Notes de premsa

La 21a Fira de l’Oli DOP Siurana de Reus, divendres i dissabte a la Llibertat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 14/11/2017
Foto de la roda de premsa
Foto de la roda de premsa

Els dies 17 i 18 de novembre té lloc a la plaça de la Llibertat la 21a Fira de l’oli DOP Siurana, un certamen organitzat per l’Agència Reus Promoció, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, en el que són presents els productors més importants de la DOP Siurana, els quals, presenten de forma col·lectiva el seu oli nou. En l’organització de la Fira també hi participa el Gremi de Forners de Reus i Comarca i les entitats comercials de la ciutat.

Fa 21 anys que l’Ajuntament de Reus va organitzar el primer certamen de la Fira, amb la particularitat que reunia els productors més importants de la denominació. Aquest model de fira, que des de l’inici ha gaudit de gran èxit, s’ha traslladat posteriorment a altres localitats. Per als organitzadors és una satisfacció que la fira s’hagi consolidat i que gràcies a la bona resposta de públic, siguin molts els productors de l’oli Siurana que organitzen les seves pròpies «festes de l’oli nou». La de Reus continua sent la primera Fira de Catalunya on es presenta l’oli nou de la temporada, i el primer lloc on els assistents toden tastar i comprar una vintena d’olis nous diferents de la denominació d’origen protegida Siurana abans que enlloc.

El bon nivell de participació de les cooperatives en plena campanya de recollida d’olives, permet presentar al públic una gran diversitat de varietats d’aquest producte de qualitat. Cada vegada més visitants d’arreu de Catalunya s’apropen a la Fira per degustar aquest producte de gran qualitat gastronòmica, una tendència que en els darrers anys s’ha anat incrementant.

La Fira, en la que aquest any participen 18 dels productors més importants de la DOP Siurana també presenta una vessant lúdica i festiva, i al llarg del dia i mig que dura el certamen, es realitzen diverses activitats dirigides a tots els públics, inclós el familiar.

Aquest any, es continua premiant als compradors d’oli de la Fira, i per la compra de 5 litres d’oli, s’obsequiarà amb butlletes «rasca-rasca» amb premi segur als compradors. Entre els obsequis hi ha botelles d’oli, pans i coques, botelles de vermut, entrades per visitar el Gaudí Centre i l’Institut Pere Mata, experiències oleoturístiques a molins d’oli de la DOP Siurana, àpats en restauramts de Reus i hores gratuïtes als aparcaments municipals de Reus. 

Una setmana dedicada a l’oli DOP Siurana
La Fira de l’Oli Siurana de Reus compta amb la implicació d’un gran nombre més sectors i entitats de la ciutat, fet que permet programar cada vegada més activitats a l’entorn de l’oli durant tota la setmana. En definitiva, Reus es converteix en la capital de l’oli Siurana durant la mateixa setmana de la Fira. Activitats més detacables: 

Abans dels dies de la fira s’han programat els actes previs següents:

  • Degustació de l’oli Siurana nou als restaurants de Reus. Del 13 al 19 de novembre. Una iniciativa en la que participen 16 restaurants de la ciutat, què oferiran als seus clients una degustació d’oli nou DOP Siurana al principi dels àpats. Els establiments participants són: Bon Mar, Cal Marc, Capsa Gaudí, Casa Coder, Espai Piroral, El Círcol, Joan Urgellés, La Glorieta del Castell, L’Estel, Lo Bon Profit, Masia Crusells, Bar la Manigua, La Piemontesa, NH Ciutat de Reus, Vermuts Rofes, Xivarri.
  • Biblio amb DOP Siurana. Dijous 16 de novembre, a les 17’30h a la Biblioteca Central de Reus. Has begut oli? Taller per a nens i nenes de 10-14 anys per conèixer l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana a través dels sentits.

 El gruix de la programació és durant els dies de la Fira. S’han previst els actes següents: 

  • El Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, organitza una jornada tècnica, adreçada a professionals i públic general, amb el títol «L’oli d’oliva i la pedagogia dels bons hàbits alimentaris». Dissabte 18 a partir de de 10’30 h a 13h a la Cambra de Comerç. 
  • Espai «Glopets d’oli». Activitats de difusió de la cultura de l’oli. Tallers pràctics al voltant de l’oli i l’olivera: degustacions i cates comentades, taller de conserva casolana d’olives,  taller de manteniment d’oliveres en un jardí, taller de cuina de l’oli. Aquest any, com a novetat, també es realitzaran tastos especials per a infants de 10 a 14 anys. Els tastos d’adults, seran realitzats per membres del Panell Oficial de Tasts d’olis extra verge de Catalunya. Consultar horaris a l’estand del Consell Regulador DOP Siurana de la Fira. 
  • El Gremi de forners de Reus i Baix Camp compta amb un estand propi, en el que es podrà trobar el pa de Mestral i la coca de sucre. El Gremi elabora el pa i la coca que es serveix durant l’esmorzar popular, i participa al berenar del divendres a la tarda. 
  • Berenar de pa amb oli i xocolata. Divendres 17 de 17 a 19 h. Amb l’objectiu de divulgar el coneixement i el consum d’oli d’oliva verge extra com a producte saludable i de qualitat, recuperant un berenar tradicional. Es conviden tots els nens i nenes del cicle infantil de Primària de les escoles de Reus (de 6 a 8 anys), i dels municipis que pertanyen a la DOP Siurana. Les invitacions es distribueixen als centres escolars. També es poden adquirir els tiquets al preu d’1 euro, a la Fira. Amb l’assessorament i col·laboració de la regidoria d’Ensenyament i amb Salut Pública de l’Ajuntament.
  • La festa de l’oli nou: l’esmorzar degustació. L’acte més popular de la Fira es realitza el dissabte al matí, a partir de les 10 h, en que té lloc la “Festa de l’oli nou”, que consisteix en un esmorzar degustació de l’oli nou per a tots els assistents. Està previst que es serveixin 3.000 racions d’esmorzar. A l’esmorzar es servirà pa artesà de forner, acompanyat de tomacons, embotit, avellanes i coca dolça, tot regat amb oli nou DOP Siurana. Com ja és tradicional, l’establiment Casa Borrull de Reus serà l’encarregat d’elaborar la llonganissa especial que es servirà únicament en aquest esmorzar popular.
  • Visites guiades a l’exposició «L’elixir daurat». Dissabte dia 18, a les 12 h i 19 h, visites guiades l’exposició “L’elixir daurat” del Museu d’Art i Història (plaça de la Llibertat). Cal confirmar assistència a l’estand del Consell Regulador DOP Siurana. Activitat gratuïta.

