institucions.
Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.