Notes de premsa

L’estrena d’«Un poema a l’exili. El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra» inaugura el Memorimage

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 6/11/2012
Oriol Garcia, Roser Marquès i Joaquim Sorio

A partir del 7 de novembre i fins dissabte 10, Reus s’omple de nou de cinema amb Memorimage, la 7ena edició d’aquest festival únic, amb projeccions de pel·lícules que tenen el denominador comú d’usar imatges d’arxiu i activitats paral·leles, pensades per a tothom.

A la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimarts 6 de novembre, Joaquim Sorio, regidor de Cultura i Joventut, ha donat la benvinguda al festival. Ha explicat que es projectaran 18 films, i que aquesta és una edició més prima que els altres anys pel que fa a la quantitat de pel·lícules, però no pel que fa a la qualitat d’aquestes. Per la seva banda, Anna Marquès, la directora artística del festival ha anunciat que aquests dies Sophia Loren, Bono (el cantant d’U2), Pau Casals i Chaplin tenen una cita a Reus. I ha destacat que l’ambició del festival és que hi assisteixi un alt nombre d’espectadors, atrets per les diferents històries que es projectaran: ha destacat els films Generació Pegaso, una història d’amistat a través del temps; U2 From the sky down, sobre com el grup es redefineix i aconsegueix tirar endavant; Sophia Loren, l’última diva, una Ventafocs moderna; Poema a l’exili, el film inaugural. El productor d’aquest film, Oriol Garcia Farré, ha dit que van decidir realitzar aquesta pel·lícula en el 50è aniversari de l’estrena d’El Pessebre. Es tracta d’una pel·lícula coproduïda per Catalunya i Puerto Rico, que narra el procés creatiu i de gestació d’aquesta peça musical, que Pau Casals i Joan Alavedra van estrenar a l’exili.

Memorimage 2012, en la seva aposta per la recuperació i conservació del patrimoni audiovisual, ens descobreix l’excel·lent moment de la nostra producció nacional: de 18 pel·lícules, 10 són de producció catalana i la resta, de països com EUA, Israel, Itàlia o Finlàndia.
La programació de Memorimage ha estat elaborada per Anna Marquès, directora artística del festival, i Joan Gonzàlez, realitzador i productor de documentals. José Carlos Suárez, professor de cinema de la Universitat Rovira i Virgili, ha estat l’encarregat de seleccionar les pel·lícules a concursar dins la secció MemoriReus.

AL MEMORIMAGE 2012 s'hi podrà trobar:

  • 18 PEL·LÍCULES carregades d’històries, imatges i testimonis que aporten una perspectiva a la nostra memòria històrica, i que es podran veure al Teatre Bartina.
  • MEMORIREUS, pel·lícules de producció i/o temàtica de la comarca del Camp de Tarragona.
  • MEMORIJOVE, selecció de pel·lícules dirigides al públic adolescent dels instituts de la ciutat de Reus i rodalies, que enguany opten per primer cop al premi del mateix nom. 
  • MEMORIXICS, amb una pel·lícula pensada per anar al cinema en família. Al Teatre Bartrina, dissabte al matí.
  • COM ES VA FER... Conferències que ens acompanyaran en l’aprenentatge del procés de creació dels films amb imatges d’arxiu i que es celebraran al Centre d’Art Cal Massó. Són sessions adreçades a tot tipus de públics, en què es projecten fragments d'una pel·lícula i es realitza una ponència a càrrec dels creadors o protagonistes de l'obra i un debat amb el públic.
  • TROBADES ESTUDIANTS DE LA URV-DIRECTORS. Els estudiants de la URV tindran la oportunitat de parlar directament amb els professionals presents i protagonistes del festival en unes trobades exclusives.
  • CERIMÒNIA DE CLOENDA, amb la projecció de Generació Pegaso i l’entrega dels premis del Memorimage.

Durant la celebració del Festival Memorimage es reuniran a Reus els participants al projecte “Els espectadors: dins / fora” , un projecte subvencionat per la Unió Europea dins del programa Grundtvig, que pretén promocionar l'ús de les imatges d'arxiu en l'educació no formal i l’intercanvi d’aquestes a nivell europeu. Per aquest motiu s'han programat al CIMIR entre el 7 i el 10 de novembre reunions de treball, conferències i un taller de vídeocartes.

La pel·lícula encarregada de donar el tret de sortida al festival és Un poema a l’exili. El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra, un retrat d’aquest músic i pacifista universal, la creació d’El Pessebre i el seu compromís amb el país.

El músic Pau Casals i el poeta Joan Alavedra van aconseguir transformar el sofriment de l’exili en creativitat i el dolor de l’enyorança en alegria i música amb l’oratori El Pessebre. Aquest documental neix del desig de la filla d’Alavedra, de fer que el pessebre parli. Casals i Alavedra donen vida als elements d’El Pessebre, alhora que constitueixen un element identitari de catalanitat i un missatge de pau pel món sencer.

Memorimage és un festival internacional de pel·lícules amb imatges d’arxiu, que es consolida, any rere any, gràcies també a la seva qualitat i professionalitat. Una aposta de l’Ajuntament de Reus per convertir la ciutat en un referent cultural.

Oriol Garcia, Roser Marquès i Joaquim Sorio
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.