Hotels, comerç i mercats
De l’edició d’enguany destaca també l’oferta especial de cap de setmana als hotels de Reus. Per quart any consecutiu, els hotels de Reus realitzen una oferta especial de cap de setmana a la ciutat. El paquet especial que ofereixen 6 hotels de la ciutat inclou: 30 % de descompte sobre el preu de tarifa, botella d’oli nou DOP Siurana, tiquet per l’esmorzar degustació de l’oli nou, i tiquet cultural, què inclou l’entrada al Gaudí Centre Reus, al “pavelló dels distingits” de l’Institut Pere Mata i als Museus de Reus. Els hotels participants són els següents: Brea’s, NH Ciutat de Reus, Gaudí, Centre Reus, Reus Park i Ollé.

També es compte amb la implicació de les entitats comercials (Unió de Botiguers, El Tomb, Passeig Comercial El Pallol, Eix Prim Sunyer) en la promoció del certamen. Els aparadors dels establiments de la ciutat s’ambientaran amb la temàtica de l’oli Siurana.

Finalment, els Mercats Central i del Carrilet de Reus, obsequiaran als seus clients amb butlletes pel sorteig de diferents premis d’oli Siurana, consistents en 5, 10, 15, 20 i un primer premi consistent en el «Teu pes en oli» . El dissabte 18 de novembre, a les 17’30 h, a la Fira d’Oli Siurana, s’extreuran les butlletes guanyadores, i per obtenir el premi, és necessari trobar-se a la plaça de la en el moment del sorteig.

Novetat
La fira ofereix enguany com a novetat el showcooking «Textures i cuina de l’oli d’oliva». Aquesta acció es realitza en el marc de la Capital de la Cultura Catalana i amb el patrocini d’Unió Corporació Alimentària de Reus. Pep Nogué, xef, professor de cuina i divulgador gastronòmic realitzarà el dissabte a les 18:30h una demostració pràctica de la seva cuina al públic assistent, posant en valor les qualitats de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana i el seu potencial gastronòmic. Posteriorment, se servirà una degustació de la tapa realitzada en directe.

Programació
Divendres, 11 de novembre

  • 17 h. Obertura de la Fira
  • De 17 a 19 h. Berenar de pa amb oli DOP Siurana nou i xocolata. Gratuït per a infants de 6 a 8 anys amb invitació de la seva escola
  • De 17 a 20 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l’oli i l’olivera». De 3 anys a 10 anys. A càrrec de Temps en família. Activitat gratuïta.
  • 17’30 h. Actuació de titelles «El cuiner Panxito», a càrrec de Titelles Vergés. 
  • 19 h. Inauguració de la Fira 
  • 21 h: Tancament de la Fira

 Dissabte, 12 de novembre

  • 10 h. Obertura de la Fira
  • A partir de les 10h. Esmorzar degustació de l’oli d’oliva verge extra nou DOP Siurana
  • De 10 a 14 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l’oli i l’olivera». De 3 anys a 10 anys. A càrrec de Temps en família. Activitat gratuïta.
  • D’11’30 h a 13h. Ambientació musical a càrrec del DJ Silencio
  • 14 h. Tancament de la Fira
  • 17 h. Obertura de la Fira
  • De 17 a 20 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l’oli i l’olivera». De 3 anys a 10 anys. A càrrec de Temps en família. Activitat gratuïta.
  • 17’30 h. Sorteig «El teu pes en oli». Per optar al premi del pes en oli cal ser present a la plaça en el moment del sorteig
  • 18’30 h. «Textures i cuina de l’oli d’oliva». Showcooking a càrrec de Pep Nogué, xef, professor de cuina i divulgador gatronòmic.
  • 20 h. Actuació musical del grup «Afterdark trio» 
  • 1h. Tancament de la Fira

Productors i entitats participants a la fira
Cooperativa d’Almoster, cooperativa de Cabacés, cooperativa de Castellvell del Camp, cooperativa de Garcia, cooperativa de la Bisbal de Falset, Cooperativa de la Palma, cooperativa de la Selva/Coselva, Cooperativa de la Serra d’Almos, cooperativa de les Borges del Camp, cooperativa de Maspujols, Molí del Baix Camp/Mont-roig, cooperativa de Montbrió del Camp, cooperativa de Picamoixons, cooperativa de Riudecanyes, cooperativa de Riudecols, cooperativa de Riudoms, cooperativa de Vila-seca, Unió Corporació Alimentària, Olis de Catalunya, Consell regulador DOP Siurana, Centre de desenvolupament de l’oli, Gremi de Forners de Reus i comarca, Temps en família, Reus Promoció.

Foto de la roda de premsa
Foto de la roda de premsa
Fitxers Relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.