Notes de premsa

Inauguració de l'exposició “Alexandre Frias i Roig, el metge dels infants” al Museu de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 10/03/2017
plafo_dr._frias.jpg

El Museu de Reus (plaça de la Llibertat, 13) ha inaugurat aquest divendres l’exposició “Alexandre Frias i Roig, metge dels infants”, un dels principals actes de la programació de l’Any Frias. La mostra fa un ampli retrat d’Alexandre Frias (Reus, 1878-1963), precursor de la pediatria, responsable de la disminució de la mortalitat infantil a la ciutat, fundador de l’Institut de Puericultura de Reus i un dels homes de ciència més importants que va donar Catalunya al segle XX.

L’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i d’altres entitats i institucions i en el marc dels actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, dedica aquest any una àmplia programació a recordar i difondre la vida i l’obra del doctor Alexandre Frias i Roig.

Tal i com va explicar el doctor Jordi Salas Salvadó durant l’acte inaugural de l’Any Frias el passat dimarts al vespre al Palau Bofarull, l’Any Frias reivindica la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’Estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’Estat.

La seva curiositat i l’esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i de seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Reus amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, un centre que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, és avui la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.

Materials originals
L’exposició que es pot veure al Museu de Reus fins al 22 d'abril ha estat coordinada per Jaume Massó, arqueòleg i tècnic de l’Institut Municipal de Museus de Reus, amb el suport del coordinador general de l’Any Frias, el doctor Eduard Prats, la comissària d’aquesta commemoració, la demògrafa Marga Gonzalvo-Cirac i els doctors Andreu Pujol i Luis Soler.

Entre els continguts més destacables de l’exposició hi ha els diferents cartells, rètols, materials medicosanitaris, publicacions i documents originals procedents de l’antic Institut de Puericultura de Reus, distribuïts per tot el recorregut de l’exposició. També hi ha un espai dedicat als tallers didàctics, a càrrec de Còdol Educació, sobre la tasca del Dr. Frias i de l’Institut, que s’adrecen al públic escolar i també al públic general prèvia reserva a www.codoleducacio.com i al telèfon 977327362. A més, els dissabtes a les 18:00 h també es preveuen visites guiades sense reserva prèvia, a partir del dia 18 de març. L'horari de visita a l'exposició és, de dimarts a dissabte de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 h.

El muntatge presenta sis plafons explicatius i diverses il·lustracions sobre la vida i l’activitat professional i personal de Frias distribuïts pel recorregut de la mostra. Els apartats són els següents:

  1. Gràfic sobre la taxa de mortalitat infantil a Reus en relació al conjunt de l’estat espanyol i mapa sobre l’any de creació i ubicació de les “Gotes de Llet” a l’Estat espanyol entre 1890 i 1934.
  2. Apunts biogràfics d’Isidor Frias (pare) i d’Alexandre Frias.
  3. Vers la creació de l’Institut de Puericultura
  4. Alexandre Frias i Roig: una tasca incessable
  5. Cronologia d’Alexandre Frias i Roig
  6. L’Institut de Puericultura de Reus: un segle d’atenció a la infància

Crida a la ciutadania a explicar les seves vivències
En el marc d’aquesta exposició i com a activitat complementària s’ha programat l’activitat “Evocant l’Institut de Puericultura i el doctor Frias”, una proposta oberta a tota la ciutadania en la qual es convida a tothom a evocar davant una càmera els seus records i experiències vinculats amb l’Institut de Puericultura o fins i tot directament amb el doctor Frias. Les sessions es realitzaran al mateix Museu de la plaça de la Llibertat els divendres 17, 24 i 31 de març i 7 d’abril de 17:00 a 19:00 h i qualsevol persona interessada a aportar les seves vivències pot participar-hi.

plafo_dr._frias.jpg

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.